Magyar Kupa: ötöt vágott a Mol Fehérvár, továbbjutott a DVSC

Vágólapra másolva!
2022.09.18. 20:19
A labdarúgó Mol Magyar Kupa 3. fordulójában a Mol Fehérvár FC 5–2-es győzelmet aratott a III. Kerületi TVE vendégeként, míg a DVSC a Dabas otthonában vívta ki egy góllal a továbbjutást. A Kecskemét 3–0-ra megverte a Tiszakécskét, s bejutott a következő körbe a Nyíregyháza és a Szombathelyi Haladás is. Az MTK 8–0-ra győzött a XV. Kerületi Issimo SE ellen.
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A GALÉRIÁT (Fotó: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A GALÉRIÁT (Fotó: Földi Imre)

 

III. KERÜLETI TVE–MOL FEHÉRVÁR FC

Nagyszerűen felkészítette csapatát Aczél Zoltán, a III. Kerületi TVE vezetőedzője. Az 55 éves trénert alighanem fűtötte a bizonyítási vágy, hogy harmadosztályú együttesével kibabráljon élvonalbeli riválisával. Az utóbbi években a Dabas-Gyón mestereként kétszer is első osztályú vetélytárs ellen irányíthatott a kupában, s ha csak egy góllal is, de a Puskás Akadémia és az akkor még NB I-es Budafok is legyőzte alakulatát. Vasárnap a Kalap utcában a legmerészebb álmait is felülmúlhatta, amilyen jól kezdett az általa edzett gárda: Opavszky Balázs a 83. másodpercben bombagóllal szerezte meg a vezetést a Kerületnek, a szöglet után kipattanó labdát zúdította elemi erővel a bal felső sarokba.

A házigazda az első játékrészben masszívan védekezett, kevés teret engedett a székesfehérváriaknak a kibontakozásra. A két fél közötti kétosztálynyi különbség nem mutatkozott meg, az óbudaiak motiváltan és szervezetten futballoztak, s bár a vendégek jóval többet birtokolták a labdát, nem pörögtek kellően magas fordulatszámon (Michael Boris vezetőedző többször bekiabált magyarul, hogy fussanak a játékosai), ezért kevés nagy lehetőséget alakítottak ki – a 6. percben Kenan Kodro rúgott luftot tiszta lövőhelyzetben, Loic Nego 23. percben leadott lövése után pedig Szmola Bálint hárította a bal alsó sarok irányába tartó labdát. Aczél Zoltán mindvégig együtt élt a játékkal, nagy elánnal, minden részletre odafigyelve irányította övéit, akik feszültnek tetsző ellenfelükkel ellentétben nagy kedvvel, felszabadultan játszottak: megesett, hogy a jobb oldali szárnyvédőként szerepeltetett Szalai Vilmos esernyőcsellel jutott túl Hangya Szilveszteren, Barczi Dávid a Vidi tizenhatosán beül adott sarokkal pontos passzt, Elek Bence pedig mintegy negyven méterről próbálta átemelni Emil Rockovot.

Úgy tűnt, egygólos előny birtokában vonulhat félidő pihenőre a III. Kerület, a Mol Fehérvár ugyanis nem találta a hazai védelem megbontásának ellenszerét, ám egy perccel azután, hogy az első félidő hajrájában a vendégszurkolók kedvenceik tudomására juttatták a teljesítményükkel kapcsolatos elégedetlenségüket, Kenan Kodro védelmi megingást kihasználva lövőhelyzetbe került és a léc alá bombázta a labdát.

A második félidőre szerkezetet váltott a Vidi, Budu Zivzivadze beállításával két klasszikus középcsatárral rohamozott. A húzás jó döntésnek tűnt, veszélyesebben futballoztak a vendégek, a 47. percben Lirim M. Kastrati kevés híján gólt is szerzett, ám az egykori Fehérvár-játékos, Fejes András a gólvonal elől mentett. A kihagyott helyzetért fizetni kellett, az 55. percben ugyanis a Kerület szép kontratámadás végén Elek Bence révén betalált. Nem sokáig örülhettek azonban a hazaiak, az előremerészkedő Stopira fejes góllal egyenlített, majd Marcel Heister három perccel becserélését követően a kapu bal sarkába lőtte a labdát – fordított a Vidi. Vezetése birtokában másik arcát mutatta az élvonalbeli csapat, higgadtan gurigázott, és Szmola Bálint hibáját kihasználva Claudiu Bumba gólt fejelt – érezni lehetett, eldőlt a továbbjutás sorsa. A hajrára elfáradt a III. Kerület, a Fehérvár pedig nem állt le, Jevhen Makarenko szép gólt lőtt, így az első órában mutatott halovány játéka után kiütötte a kétszer is vezetést szerző harmadosztályú ellenfelét.

FC DABAS–DEBRECEN

A korábbi kiváló kapus, Kövesfalvi István – aki jelenleg a magyar válogatott kapusedzője – sem gondolta volna a sorsolás előtt, hogy két olyan csapatot párosít össze, mint a Dabas és a Debrecen, amelyekben játszott, az 1996–1997-es idényben az FC Dabas, míg 2011–2012-ben a DVSC kapuját védte. Az 1950-ben alapított, jelenleg az NB III Közép-csoportjában szereplő hazai együttes már két fordulón volt túl a kupában. Az első játéknapon Pécelen nyert, majd szintén idegenben verte meg a Lajosmizsét.

Ezúttal a veretes kupamúlttal büszkélkedő Debreceni VSC volt az ellenfél, amely hatszor hódította el a serleget, amivel idehaza a vonatkozó örökrangsorban az ötödik helyen áll. A legutóbbi, 2013-ban kupagyőztes gárdában szereplő Bódi Ádám, Szécsi Márk, Ferenczi János és Dombi Tibor jelenleg is a klub alkalmazásában áll. A vasárnapi mérkőzésen több sérült játékosára nem számíthatott Dombi Tibor megbízott vezetőedző, így erősen felforgatott Loki érkezett Dabasra. Az első félórában a vendégek futballját sok pontatlan átadás jellemezte, miközben a védekezését jól megszervező Dabas szépen felépített akciókat vezetett, eltüntetve a két együttes közötti kétosztálynyi különbséget. A szünet előtt az első nagy lehetőségét szép összjáték végén rögtön kihasználta a DVSC Ferenczi János révén.

„Éppen ilyen mérkőzésre számítottam. Nagyon jó érzés volt feljebb játszani, többet tudtam támadni, ami jobban fekszik nekem. Szerencsére sokat voltam játékban. Szécsi Márktól nagyszerű labdát kaptam, és sikerült ellőnöm a kapus lába mellett” – nyilatkozta lapunknak Ferenczi János.

A Debrecen tehát érvényesítette a papírformát, de jár a dicséret a Dabasnak, méltó ellenfele volt élvonalbeli riválisának.

TISZAKÉCSKE–KECSKEMÉT

A Kecskemét a találkozó elején nem tudta feltörni a Tiszakécske védelmét, ám remek második félidei szereplésének köszönhetően végül simán továbbjutott.

A 48. percben Pejovics talált be húszméteres szabadrúgásból, majd szűk húsz perccel később Grünvald beadását Tóth fejelte a léc alá.

A továbbjutás kérdése a 87. percben dőlt el végleg – Katona lőtt éles szögből, Halasi pont Tóth elé ütötte, aki aztán bevágta a kipattanót.

MONOSTORPÁLYI SE–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

Akárcsak a Kecskemét, a Nyíregyháza Spartacus FC is a fordulás után döntötte el a továbbjutást. Előbb a 61. percben a csereként beálló Szerető Krisztofer juttatta előnyhöz a szabolcsi együttest, majd a 71. percben Nikola Pantovics beállította a 0–2-es végeredményt.

XV. KERÜLTEI ISSIMO SE–MTK BUDAPEST

Csupán a nyolcadik percig kellett várni az első MTK-gólra: Stieber szögletét Kata csúsztatta tovább, középen Németh érkezett és a kapuba lőtt. A 17. és a 27. perc között Szépe egyszer, Futács pedig kétszer is betalált, így már az első félórában 4–0-ra vezetett a vendégegyüttes.

A gólokat szépen elosztotta az MTK, hiszen a második félidőben is négyszer keserítette el a XV. Kerületi Issimo SE szurkolóit. A 49. percben Kovács Máté ugratta ki remekül Kovácsrétit, aki higgadtan emelt a kapuba. Három perccel később megint Kovács Máté adott kitűnő passzt, ezúttal Zuigebernek, aki szép csel után a rövid sarokba lőtt.

A 71. percben Zsórit akasztották a tizenhatoson belül. A büntetőt a sértett végezte el, s nem is hibázott, ezzel már hét góllal vezetettek a vendégek.

A végeredmény a 84. percben alakult ki – Kovácsréti a kapustól elvette a labdát, és megszerezte a nyolcadik MTK-gólt is.

 

MOL MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)

III. KERÜLETI TVE (III.)–MOL FEHÉRVÁR FC 2–5 (1–1)
Kalap utca, 800
néző. Vezette: Molnár Attila (Belicza Bence, Vörös Dániel)
III. KERÜLET: Szmola – Preklet, Egerszegi, Fejes – Szalai V. (Vankó, 64.), Schuszter (Kokenszky, 72.), Opavszky, Kozics (Hibjan, 86.), Kirják (Lapu, 86.) – Barczi, Elek B. Vezetőedző: Aczél Zoltán
MOL FEHÉRVÁR: Rockov – Szerafimov, Stopira, Sabanov (Houri, 60.) – Nego, Rúben Pinto, Lednev (Zivzivadze, a szünetben), Hangya (Heister, 60.) – Lirim M. Kastrati, Bumba (Makarenko, 80.) – Kodro (Szendrei Á., 80.). Vezetőedző: Michael Boris
Gólszerző: Opavszky (1–0) a 2., Kodro (1–1) a 43., Elek B. (2–1) az 55., Stopira (2–2) az 59., Heister (2–3) a 63., Bumba (2–4) a 71., Makarenko (2–5) a 88. percben
MESTERMÉRLEG

Aczél Zoltán: – Az NB III-ban is minden mérkőzésünket annyira komolyan kellene vennünk, mint ezt a kupameccset, és akkor nem a hatodik helyen állnánk a tabellán. Ilyen jól még nem futballoztunk, amióta én vagyok az edző, büszke vagyok a játékosaimra, de kijött az osztálykülönbség a két csapat között.
Michael Boris: – Nem számítottunk könnyű mérkőzésre, mert az ellenfélnél sok első és másodosztályú tapasztalattal felvértezett futballista szerepelt. A második percben hátrányba kerültünk, a III. Kerület motivált lett, öt védővel védekezett, s kellett némi idő, mire felpörögtünk.

DABAS SE (III.)–DEBRECENI VSC 0–1 (0–1)
Dabas,
400 néző. Játékvezető: Takács Tamás (Becséri Gergely, Csatári Tibor)
DABAS: Czerula – Domokos, Sziklási, Dudás, Krajcsó (Földes, a szünetben), Fritz (Kiss Á., 77.) – Kiss K. (Ferenczy D., 88.), Szabó L., Erős – Lettner, Tóth D.
Vezetőedző: Fehér Ádám
DEBRECEN: Gróf – Baranyai, Romancsuk, Dreskovics, Manrique (Lagator, 66.) – Major (Neofitidisz, 87.), Baráth P. – Bévárdi (Horváth K., a szünetben), Szécsi, Ferenczi J. – Do. Babunszki (Sós, 92.)
Megbízott vezetőedző: Dombi Tibor
Gólszerző: Ferenczi J. (0–1) a 38. percben
Kiállítva: Romancsuk a 64. percben
MESTERMÉRLEG
Fehér Ádám: – Méltó ellenfelei voltunk a Debrecennek. Büszke vagyok a csapatra, szervezettek voltunk, amit kértem, a srácok megcsinálták. Picit bátrabb előrejáték hiányzott, akkor ez a jó játék gólokban is megmutatkozott volna.
Dombi Tibor: – Nem szerettem volna, hogy ilyen nyögvenyelős meccset játsszunk. Kellemetlen átélni, hogy szenvedni kell egy harmadosztályú csapat ellen.

Tiszakécskei LC (NB II)–Kecskeméti TE 0–3 (Pejovics 48., Tóth B. 67., 87.)
Monostorpályi SE (Hajdú-Bihar I.)–Nyíregyháza Spartacus FC (NB II) 0–2 (Szerető 61., Pantovics 71.)
Nyergesújfalu SE (Komárom-Esztergom I.)–Szolnoki MÁV FC (NB III) 1–0
Putnok FC (NB III)–Szombathelyi Haladás (NB II) 2–4

KORÁBBAN
Pécsi MFC (NB II)–Paksi FC 0–1 (Varga B. 63. – tizenegyesből)

KÉSŐBB
Bicskei TC (NB III)–Ferencvárosi TC 0–2 (Gojak 45+2., Vécsei 87.)
XV. Kerületi Issimo SE (BLSZ I.)–MTK Budapest (NB II) 0–8 (Németh K. 8., Futács 17., 27., Szépe 23. Kovácsréti 49., 84., Zuigeber 52., Zsóri 72.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik