Népsport: Szentmihályi Antal tíz évet fiatalodott

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 09:53
Szentmihályi Antal egyik legjobb meccse volt az itthoni visszavágó, nem véletlen, hogy övé lett az utolsó szó (Fotók: Képes Sport)
Címkék
Az Újpesti Dózsa a labdarúgó BEK-negyeddöntőben átrágta magát a Spartak Trnaván. A nagyszombati 1–1 után a Megyeri úton is 1–1 lett az eredmény, a tizenegyesekben a lilák bizonyultak jobbnak. A Vasas (1958) és a Győr (1965) után az Újpest (1974) harmadik magyar együttesként jutott be a legjobb négy közé a BEK-ben.

Az Újpesti Dózsa a labdarúgó BEK 1973–1974-es kiírásában negyeddöntőre készült a csehszlovák Spartak Trnava ellen. Bemelegítésnek az NB I-es bajnokin a Megyeri úton 5–0-ra legyőzte a Salgótarjáni BTC-t, a gólokat Bene Ferenc, Fekete László (2) és Dunai III Ede szerezte, Kmetty József tett hozzá még egy öngólt. Várhidi Pál edző: „Tetszett Fekete ügyes szélsőjátéka, Fazekas új szerepkörben kitűnőt nyújtott, Bene pedig nagyon akart. Támadójátékunkra nem lehet panasz!”   Gondot okozott, hogy sok sérültje volt a csapatnak, többek között Dunai II Antal, aki sem a nagyszombati mérkőzésen, sem a visszavágón nem léphetett pályára. A Népsport így értékelte a sikert: „A lila-fehérek biztos, ötgólos győzelem után készülődhetnek a Trnava elleni szerdai BEK-mérkőzésre! A salgótarjániak felett aratott győzelem jó ajánlólevél lesz a rendkívül nagy fontosságú összecsapásra.” Illovszky Rudolf szövetségi kapitány ott volt a lelátón és elmondott egy történetet Fazekassal kapcsolatban: „Egy válogatott mérkőzés előtt megkérdeztem Fazekast: »Mondja, Lacikám, nem zavarná, ha belül játszatnám?« Nevetve válaszolt: »Az nem Rudi bácsi, csak az zavar, hogy öt éve szélen játszom!«”

A Spartak otthonában játszott az első tavaszi fordulóban, 1–0-s hazai vezetés után 1–1-es döntetlent ért el az újonc prágai Bohemians ellen. „A lassú és körülményes támadásvezetés mindig lehetőséget biztosított az ellenfélnek a beavatkozásra. A csatárok bátortalanul, tartózkodóan játszottak, s kevés helyzetüket sem tudták kihasználni.”   – nyilatkozta Anton Malatinsky edző. – Az Újpesti Dózsa ellen legalább ötvenszázalékos javulásnak kell bekövetkeznie, hogy előnyt szerezzünk a visszavágóra…”  Hozzátette: „Bízom abban, hogy Adamec beállításával megváltozik csapatunk játékképe.”     A csehszlovák válogatott csatár, Jozef Adamec eltiltás miatt nem léphetett pályára a hazai bajnokin.

A nagyszombati mérkőzésre mind a 27 500 jegy elkelt elővételben. Eleinte úgy nézett ki, hogy a hazaiak lemossák a pályáról az újpestieket. Óriási iramban kezdtek, Anton Hrusecky nagy lövése már a 2. percben a kapufán csattant, a 11. percben Vojtech Varadín balról középre adott labdáját Dusan Kabát közelről befejelte Szentmihályi Antal kapujába – a Népsport szerint a kapus a labda alá futott. Ám aztán a túlságosan nagy elánnal támadó Trnava összjátékába egyre több hiba csúszott. Lehetett valamit keresni. A Képes Sport szerint: „A lendületből néhány percre futotta, aztán kiderült, hogy a »trnavai oroszlánnak« mindössze három foga van, Dobiás, Hrusecky és Horváth.”

Zámbó Sándor (sötét mezben) szemrehányóan néz védőjére, nem véletlenül

Az Újpest büntetőből egyenlített, David Smith játékvezető nem mindennapi jelenet után adott tizenegyest a Dózsának: Fekete a tizenhatoson belül összecsapott Varadínnal, aki elesett, majd megfogta a labdát, hogy elvégezze a szabadrúgást – kifelé. Csakhogy a bíró nem látott szabálytalanságot Feketénél, akkor sípolt, amikor a védő kezébe került a labda. A büntetőt Tóth András higgadtan vágta a jobb sarokba, de Smith megismételtette a tizenegyest, mert valaki az elrúgás előtt belépett a tizenhatoson belülre. Tóth a másodikat a bal sarokba lőtte. A kiváló középpályás ezt mondta a történtekről: „Láttam, hogy Sarlós futva jön a mi kispadunktól… Hozta az utasítást, én rúgom a tizenegyest. Elküldtem a kapust balra és jobb oldalra rúgtam a labdát. Aztán Smith szólt, ismételnem kell! Mikor újra letettem a labdát, eldöntöttem, most élesen a bal sarokba vágom.”   A Képes Sport dicsérte Tóthot: „Kupamérkőzésen a higgadtság nem éppen megvetendő erény.”

A meccset követően Várhidi örült: „Mindenki nagyon jól játszott. Védelmünk kibírta az első húsz perc nagy nyomását. Senkit sem akarok külön kiemelni. Nagy eredménynek tartom a nagyszombati 1–1-et!”    Illovszky is ott ült a nézőtéren: „Az első félidő közepétől és a második félidő jelentős szakaszában jó mérkőzést láttunk. Az Újpesti Dózsa minden dicséretet megérdemel.”     A beállós Horváth József fogta a nagyszombatiak fenegyerekét: „Adamec kellemetlen ellenfél volt. Adott, amikor lehetett, akkor higgadt le, amikor a félpályánál megrúgta az oldalamat, s én is megmérgesedtem. Smith odajött, közölte, legközelebb megyünk mindketten az öltözőbe. Ez hatott rá. Újpesten sem hagyom levegőhöz jutni!”  A Népsport figyelmeztetett, a visszavágó még hátravan, a Trnava a hazai 0–0-s döntetlen után idegenbeli 1–0-s győzelemmel jutott tovább a Zarja Vorosilovgrad ellen.

A második találkozó előtt is kiválóan sikerült a főpróba, a Megyeri úti bajnokin a SZEOL ellen 4–0-ra nyert az Újpest Tóth A. (2) Fazekas és Dunai III Ede góljával. Várhidi azért óvatos volt: „Nem iszunk előre a medve bőrére! Egy évvel ezelőtt ugyanígy, az elődöntő kapujában állt a csapat, méghozzá idegenben elért döntetlennel, s aztán a Megyeri úton jött a hideg zuhany, 2–2 a Juventus ellen – és kiestünk. Persze most is jó lenne már a 14. percben – ugyanúgy, mint tavaly – 2–0-ra vezetni… Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Trnava éppen idegenbeli eredményeivel harcolta ki a továbbjutást.”    A tavaszt három döntetlennel kezdő nagyszombatiak edzője, Malatinsky reménykedett: „Nem úgy megy, ahogyan szeretnénk. Bosszantó, hogy otthon hullajtjuk a pontokat. Nagyon készülünk a budapesti mérkőzésre. Mindegyikünk igyekszik a legjobb teljesítményt nyújtani!”

Drámai mérkőzésen jutott tovább az Újpest: a rendes játékidőben 1–1-es döntetlen született, a hosszabbítás sem hozott eredményt, végül a tizenegyespárbajban Szentmihályi Antal megfogta poszttársa, Dusan Keketi lövését. Az első félidőben Adamec 17 méterről szerzett vezetést a vendégeknek. Szentmihályi így látta: „Idejében rámozdultam Adamec lövésére, de sajnos csak ujjheggyel tudtam elérni a labdát, amely a vártnál erősebb volt.”   Harsányi László: „A gól előtti akciónál láttam, hogy Adamec a balösszekötő helyére húzódik. Megpróbáltam teljes erővel odasprintelni, a labda a talpamat érintette, de megállítani vagy elrúgni már nem tudtam.”  Szerencsére Fekete még az első játékrészben egyenlített: „Amikor Tóth Andris elment a bal oldalon, már számítottam a beadásra, behúzódtam középre, jókor érkeztem és jobb külsővel belepörgettem a labdába, úgy, hogy az a kapu bal oldala felé szálljon. Szerintem már Keketi is a gólvonal mögött ért a labdához, de Kabát még inkább belülről rúgta ki.”

A tizenegyeseknél Dusan Keketi kapus vállalta csapata ötödik tizenegyesesét. A jobb alsó sarokra tartó, jól helyezett, de nem erős lövését Szentmihályi kivédte. Feleki László a Képes Sportban Egyetlen mozdulat   című írásában énekelte meg a pillanatot. Idézzük: „És Szentmihályi nemcsak kivédte, de meg is fogta a labdát, hogy aztán legyen mit örömében a levegőbe dobnia. Keketi csendesen ballagott visszafelé. Tíz évet öregedett. Szentmihályi ugrált örömében. Tíz évet fiatalodott.”      

Szentmihályi mennybe ment, a nagyszombatiak jól védő kapusa a találkozó tragikus hőse lett.

Spartak Trnava–Újpesti Dózsa 1–1 (1–1)

1974. március 6., Nagyszombat, BEK-negyeddöntő, 1. mérkőzés

Spartak-stadion, 27 500 néző. Vezette: Smith (angol)

Spartak Trnava: Keketi – Varadín, Dobias, Zvarík, Hagara – Hrusecky, Kuna, F. Horváth – Masrna, Adamec, Kabát. Vezetőedző: Anton Malatinsky

Újpesti Dózsa: Szentmihályi – Kolár, Harsányi, Horváth J., Sarlós – Dunai III, Tóth A., Zámbó – Fekete, Bene, Fazekas. Vezetőedző: Várhidi Pál

Gólok: Kabát (11.), illetve Tóth A. (72. – 11-esből)

Újpesti Dózsa–Spartak Trnava 1–1 (1–1, 1–1, 1–1)

1974. március 20., Budapest, BEK-negyeddöntő, 2. mérkőzés

Megyeri út, 30 ezer néző. Vezette: Schiller (osztrák)

Újpesti Dózsa: Szentmihályi – Kolár, Harsányi (Sarlós, 106.), Horváth J., Noskó – Dunai III, Tóth A. – Fekete, Bene, Fazekas (Kellner, 104.), Zámbó. Vezetőedző: Várhidi Pál

Spartak Trnava: Keketi – Dobias, Majerník, Zvarík, Kabát (Krajcovic, 74.) – Hrusecky, Kuna (Vasilko, 58.), Adamec – F. Horváth, Kramlík, Sevcík. Vezetőedző: Anton Malatinsky

Gólok: Fekete (41.), illetve Adamec (36.)

EMLÉKEZTETŐ

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik