A Paks felállt az FTC elleni vereségből, legyőzte a Fehérvárt

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 19:14
null
Windecker József (balra) küzd Fiola Attilával a labdáért (Fotó: Árvai Károly) (A képre kattintva galéria nyílik)<br />
A házigazda Paksi FC hazai környezetben Windecker József és Mezei Szabolcs góljaival nyert a Fehérvár FC ellen a labdarúgó NB I 6. fordulójának szombat esti mérkőzésén.



LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ
Paksi FC–Fehérvár FC 2–0 (0–0)
Paks, 2411 néző. Vezette: Vad II
Gólszerző: Windecker (55.), Mezei Sz. (74.)

ONLINE SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ha nem is ugyanabban, de hasonló helyzetben várta a Paks a Fehérvár elleni mérkőzést, mint három és fél hónappal ezelőtt a Puskás Akadémia elleni bajnokit. Akkor az együttes 6–1-es vereséget szenvedett Mezőkövesden – ugyanakkor két fordulóval az idény befejezése előtt még mindig a 3. helyen állt –, ám a pofon benne maradt a labdarúgókban, s a bronzéremért zajló küzdelemben kulcsfontosságú rangadót hazai pályán 2–0-ra elvesztették. Pakson aligha fordult meg bárkinek is a fejében, hogy rövid időn belül hasonló helyzetbe kerülhet a csapat – aztán mégis úgy lett.

Az előző bajnoki körben a Ferencváros vendégeként léptek pályára a paksiak, és úgy kaptak ki 6–1-re, hogy a végeredmény már az első játékrészben kialakult. A javítás lehetőségét ismét egy Fejét vármegyei gárda elleni bajnoki kínálta, és bár a Fehérvár FC életében volt már sikeresebb időszak, a találkozót megelőzően Szabó János, a paksiak egyik kulcsembere is arról beszélt, a Vidi elleni párharc előtt nem lehet kijelenteni, hogy csapata lenne az esélyes. Hazai oldalról mindenesetre jól mutatott, hogy az eddigi utolsó tizenegy, egymás elleni bajnokiból csak egyet vesztett el a Paks (2021. október 29-én a Vidi hazai pályán nyert 2–1-re), persze jól tudjuk, soha nem a statisztika nyeri meg a meccset.

Alig egy perce tartott a mérkőzés, amikor Kalmár Zsolt szabadrúgásból veszélyesen lőtte jobbról a kapu elé a labdát, és bizony ha Mamoudou Karamoko kicsit ügyesebb, akár a vezetést is megszerezhette volna. A másik oldalon bal oldali támadás lezárásaként Haraszti Zsolt lapos lövését blokkolta Spandler Csaba – jó iramban kezdődött tehát az összecsapás. A 12. perc hozta az első komoly lehetőséget: a rossz hazai váltás után Fiola Attila húzta meg a bal szélt, laposan centerezett, Katona Mátyás életerős lövése a jobb alsó sarokba tartott, Szappanos Péter azonban bravúrral szögletre ütötte a labdát.

Amióta Kalmár Zsoltot leigazolta a Fehérvár, egyértelműen erősebb lett a támadó-szabadrúgásoknál és a szögleteknél, ez Pakson is az első pillanattól látszott, de érdekes volt azt is megfigyelni, hogy Kenan Kodro gyakran mélyen a középpályára lépett vissza labdáért, és ilyenkor Katona Mátyás lépett fel centerbe. Bő fél óra után Balogh Balázs lapos átadása kecsegtető helyzetben találta Könyves Norbertet, a támadó pedig jobbal az oldalhálóba lőtte a labdát – talán jobban járt volna, ha egyből célozza meg a kaput, nem pedig átvétel után vállalkozik.

Még négy perce sem tartott a második játékrész, amikor Haraszti Zsolt készítette le lövésre a labdát Windecker Józsefnek, aki ballal vállalkozott, Tóth Balázs kezei közül kicsúszott a labda, de utánakapott, és még a gólvonal előtt megfogta. Az 53. percben előbb Könyves Norbert nem találta el ollózva a labdát egy jobb oldali beívelést követően, aztán Haraszti Zsolt próbálkozását blokkolta Csongvai Áron, ám nem szabadult fel a vendégek kapuja: Silye Erik balról adott középre, Windecker József pedig öt méterről a bal alsó sarokba lőtt. A vendégek mestere, Bartosz Grzelak szinte azonnal reagált, hármat is cserélt, az előző héten a Mezőkövesd ellen betaláló Szabó Levente lett a center, és bizony az egyik bal oldali (lecsúszott) beadása után a labda a bal kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

A játékrész közepén Kalmár Zsolt remek passzal ugratta ki a támadót, aki egyedül húzhatott kapura, Szappanos Péter azonban ekkor is bravúrral védett. Tombolt a hazai közönség, amikor Böde Dániel lövést erőszakolt ki magának, nem sokkal később újra próbálkozott, akkor, ha nem is könnyen, de Tóth Balázs védett. Tizenhét perc volt hátra a játékidőből, amikor Mezei Szabolcs távolról, a jobbösszekötő helyéről kapura lőtt, és a labda a vendégkapu jobb sarkában kötött ki, innen már nem volt visszaút a Fehérvárnak.

A Paksnak jár a dicséret, hiszen óriási pofon után állt talpra, a Fehérvár ugyanakkor továbbra is képtelen két egymást követő bajnokin nyerni, mióta Bartosz Grzelak a vezetőedző.

NB I, 2023–2024, 6. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Szeptember 1., péntek
Újpest–Kisvárda 3–2Budapest,Szusza Ferenc StadionAndó-Szabó Sándor3980
Szeptember 2., szombat
MTK–Diósgyőr 2–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
3679
Paks–Fehérvár 2–0
Paks, Paksi FC StadionVad II István
2411
Szeptember 3., vasárnap
14.15:Mezőkövesd–Puskás Akadémia (Tv:M4 Sport+)Mezőkövesd,Városi Stadion
17.15:Zalaegerszeg–Ferencváros (Tv:M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
19.30:Debrecen–Kecskemét (Tv:M4 Sport)Debrecen,Nagyerdei Stadion

 


AZ ÁLLÁS
1. MTK Budapest 6 3 2 1 8– 5 +3 11
2. Újpest FC 6 3 2 1 11–11 0 11
3. Diósgyőri VTK 6 3 1 2 11– 7 +4 10
4. Kecskeméti TE 4 3 1 8– 3 +5 9
5. Debreceni VSC 4 3 1 9– 5 +4 9
6. Paksi FC 5 2 2 1 8– 8 0 8
7. Puskás Akadémia 5 2 2 1 9–10 –1 8
8. Ferencvárosi TC 3 2 1 12– 6 +6 6
9. Fehérvár FC 6 1 1 4 8–12 –4 4
10. Kisvárda 6 1 1 4 6–12 –6 4
11. Zalaegerszegi TE 5 1 4 4– 9 –5 3
12. Mezőkövesd 4 1 3 4–10 –6 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik