FTC: „Ha nehéz kihívásnak tartanám, nem lennék itt” – Wingo megküzd Lovrencsicsékkel

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 08:24
null
Henry Wingo (jobbra) párharca Stieber Zoltánnal (Fotó: Török Attila)
Henry Wingo, az FTC amerikai légiósa imádja Kurt Cobain zenéjét, s Seattle-ben a híres kilátótorony tetején is járt néhányszor.

 

– Seattle-ben született, a város egyik híressége a csaknem kétszáz méter magas Space Needle-torony. Járt odafent?
– Naná! – felelte lapunknak az amerikai Henry Wingo, aki a télen érkezett a norvég Moldétól a Ferencvároshoz, és először ad interjút a magyar médiában. – Szerintem nincs olyan seattle-i ember, aki ne járt volna a toronyban. Hihetetlenül szép onnan a kilátás, jó időben messzire ellátni. Ikonikus építménye a városnak, de megmondom őszintén, miután félek a magasságtól, mindössze egyszer-kétszer voltam odafent.

– És a zene? Lefogadom, a Nirvana volt a kedvenc együttese…
– Kurt Cobain is Seattle-ben élt, a zenéje nagy hatással volt rám. Gyerekkorom meghatározó élménye volt a Nirvana, több lemezem volt tőle, a mai napig szívesen hallgatom. De mondhatnám Jimi Hendrixet is, ő ugyancsak a város szülöttje.

– Szeretett ott élni?
– Nagyon. Két bátyámmal éjjel-nappal fociztunk a kert végében, az utcán, a nappaliban. Alighanem ők fertőztek meg a labda szeretetével.

– A tengerentúlon népszerű a jégkorong, a kosárlabda és a baseball is. Egyik sem vonzotta?
– A kosárlabdát kipróbáltam, de hamar rá kellett jönnöm, nincs hozzá tehetségem. Egyszerűen nem voltam jó benne, ettől függetlenül az NBA-t a mai napig szeretem és figyelemmel követem. De nekem mindig is a labdarúgás volt az első, a szüleim hétévesen vittek le először a Seattle edzésére, ott is ragadtam. A városban a labdarúgást is kedvelik. Felnőttként a helyi Soundersben mutatkoztam be, bajnoki címet szereztünk az MLS-ben. Minden meccsünket telt ház előtt játszottuk.

– Mégis belevágott az európai kalandba, kétezertizenkilenc augusztusában Norvégiába igazolt. Miért döntött a váltás mellett?
– Úgy éreztem, több van bennem. Mindenképpen ki akartam magam próbálni Európában, tapasztalni, milyen az itteni futball. Életemben akkor voltam először ilyen távol a családomtól, a barátaimtól, és bár eleinte nem volt könnyű, nem bántam meg, hogy meghoztam ezt a döntést.

– Hogyan került a Molde együtteséhez? Menedzserek révén?
– Seattle-ben volt egy norvég csapattársam, Magnus Wolff Eikrem, aki korábban megfordult a Moldéban, és tőlünk is oda igazolt. Jó barátok voltunk, tartottuk a kapcsolatot, és úgy alakult, hogy a klub felvette velem a kapcsolatot. A menedzserem itt kapcsolódott be, onnantól ő intézett mindent. Új közegbe kerültem, új élet várt rám, és elsőre talán nem is kerülhettem volna jobb helyre. A Moldéval sikeresek voltunk, bajnokok lettünk, bejutottunk az Európa-ligába, másfél évig tartott ez az időszak.

– A Ferencvárossal újabb szintet lépett?
– Egyértelműen.

– Melyik a jobb, a magyar vagy a norvég bajnokság?
– Erre egyelőre nem szívesen válaszolnék. Nem vagyok itt olyan régóta, hogy állást foglaljak. Tisztelem a norvég bajnokságot, szerettem ott futballozni, jó csapatok ellen léphettem pályára. A Moldénak köszönhetem, hogy végül a Ferencvárosban kötöttem ki.

– Hogy érzi magát Magyarországon?
– Minden nagyon tetszik. Budapest igazi világváros, szép történelemmel, hagyományokkal, gyönyörű épületekkel. Egyedül érkeztem, és annak ellenére jól érzem magam, hogy jelenleg senkinek sem könnyű a járványhelyzet miatt. Minden napomat a futball tölti ki, csakis a munkámra összpontosítok, nekem most ez a fontos.

– A Ferencvárosnál a csapatkapitány Lovrencsics Gergővel, valamint az ugyancsak válogatott Botka Endrével kell megküzdenie a csapatba kerülésért. Nem túl nehéz kihívás ez?
– Ha annak tartanám, nem lennék itt. Tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű a kezdőcsapatba kerülni, Gergő és Endre is kitűnő futballista, mind a ketten magyar válogatottak. Harcolnom kell a helyemért, de máshol is így van ez. Egyetlen márkás csapatnál sem adják ingyen a lehetőséget, mindenhol meg kell küzdeni a csapatba kerülésért.

– Szerhij Rebrov egyenes edző, aki sokat követel a játékosaitól. Mit gondol róla?
– Pontosan tudja, mit akar. Rendkívül sokrétű edző, többféle taktikai variációt képes bármikor felvázolni előttünk. Ráadásul győztes típus. Nekem ez rendkívül szimpatikus, mert én is ilyen vagyok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik