Az esélytelenség az Újpest esélye az FTC elleni derbin

Vágólapra másolva!
2021.09.26. 10:28
null
(Fotó: Szabó Miklós)
A kieső helyen álló Újpest az Európa-liga-csoportkörös Ferencváros otthonában próbál talpra állni, ám az egykor kiélezett párharc az utóbbi években meglehetősen egyoldalúvá vált.

Jön a derbi! A Ferencváros és az Újpest összecsapása a magyar futballtörténelem emblematikus rivalizálása. Az elmúlt évtizedekben nem egyszer előfordult, hogy egyik vagy másik csapatnak ment jobban, most már jó ideje a zöld-fehéreknek fut a szekere. Az újpestiek legutóbbi bajnoki címe (1998) óta a Fradi hatszor végzett az élen. Az NB I előző három kiírását megnyerő, most is toronymagas esélyesnek számító FTC ráadásul a derbin is jelentős fölényre tett szert, immár tizenhét tétmérkőzés (16 bajnoki és a 2016-os MK-döntő) óta veretlen legnagyobb riválisával szemben. Összeállításunkban többek között az elmúlt 25 esztendő emlékezetes összecsapásaiból is válogattunk, amelyek azért hoztak hangos újpesti sikereket is, a derbi egyik különlegességét pedig éppen az adja, hogy a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül egyik csapat sem mehet biztosra.

Ferencváros–Újpest 3–1 (0–1)
1996. november 2., Üllői út, 16 000
néző. Vezette: Varga S.
G: Nicsenko (50., 77.), Jagodics (80.), ill. Szanyó (17.)

A Nemzeti Sport négycsillagosra értékelte a huszonöt évvel ezelőtti találkozót, amelyen „0–1-ig szenvedett, aztán 3–1-ig táncolt a Ferencváros”. A két egykori kiváló labdarúgó, Varga Zoltán, illetve Nagy László csapata kitett magáért, a hajráig nyílt csatát Jagodics Zoltán 26 méterről kapásból ellőtt bombagólja zárta le.

Újpest–Ferencváros 3–2 (0–0)
2002. május 18., Megyeri út, 6000
néző. Vezette: Szabó Zs.
G: Erős (55.), Lőw (59.), Herczeg (92.), ill. Jovics (61., 64.)

A vendégek szakmai igazgatója, Garami József jót húzott, amikor a második félidő elején Adem Kapic helyére Alek­szandar Jovicsot cserélte be. Ez még 0–0-nál történt, aztán az Újpest kétgólos előnyt szerzett, de a szerb csatár kiegyenlítette a hátrányt, más kérdés, hogy az utolsó előtti pillanatban kapott góllal vesztett a Fradi. Az újpesti tréner, Glázer Róbert többek között ezt mondta: „Sok mendemonda keringett a mérkőzés előtt, éppen ezért fontos volt számunkra a győzelem.”

Herczeg Miklós (Fotó: MTI)
Herczeg Miklós (Fotó: MTI)

Újpest–Ferencváros 6–0 (2–0)
2010. szeptember 11., Szusza Ferenc Stadion, 10 343
néző. Vezette: Solymosi
G: Simon K. (28.), Tisza (44., 93), Rajczi (56., 73.), Mitrovics (61.)

Az 1947-es 5:1 és az 1976-os 8–3 után újabb legendás újpesti siker született. „Lilára vert zöld-fehér sereg”, írta a Nemzeti Sport. Mészöly Géza, a hazaiak mestere meg is jegyzete: „Remélem, a 8–3 nevet viselő stadionújság a jövőben átváltozik 6–0-ra.” A győztes csapatkapitánya, a kétgólos Tisza Tibor így örült: „Nagyon büszke vagyok a csapatunkra, felemelő érzés, hogy az enyém a karszalag.” Az is tény, hogy a Fradiból Heinzet a 40. percben kiállította a játékvezető.

(Fotó: NS-archív)
(Fotó: NS-archív)

Ferencváros–Újpest 3–3 (1–2)
2016. szeptember 24., Groupama Aréna, 11 760
néző. Vezette: Kassa
G: Djuricin (10.), Leandro (60.), Pávkovics (65. – öngól), ill. Diarra (20.), Balogh B. (38., 53. – 11-esből)

„Derbihez méltó csata volt!” Noha a hazaiak szerezték meg a vezetést, az 53. percben a vendégek már 3–1-re vezettek. Innen mentette ikszre a meccset Thomas Doll legénysége, az ellenfél edzője, Nebojsa Vignjevics nem tagadta, 3–1-nél azt hitték, megnyerték a találkozót. A ferencvárosiak bal oldali középpályása, Nagy Dominik erről ezt mondta: „Kétgólos hátrányban sem adtuk fel egy pillanatra sem.”

(Fotó: NS-archív)
(Fotó: NS-archív)

Ferencváros–Újpest 3–0 (2–0)
2021. április 20., Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette:
Solymosi
G: Uzuni (13., 77. – 11-esből), Nguen (29.)

A vendégek legyőzése az FTC sorozatban harmadik bajnoki aranyérmét jelentette. Az első félidőben jól futballozó hazaiak megérdemelten nyertek az Újpest ellen, és amit mindenki régóta tudott, biztossá vált: a Ferencváros megszerezte harminckettedik bajnoki címét! Az albán Myrto Uzuni első góljával gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, a gól megnyugtatta a ferencvárosiakat. A korábbi meccseken érezni lehetett a frusztrációt Szerhij Rebrov labdarúgóin, minél hamarabb szerették volna véglegesíteni a bajnoki címet. Ez a derbin sikerült.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

MITROVICS: A TÖBBSÉG ARRÓL BESZÉL, HOGY CSAK A GÓLKÜLÖNBSÉG KÉRDÉSES

– Minden az Újpest ellen szól?
– A Konferencialigában kiejtettük a Vaduzt, a Basel elleni hazai meccsen is helytálltunk, de utána olyan eredményeket produkáltunk a bajnokságban, amire senki sem számított – válaszolta Nikola Mitrovics, az Újpest középpályása. – Saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe a pontvesztésekkel, a ZTE elleni hazai meccsen az sem volt elég, hogy emberhátrányában játszva a kilencvenkettedik percben szereztünk vezetést. Nem könnyű a helyzet, de ha szétnézek az öltözőben, erős karaktereket látok magam körül. Most az a csapat lesz az ellenfelünk, amelyik évek óta a legerősebb Magyarországon, de most nem foglalkozhatunk azzal, hogy papíron mennyivel erősebb a vetélytárs, minden meccsen pontot kell szereznünk. Minket is nyomaszt, hogy csaknem hat éve nem győztük le a Fradit, de az a legfontosabb, hogy ne kapjunk ki a Groupama Arénában.

– Milyen a hangulat a nyeretlen csapat öltözőjében?
– A múlt hétvégi Magyar Kupa-győzelem kellett a lelkeknek, hosszú hetek után ismét sikerélménnnyel gazdagodtunk. Nincs temetői hangulat a negyedik kerületben, a derbire egyébként is mindenki felszívja magát.

– Mi ad reményt a vasárnapi rang­adó előtt?
– Nem reményről beszélnék, inkább bizonyítási vágyról. Az előző idényben mindhárom derbit elveszítettük, a legutóbbi hat egymás elleni meccsen gólt sem lőttünk a Fradinak, most pedig a többség arról beszél, hogy csak a gólkülönbség kérdéses a Groupama Arénában. Ennél nagyobb motiváló erő nem is kell. Az egymás elleni meccsek tanulsága az volt, hogy semmi más sem számít, kizárólag a végeredmény. Már senki sem emlékszik arra, hogy az előző idényben milyen futballt játszottunk a három derbin, vagy arra, hányszor jutottunk el a kapuig, kizárólag a végeredmény maradt fenn. Ennek szellemében készülünk a meccsre.

– Milyen taktikával lehet érvényesülni a Groupama Arénában?
– Ez Michael Oenning szakterülete, de akár mélyen védekezünk, akár labdabirtoklásra építünk, a legfontosabb, hogy kihasználjuk a helyzeteinket. Ha ez nem történik meg, semmit sem ér a taktika. Akár tíz helyzetünk lesz, akár egy, a lényeg, hogy végre jó döntést hozzunk a kapu előtt.

– Van gyenge pontja a Ferencvárosnak?
– Ha van is, nehéz megtalálni. Arról a csapatról beszélünk, amelyik sorozatban harmadik évben jutott be valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe. Szerb játékosként én is látom, hogy a közép-európai csapatoknak ez mekkora kihívást jelent, és milyen nehéz jól szerepelni a nemzetközi porondon.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

NGUEN: KIZÁRÓLAG EGYETLEN KIMENETEL ELFOGADHATÓ, HA NYERÜNK

– A nyolcadikra készülnek?
– Az előző hét Újpest elleni meccset megnyertük, úgyhogy más forgatókönyvbe bele sem szeretnénk gondolni, győzni akarunk! – vágta rá Tokmac Nguen, a Ferencváros támadója. – Rengeteget jelent nekünk a derbi, ezért kizárólag egyetlen kimenetel elfogadható: ha megnyerjük.

– Vetélytársuk a kiesőzónából próbál menekülni, papíron nincs mitől tartaniuk.
– Csakhogy ez a derbi, s mint mindig, most is kemény csata vár ránk, függetlenül az Újpest tabellán elfoglalt helyétől. Ismerem a játékosait, tudom, milyen erőt képviselnek, jobb csapat annál, mint amit eddig mutatott. A liláknál is minőségi futballisták szerepelnek, példaként említhetem Nikola Mitrovicsot, aki bár az idősebbek közé tartozik, remekül játszik, elképesztő képességei vannak. Az együttes gerince hosszú ideje együtt futballozik, masszív, egységes csapat – ezért sem értem, miért van a kiesőzónában.

– Rendkívül egyoldalúak voltak a legutóbbi derbik. Mi lehetett ennek az oka?
– Azért lehettünk ennyire sikeresek, mert mindennél jobban akartuk a győzelmet. Ezeken a fontos mérkőzéseken kizárólag maximális összpontosítással lehet pályára lépni, nem vonhatja el semmi a figyelmet. Alaposan felkészültünk a vasárnapra, ezúttal is égünk a bizonyítási vágytól!

– Jól sejtem, tűkön ülve várja az összecsapást?
– Valóban, hiszen rengeteg érzelem övezi. A srácokkal régóta készülünk a rangadóra, hetek óta beszédtéma az öltözőben. Hiába a Fehérvár a legfőbb riválisunk a pályán, az Újpest elleni meccsek különlegesebbek. Három éve játszom a Fradiban, átérzem, mit is jelent a klubnak, a szurkolóknak, no meg nekünk, játékosoknak, ha legyőzzük a lilákat, ám azzal is tisztában vagyok, hogy a túloldalon is hasonló ambíciókkal várják a meccset.

– Több hiányzója van a Fradinak. Ez mekkora probléma?
– A helyzetünk nem túl rózsás, de megannyi kiváló játékosunk van, ezért nem gondolom, hogy gondot okozna a sok hiányzó. Rengeteg mérkőzést játszunk, ám aki hadra fogható állapotban van, biztosan mindent megtesz, hogy otthon tartsuk a három pontot. Különben is, hozzászoktunk már a sorozatterheléshez, az előző idényekben az Európa-ligában és a Bajnokok Ligájában kellett helytállnunk, úgyhogy fel vagyunk készülve az erőltetett menetre.

– Szurkolói hangok szerint többre is képes annál, mint amit ebben az évadban mutatott.
– Meg kell jegyeznem, hogy nehezebb idényem van, mint az előzőekben, kisebb sérülések hátráltattak. Ha a mutatóimat nézzük, hozzávetőlegesen ugyanannyi helyzetet alakítok ki, gólt szerzek és gólpasszt adok, mint korábban, úgyhogy ennek alapján jó formában vagyok. Persze egy Újpest ellen szerzett gól lökést adhatna, de sosem voltam az a srác, aki állandóan a góljait számolja. Persze, a labdarúgást gólra játsszák, ezért sokat dolgozom azon, hogy minél többet szerezzek, de nem ez éltet. A csapat sikere az elsődleges.

NB I, 2021–2022, 7. FORDULÓ
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 24., péntek
ZTE FC–Paksi FC 2–5Zalaegerszeg, ZTE ArénaKáprály Mihály1214
Szeptember 25., szombat
MTK Budapest–Mezőkövesd 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
1537
Gyirmót FC Győr–Bp. Honvéd 2–4
Gyirmót, ALCUFER StadionErdős József
2381
Mol Fehérvár FC–Puskás 0–0Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóSolymosi Péter
2014
Szeptember 26., vasárnap
14.15: Kisvárda–DVSC (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti StadionBognár Tamás
17.00: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaBogár Gergő
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda65110–5+515
2. Paksi FC741222–15+713
3. Ferencvárosi TC54111–5+612
4. Budapest Honvéd731312–11+110
5. MTK Budapest73139–90 10
6. Puskás Akadémia63127–9–210
7. Mol Fehérvár72418–7+110
8. Debreceni VSC622217–12+58
9. Mezőkövesd72239–13–48
10. Zalaegerszegi TE712411–18–75
11. Újpest FC6338–11–33
12. Gyirmót FC Győr7345–14–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik