NB I: az elbukott kupadöntő óta először találkozik a Ferencváros a Pakssal

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.10.04. 13:26
Papp Kristóf a legutóbbi paksi bajnokin, valamint a májusi kupadöntőn is betalált a Ferencváros hálójába (Fotó: Árvai Károly)
Már biztos, hogy két mérkőzést is telt ház előtt rendeznek a labdarúgó NB I hétvégi, 9. fordulójában. Hatalmas az érdeklődés az előző két bajnokiját megnyerő újonc Nyíregyháza és az öt forduló óta veretlen Diósgyőr szombati összecsapása, valamint a Ferencváros vasárnapi, paksi vendégjátéka iránt. Utóbbi találkozó egyrészt azért érdekes, mert a legutóbbi bajnokság második és első helyezettje csap össze, másfelől Bognár György együttese ez egyetlen idehaza, amelynek az előző másfél évben tétmeccsen háromszor is sikerült legyőznie a fővárosi zöld-fehéreket. A forduló pénteken a Puskás Akadémia–DVSC meccsel indul, amelyen először irányíthatja a hazaiakat magyar állampolgárként a felvidéki születésű vezetőedző, Hornyák Zsolt.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I  9. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DEBRECENI VSC

Éppen 25 bajnokijuk játszottak az élvonalban, és a DVSC 10 győzelméhez képest a Puskás Akadémia csak 6 diadalt ért el, a döntetlenjeik száma pedig 9. Bár csak kétszer végeztek 0–0-ra, a párharc gólátlaga így is mindössze 2.2 mérkőzésenként.

A Loki az első 12 összecsapásukon veretlen maradt a PAFC-cal szemben (8 győzelem, 4 döntetlen), a rossz sorozatot 2019 tavaszán törték meg a Fejér vármegyeiek (2–0). 2022 májusától viszont a felcsútiak az eredményesebbek a párharcban, hiszen 3 diadal és 3 döntetlen mellett csak egyszer kaptak ki, idén februárban a Nagyerdei Stadionban, amikor Szécsi Márk hajrában elért találatával nyert 1–0-ra a Debrecen. 

Tavaly a Magyar Kupa negyeddöntőjében kerültek össze, és vendégként akkor is a felcsútiak győztek (3–1). 

A Pancho Arénában 11-szer találkoztak, de csak 4 olyan mérkőzésük volt, amikor mind a két csapat betalált. Idegenben is a hajdúságiaknak ment eddig jobban: 4-szer nyertek – háromszor 1–0-ra, legutóbb pedig 2–0-ra – és 4-szer végeztek döntetlenre. A 3 Puskás Akadémia-siker alkalmával mindig volt duplázó felcsúti játékos: 2019 tavaszán Josip Knezevic (2–0), 2022 őszén az azóta már debreceni Batik Bence (2–1), idén májusban pedig Nagy Zsolt és Komáromi György (4–1). Utóbbi eredmény a párharc rekorddiadala, de hozzá kell tenni, hogy a Loki Christian Manrique kiállítása miatt már a 24. perctől emberhátrányban játszott. 

A Puskás Akadémia legutóbb 3–0-ra elbukta a bajnok FTC elleni, idegenbeli rangadóját, de így is őrzi a második helyét. Bajnokin több mint egy éve, a 2023. augusztusi kecskeméti 1–4 óta először kapott ki háromgólos különbséggel. 

A DVSC legutóbb ugyanúgy 3–2-re maradt alul otthon MTK-val szemben, mint egy héttel előtte Nyíregyházán, így Máté Csabával a kispadon még nincs pontja. A legutóbbi 5 forduló alapján 3 ponttal utolsó előtti a formatabellán.

A PAFC-nál klubrekord, hogy az előző 7 otthoni NB I-es bajnokiját kivétel nélkül megnyerte (22–5-ös gólkülönbséggel), ezekből 4-et ebben a bajnokságban. Legutóbb a Fehérvárt verte 3–0-ra és az FTC-énél jobb gólkülönbségével (9–2) vezeti a hazai tabellát.

A Loki az előző két házon kívüli bajnokiját ugyan elbukta, de mivel előtte ikszelt Kecskeméten (1–1) és fölényesen nyert Győrben (3–0), így 4 ponttal és 6–7-es gólkülönbségével így is harmadik a vendégtáblázaton. 

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt pénteken letette az állampolgári esküt, így a felvidéki születésű sportszakember sorozatban a 173. NB I-es meccsén, a DVSC ellen először irányíthatja a felcsútiakat magyar állampolgárként.


 

Hornyák Zsolt a Debrecen ellen már magyar állampolgárként irányítja a Puskás Akadémiát (Fotó: Török Attila)

SZOMBAT

ETO FC GYŐR–FEHÉRVÁR FC

♦ Ez a második legnagyobb múltú vidéki párharc az NB I-ben.  Már a 96. meccsük jön, eddig a győriek felé billen a mérleg: 37 ETO-győzelem, 28 iksz, 30 fehérvári siker.  

♦ Legutóbb a 2014–2015-ös idényben találkoztak a NB I-ben, akkor a Sóstói Stadionban kétszeri hátrány után 3–2-re a Vidi nyert, majd 2015 márciusában Győrben úgy végeztek 2–2-re, hogy a hazaiak 0–2 után Priskin Tamás révén a 91. percben egyenlítettek.

♦ A máig utolsó tétmeccsükön 2022 márciusában, a Magyar Kupa negyeddöntőjében 0–1-ről Farkas Balázs 93. perces tizenegyesével az akkor még másodosztályú ETO 2–1-re győzött. Azóta a két csapat kerete szinte teljesen kicserélődött, csak a hazaiak jelenleg tartalékkapusa, Ruisz Barnabás és Farkas maradt meg hírmondónak.

Amikor az ETO volt a pályaválasztó mindössze 7-szer tudott nyerni a fehérvári gárda, először 8. próbálkozásra 1975-ben (0–2), majd legutóbb 15 éve, 2009 májusában (1–2). A találkozóik több mint fele – 48-ból 26 – zárult a házigazda győriek sikerével, 15-ször pedig döntetlenre végeztek.

Az idényt 4 vereséggel indító ETO múlt pénteken gól nélküli döntetlent ért el Újpesten, így már 3 forduló óta veretlen (1 győzelem, 2 iksz), feljött az utolsó előtti helyre, de holtversenyben a legkevesebb gólt szerezte, csupán 5-öt.

A Fehérvár vezetésről egy 96. percben bekapott góllal maradt alul odahaza a Pakssal szemben (1–2). Ez a második egymást követő veresége volt, a legutóbbi 6 bajnokijából pedig csak egyet, az MTK ellenit tudta megnyerni (1–0). 

♦ Odahaza két elvesztett bajnoki után legutóbb a Paksot már 2–1-re legyőzte a győri csapat, de rosszabb gólkülönbségével még így is utolsó a hazai táblázaton.

♦ A Vidi idegenben még nyeretlen, sőt, egálban a legtöbb gólt kapta, 10-et. A 4 házon kívüli találkozóján a döntetlenek és a háromgólos vereségek felváltva követték egymást. Ha a sorminta folytatódik, most egy újabb iksznek kellene következnie.

MTK BUDAPEST–KECSKEMÉTI TE

♦ A KTE első élvonalbeli időszakában – 2008 és 2015 között – lejátszott 12 meccsük után még teljesen kiegyenlített volt a mérleg, hiszen mindhárom eredménytípus 4-szer fordult elő. Az előző bajnokságban viszont a kék-fehérek már nem kaptak ki a kecskemétiektől (2 siker, 1 iksz), így összesítésben most ezzel a két győzelemmel állnak jobban (6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség).

♦ A KTE a legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijukon képtelen volt legyőzni az MTK-t (2 iksz, 3 vereség), sőt, az előző 9-ből is csak egyszer, még 2014 áprilisában a Széktói Stadionban 3–0-ra. 

♦ A kék-fehérek pályaválasztása mellett minimálisan billen a mérleg a fővárosiak felé: 3–3–2. Tavaly augusztusban Hej Viktor hajrábeli átlövésével 1–0-ra győztek a budapestiek, legutóbb, márciusban pedig egy fordulatos meccsen úgy játszottak 2–2-t, hogy Hej ismét betalált – pedig eddig összesen csak 5 gólja van eddig az élvonalban. 

♦ Hármas bajnoki vereségszériáját szakította meg debreceni győzelmével az MTK (3–2), és még nem ikszelt az ősszel (4 diadal, 3 fiaskó).

♦ Sorozatban negyedik bajnokiját bukta el legutóbb a KTE a Nyíregyháza ellen (otthon 0–2), és ezzel visszacsúszott a tabella utolsó helyére. Szabó István együttese tavaly szeptember-októberben is zsinórban 4 NB I-es meccset vesztett el, majd a Paks elleni hazai 1–1-gyel vetett véget a negatív szériájának. Sereghajtó pedig legutóbb 2010 őszén, a 3. forduló után, Urbányi Istvánnal a kispadon volt a lila-fehér együttes az élvonalban.

♦ Az MTK a legkevesebb hazai mérkőzést játszotta eddig az NB I-es csapatok közül, csupán kettőt, és a mérlege 50 százalékos: 3–0-ra verte a Nyíregyházát, majd 3–1-re kikapott a címvédő FTC-től.

♦ A KTE mind a 3 őszi idegenbeli bajnokiját elbukta – igaz, rendre csak 1 góllal – és a vendégtabellán is utolsó. Házon kívül az egyetlen gólját Lukács Dániel hozta össze legutóbb Zalaegerszegen. 

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC–DIÓSGYŐRI VTK

Telt ház, több mint 8000 néző előtt rendezik meg az újabb keleti rangadót, amely a 25. élvonalbeli bajnoki lesz a két csapat közös történetében. Eddig minimális különbséggel a nyírségiek állnak jobban, hiszen a mérleg 8 Szpari-győzelem, 9 döntetlen, 7 diósgyőri siker. A gólátlag igen alacsony, még a meccsenkénti kettőt sem éri el (1.9).

A legfelső osztályban legutóbb a 2014–2015-ös kiírásban találkoztak, akkor mindkét összecsapást 2–1-re a Diósgyőr nyerte. A legutóbbi Szpari-siker 2010 májusában, Miskolcon jött össze (1–0).

Tétmérkőzésen legutóbb az NB II 2022–2023-as idényében csaptak össze, előbb a DVTK stadionjában 2–0-s hazai győzelem, majd a balmazújvárosi visszavágón 1–1-es döntetlen született.  

Az NB I-ben a nyírségi gárda pályaválasztása mellett elsöprő a hazaiak fölénye, hiszen 6 győzelem és 5 iksz mellett a diósgyőriek mindössze egy vendégsikert tudnak felmutatni. Ez viszont épp a legutóbbi élvonalbeli találkozójukon, 2015 májusában sikerült nekik (1–2). 

Ennek a párosításnak az a különlegessége, hogy ebben a bajnokságban a Nyíregyháza meccsein született a legtöbb gól (3.63/mérkőzés), míg a Diósgyőréin a legkevesebb (1.88). 

Sorozatban a második, idegenben pedig az első győzelmét aratta Kecskeméten a Nyíregyháza (2–0), ráadásul először nem kapott gólt ebben az idényben. Ezzel együtt még így is a szabolcsiak hálójába találtak be legtöbbször az ellenfelek, összesen 16-szor.

Egymás után az 5. bajnoki találkozóján maradt veretlen a DVTK (3 győzelem, 2 döntetlen) – ez a leghosszabb aktív ilyen sorozat most az NB I-ben. A ZTE ellen 2–1-re megnyert múlt heti találkozón viszont megszakadt egy másik széria: 414 játékperc után újra gólt kapott a borsodi együttes. 

♦ A Szpari házigazdaként még veretlen (2 diadal, 1 iksz), az új stadionjában pedig mindkét bajnokiján 3 gólt szerzett. 

♦ A Diósgyőr idegenben eddig közepesen teljesített (1 siker, 1 iksz, 1 vereség), viszont a legutóbbi két házon kívüli fellépését megúszta kapott gól nélkül (1–0 Debrecenben, majd 0–0 Újpesten).

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE–ÚJPEST FC
♦ Ez lesz a 92. összecsapásuk a legfelső osztályban, eddig a ZTE 22-szer, az Újpest 48-szor diadalmaskodott, a döntetlenek száma 21.

♦ Az előző bajnokságban 4–4 pontot gyűjtött egymás ellen a két csapat, legutóbb májusban úgy nyert 5–1-re a zalai együttes, hogy a lila-fehérektől Aboubakar Keitát az 59. percben kiállították, Yohan Croizet pedig kétszer is betalált korábbi csapatának. Ez az egerszegiek legfölényesebb győzelme ebben a párosításban.

♦ Zalaegerszegen elég szoros a párharcuk: 15-ször győztek a hazaiak, 15-ször ikszeltek, míg az újpesti sikerek száma 13. A gólok számát tekintve viszont egy hajszállal a fővárosiak állnak jobban (63–64).

♦ A lila-fehérek az előző másfél évtizedben halványan teljesítettek a ZTE vendégeként, hiszen 11 bajnokijukból csak egyet nyertek meg: 2009 szeptemberében 4–1-re. Azóta 5 egerszegi győzelem és 2 remi született a zalai vármegyeszékhelyen. Legutóbb, tavaly decemberben úgy játszottak 1–1-et, hogy a hazaiak Medgyes Sinan révén a 86. percben egalizáltak.

♦ Az előző 4 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni a ZTE, így mindössze két pont az előnye a kieső helyen állókkal szemben. A zalaiak a góljaik majdnem felét, 9-ből 4-et, a 61. és a 75. perc között szerezték, viszont a hajrában még egyet sem. 

♦ Hiába játszotta az előző két bajnokiját odahaza az Újpest, a DVTK, majd az ETO ellen is csak gól nélküli döntetlenre volt képes. Ezt megelőzően legutóbb több mint 6 éve, 2018 márciusában játszott egymás után két 0–0-t (akkor Pakson, majd otthon az FTC ellen).

♦ A Zalaegerszeg elsősorban otthon erős, a 7 pontjából 6-ot hazai pályán gyűjtött be, de mindig kapott gólt, a mérlege pedig 2 diadal, 1 vereség. 

♦ A lila-fehérek legutóbb idegenben 3–1-re nyertek Kecskeméten, ezzel lezárták az 5 meccses házon kívüli vereségsorozatukat. Előtte március végén Pakson tudtak győzni (2–1).


PAKSI FC–FERENCVÁROSI TC

Telt ház előtt, kereken 40-edszer mérkőzik meg egymással bajnokin az előző pontvadászat második és első helyezettje. Eddig a ferencvárosiak több mint 3-szor annyi élvonalbeli találkozót nyertek meg, mint a tolnaiak, az örökmérleg ugyanis 22 FTC-siker, 10 döntetlen, 7 paksi diadal.

Legutóbb, áprilisban az Üllői úton Adama Traoré 89. perces góljával 1–0-ra nyert a Fradi, így megszakadt az a sorozat, hogy 17 egymás elleni tétmérkőzésükön mindig legalább 3 gól született. Az előző 4 bajnokijukat felváltva nyerték meg – rendre az éppen aktuális hazai csapat bizonyult jobbnak.

Érdekesség, hogy az FTC idegenben kevesebbszer – 8-szor – vesztett pontot a Paks ellen (a mérlege 11 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség), mint vendéglátóként, ahol 9-szer nem tudott nyerni ellene (11–7–2). Az atomvárosban az előző két alkalommal egyformán 3–2-re győztek a tolnaiak, előtte viszont sorozatban 4-szer a ferencvárosiak diadalmaskodtak. 

A két gárda legutóbb májusban, a Magyar Kupa döntőjében csapott össze és a Paks a 38. perctől emberhátrányban játszva, hosszabbítás után 2–0-ra nyert. Ezzel a tolnai gárda az egyetlen a hazai mezőnyben, amely az előző másfél évben tétmérkőzésen 3-szor is meg tudta verni a Ferencvárost!

A Paksra továbbra is igaz, hogy minden őszi NB I-es meccsén rúgott is és kapott is gólt, az előző 4 bajnokiján pedig egyaránt 3 gól esett – háromszor Bognár György csapata nyert, míg egyszer – két fordulóval ezelőtt – az ETO győzött.

Miközben a Tottenham elleni 1–2-vel a nemzetközi porondon már 6 találkozó óta nyeretlen az FTC, addig az NB I-ben 6 mérkőzés után is hibátlan. Utóbbihoz hasonlóan legutóbb két éve, Sztanyiszlav Csercseszovval rajtolt. Ennél is hosszabb győzelmi sorozattal pedig előtte a 2015–2016-os idényt kezdte, amikor Thomas Dollal a kispadon zsinórban 9 mérkőzést nyert meg az őszi idény elején, majd a 10. körben Felcsúton vesztett először pontokat (0–0).

Az atomvárosiak az előző 5 otthoni bajnokijukat kivétel nélkül 2–1-re nyerték meg, ezekből kettőt még az előző, hármat pedig ebben a kiírásban. Előtte kétszer 1–2-re végeztek, így zsinórban már 7 olyan hazai találkozójuk zárult 3 góllal. 

A Fradi még csak két idegenbeli meccsen van túl, előbb 2–0-ra nyert Diósgyőrben, majd 3–1-re az MTK otthonában. Ebben a naptári évben 10 házon kívüli bajnokijából 9-et megnyert és egyedül a DVTK-tól kapott ki még májusban (0–2), amikor már bajnokként lépett pályára.

A 9. FORDULÓ PROGRAMJA
Október 4., péntek
20.00: Puskás Akadémia–DVSC, Pancho Aréna. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Rúsz Márton
Október 5., szombat
14.30: ETO FC Győr–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
17.00: MTK Budapest–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)
19.30: Nyíregyháza Spartacus FC–DVTK (Tv: M4 Sport)
Október 6., vasárnap
15.30: ZTE FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
18.00: Paksi FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)

 

   
AZ ÁLLÁS       
1. Ferencvárosi TC

6

6

12–2

+10

18

2. Puskás Akadémia

7

5

2

12–8

+4

15

3. Paksi FC

7

4

1

2

12–11

+1

13

4. MTK Budapest

7

4

3

10–8

+2

12

5. Diósgyőri VTK

8

3

3

2

7–8

–1

12

6. Újpest FC

8

3

2

3

12–7

+5

11

7. Nyíregyháza Spartacus

8

3

1

4

13–16

–3

10

8. Fehérvár FC

8

2

3

3

10–14

–4

9

9. Debreceni VSC

7

2

1

4

11–12

–1

7

10. Zalaegerszegi TE

7

2

1

4

9–11

–2

7

11. ETO FC Győr

7

1

2

4

5–10

–5

5

12. Kecskeméti TE

8

1

2

5

5–11

–6

5

 

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik