„Nem kérdés, kinek szurkolok” – a KTE Berlinben nevelkedő 19 éves tehetsége a német–magyar előtt

Vágólapra másolva!
2024.06.18. 21:00
Helmich Pál alanyi jogon szeretne minden játékpercet a pályán tölteni a Kecskemétnél (Fotó: Kecskemét)
Helmich Pál télen szerződött az ESMTK-tól az NB I-ben szereplő Kecskeméti TE-hez, amelyben gyorsan megtalálta helyét, 12 meccsen pályára is lépett, és teljesítményének köszönhetően az U20-as magyar válogatottban is bemutatkozhatott. A 19 éves, Berlinben nevelkedő középpályás most lapunknak adott interjújában beszélt az előző idényéről és a felkészüléséről is, de természetesen a német–magyar Eb-csoportmeccs sem maradhatott ki a témák közül.

  

A KTE tehetsége először nyári pihenőidejéről beszélt, amit nagyrészt a Balaton mellett töltött, majd rátért a mögöttünk hagyott labdarúgó NB I-es idényre, valamint a felkészülésére is. 

„Az idény közben olyan gyorsan történt minden, hogy sok dologra csak a szünetben jöttem rá… még mindig nem dolgoztam fel mindent. Csak most tudatosult bennem igazából, hogy profi futballista lettem, ez az álmom teljesült! Az embernek a folyamatos rohanás közben nincs ideje ilyenekkel foglalkozni, mindig jön a következő edzés vagy meccs. Úgy érzem, a csapattal és az edzőkkel is megtaláltam a közös hangot, felvettem az NB I ritmusát.”

„Ami a jövőt illeti, szeretnék minden percet a pályán tölteni. Persze, ez nem biztos, hogy sikerül, de odateszem magam, az idény végén majd meglátjuk, mennyit játszottam. Minden nap edzem, a labdás játékom fejlesztésén külön is dolgozom. Az a célom, hogy ne kapjak ajándékperceket, ne a fiatal szabály vagy bármi hasonló miatt játsszak, alanyi jogon töltsek minél több időt a pályán. Szeretném a játékommal visszafizetni a Kecskemétnek azt, amit kaptam.”

Természetesen kettős állampolgársága, így a szerdai német–magyar Európa-bajnoki csoportmérkőzés is téma volt. 

„Berlinben hatalmas az Európa-bajnoki láz, de az összes német város felkészült. Nagyon-nagyon várták már az Eb-rajtot, ahogyan én is. A német válogatottól az elmúlt években a vébéken és az Eb-ken is elmaradt a jó teljesítmény, most viszont egyre többen látják úgy, hogy újra eljött az ő idejük. Magasak az elvárások, de ez a csapat ismét ütőképes. Ami a német–magyar meccset illeti, nem kérdés, kinek szurkolok, egyértelműen a magyaroknak, de különleges mérkőzés lesz. Valószínűleg a családommal, online nézem majd. Rengeteg német barátom, ismerősöm van, úgyhogy ilyenkor nagyon sok üzenetet kapok. Volt, amikor ők nevethettek, de volt, amikor én… Remélem, egy szoros, izgalmas meccs lesz.”

Helmich Pál azt is elárulta, kinek a játékát figyeli majd különös tekintettel szerdán. 

„A németektől Toni Kroos játékát figyelem majd, nagyon tetszik a hozzáállása, egyszerű játéka. Próbálok közben tanulni. A magyar válogatottból Varga Barnabást tudnám kiemelni. Volt szerencsém ellene játszani, igazán hatékony csatár, aki egy-két helyzetből is tud gólt, gólokat szerezni, a fejjátéka pedig külön említést érdemel.”

Végezetül a szintén Berlinben nevelkedő, magyar válogatott Dárdai Mártonról is beszélt a KTE tehetsége.

„Személy szerint nem ismerem, de a testvérét, Bencét igen, vele többször is megmérkőztünk. Örülök, hogy Dárdai Márton a magyar válogatottat választotta, hiszen egy fiatal, de korához képes már tapasztalt, rutinos, ügyes belső védőről beszélünk. Segíteni fogja a magyar válogatottat, ebben biztos vagyok. Az, hogy ki melyik nemzetet választja, szívügy, mindenkinek a saját döntését kell meghoznia. Mégis csak mindkét szülője magyar, úgyhogy a döntése nem volt annyira meglepő, én is így érzek.”

Lehetett hallani olyan pletykákat, hogy a remekre sikerült félszezont követően Helmich Pál több klub érdeklődését felkeltette. A játékos menedzserét, Papp Gábort, a YUNiK Management ügyvezetőjét kérdeztük erről.  

„Egyáltalán nem jellemző, ami a Palkóval történt idén, hiszen úgy került el télen az élvonalba, hogy előtte alig játszott az NB III-ban ősszel. Le a kalappal a Kecskemét stábja előtt, hogy megnézték és belenyúltak ennek ellenére is. Illetve Palkót is dícséret illeti, mivel abszolút belesimult a mezőnybe, sőt, voltak kifejezetten bíztató meccsei is. Ami az érdeklődőket illeti, számunkra nem volt kérdés, hogy egyelőre nem aktuális a váltás. Ki merem jelenteni, hogy nem létezik olyan klub, ahol jobb lenne most Palkónak, mint Kecskeméten. A vezetők bíznak benne, az edző szintúgy, a csapattársak elfogadták, a szurkolók szeretik. Tartogat a számára fejlődési lehetőséget a következő idény!”  

Több klub érdeklődött iránta 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik