FTC: 2014 augusztusában lesz az új stadion műszaki átadása

Vágólapra másolva!
2013.03.29. 13:00
Ezer embernek ad munkát a Fradi-pálya építése, a régi stadion három-négy hónap múlva tűnik el teljesen, az új szerkezete egy év múlva már áll. A műszaki átadás 2014. augusztus 21., onnantól csúszás esetén az építő cégnek napi 67.5 milliós kötbért kell fizetnie – mondta el a beruházást irányító Fürjes Balázs kormánybiztos a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, hozzátéve: a régi stadion anyagainak kétharmada beépül az újba.

„A régi stadion teljes egészében három-négy hónap múlva tűnik el a föld színéről. Az új aréna szerkezetileg 2014 elejétől áll, annyi acél lesz benne, amennyiből három Lánchidat fel lehetne építeni. A menet közbeni apró simításokról közösen döntünk a klub vezetőivel, például az öltözők legkisebb részleteiről is” – ismertette a menetrendet.

„A tendereztetési eljárást egyik vesztes sem támadta meg, jogorvoslati lépések nem történtek, ezért indulhatott el a munka. Jövő év augusztus huszonegyedikétől meg kell kezdeni a stadion műszaki átadását, onnantól csúszás esetén napi 67.5 millió forint kötbért kell a kivitelezőnek fizetni. Ha a műszaki átadás késne, elkezd ketyegni ez a kötbér” – jelezte a kormánybiztos.

Fürjes hozzátette: „Azért nagyon fontos, hogy a győztes építő cég hatszázhetvenöt milliós bankgaranciát is adott, mert ez olyan, mintha készpénzt adott volna: átadott a magyar államnak egy csekket erről az összegről, melyet bármikor beválthatunk, lehívhatunk – ez a hibátlan teljesítés biztosítéka, vita esetén is. Ennél nagyobb késztetés és biztonság nincs a kivitelező felé. Ezt bármikor érvényesítheti az állam, a garancia már él.”

„A stadionépítés egészében ezer embernek ad munkát, s csúcsidőben ennyien fognak dolgozni egyszerre az építkezésen. A bontás elkezdődött a rossz időjárás ellenére, úgyhogy egészen extrém helyzeteket kivéve időre elkészül az új aréna. Van a szerződésben kikötés egyébként a vis maior-helyzetekre is” – mondta a beruházás levezénylője.

„A debreceni stadionhoz hasonlóan itt is beépítjük azt a szerkezetet, amely a mérkőzés alatt folyamatosan méri, értékeli a játékosok fizikai teljesítményét, paramétereit. Ezt az edzéseken is használja majd a csapat. Külön extraként olyan wifi-rendszert is telepítünk, amelyről a nézők az okostelefonjaikon a mérkőzés bármely pillanatát – leshelyzeteket például – azonnal visszanézhetik. Ez a rendszer Európában is meglehetősen ritka, hisz a legújabb technológiát építjük be” – fűzte hozzá Fürjes Balázs.

„Zöld zászlók, zöld sasok, környezetbarát zöld stadion: az elbontott anyagok kétharmadát újrahasznosítjuk, napkollektorokat szerelünk fel, az esővizet száz százalékban újrahasznosítjuk, a stadion energetikai felhasználása rendkívül takarékos lesz. Ily módon az új modern aréna falaiban, anyagaiban is ott él tovább a régi” – szögezte le a kormánybiztos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik