Magyar újítás: Irány az olimpia! – ez a nagy cél a teqballal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 07:04
null
Borsányi Gábor, Kun Gábor és a termék (Fotók: Veres Viktor)
A teqballjáték az aranylabdás Ronaldinho riói házában is megállás nélkül pörög, a határ pedig a csillagos ég. A teqball rohamos fejlődése kapcsán beszélgettünk a sportág megálmodójával, Borsányi Gáborral és az új keletű sportág nemzetközi terjeszkedését egyengető Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgató-helyettesével, Kun Gáborral.

 

– Hogyan jött az ötlet?
– B. G.: Újpesti gyermekként rengeteget rúgtam a bőrt a dühöngőkben, ha pedig meguntuk, a betonos pingpongasztalon lábteniszeztünk. Az élvezetes kikapcsolódásnak egyetlen hátulütője volt csupán, hogy az eszköz nem tökéletes, mivel az asztal vízszintes, a labda fölötte pattog, úgyhogy innen jött az ötlet: ha meghajlítjuk, mindig kifelé, a játékoshoz pattan a bogyó. Később tudatosult bennem, hogy valamit kezdeni kellene az ötlettel, majd öt évvel később Huszár Viktorral, aki műszaki szakemberként közelítette meg a témát, el is kezdtük a projekt kidolgozását.

Kun Gábor
Kun Gábor

– Hogyan tud szakmai támogatást nyújtani a Magyar Nemzeti Kereskedőház?
– K. G.: Elsődleges feladatunk felkutatni azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek versenyképesek a nemzetközi piacokon is. A szabadalmaztatott magyar sportinnovációs eszköz, a teqball már huszonöt országban hódít, vagyis épp sikertörténetet ír. Látni kell, hogy korábban a sportinnováció kevésbé volt fókuszterület hazánkban, ám a nemzetközi trendeket elemezve egyre nagyobb figyelmet fordítunk erre az egyre jelentősebb exportpiaci értékű iparágra.

– Miért?
– K. G.: A sportgazdaságban óriási lehetőségek rejlenek, az elmúlt évtizedek alatt jól jövedelmező szegmenssé vált, és mára jelentős a gazdasági ereje, befolyása és tőkeereje. Ennek oka, hogy megnőtt a kereslet a szabadidős tevékenységek iránt, a sport iránti kiemelt érdeklődés pedig felkeltette a média érdeklődését, így a vállalati szféra is felfedezte a sportban rejlő üzleti lehetőséget. A Kereskedőház célja, hogy ne csak felkutassa a termékeket, hanem lehetőséget is teremtsen arra, hogy bemutatkozzanak a külpiacokon. Kiválasztunk egy terméket vagy szolgáltatást, majd beazonosítjuk a célpiacot, és a külföldi hálózatokon keresztül megnézzük, mely országban van relevanciája. A teqballal is így voltunk – egyetlen különbséggel. Mivel a labdarúgás a legismertebb és legnépszerűbb sportág a világon, nem a célpiac megkeresése volt a legfontosabb, hanem hogy minél több olyan üzleti partnert találjunk, aki a játékot, a sportágat, Magyarországot és a magyar mérnöki tudást is méltón tudja képviselni.

Borsányi Gábor
Borsányi Gábor

– Ronaldinhót már sikerült megnyerni.
– B. G.:
És egyre több világsztár áll be a projekt mögé. Ráadásul úgy, hogy nem várnak viszonzást, mondván, tartoznak annyival a labdarúgásnak, hogy az olyan pozitív jellegű kezdeményezéseket, mint a teqball, támogassák. Az a legnagyobb elismerés, hogy nem mi győzzük meg őket, hanem a termék. Ronaldinho azt is elárulta, hogy hiába van otthon footvolley-pályája, ami Brazíliában nemzeti sportnak számít, amikor átmennek a barátai, inkább teqballoznak. Neki köszönhetően Lionel Messi és Neymar is kipróbálta már a játékunkat, valamint több mint ötven aktív vagy korábbi világsztár játszik vele napi rendszerességgel.
– K. G.: Szerencsére a teqball feltalálóit nem az a szándék vezérli, hogy minél előbb minél több asztalt adjanak el, hanem olyan szakmai és üzleti partnereket keresnek, akik képesek népszerűsíteni az új sportágat. Vagyis a teqballt olyan marketingstratégiával támogatják, amelyből egész Magyarország profitálhat. Ha a teqball sikeresen belép egy külpiacra, zászlóshajóként utat nyithat további magyar sportinnovációs termékeknek is.

– Kik alkotják a célközönséget?
– B. G.:
Első körben az intézményi vevők. Nem szeretnénk, ha pénztárcafüggő lenne a sportág, arra törekszünk, hogy mindenki ingyen tudjon játszani, közparkokban, iskolákban egyaránt. A sportág így fejlődhet a legjobban. Eddig huszonöt országban van jelen a termék, de rövid időn belül további nyolcvanhét országban kezdődhet el a sporteszköz értékesítése, Finnországban pedig elsőként kerülhet be az iskolarendszerbe a teqball. A határ a csillagos ég! Igyekszünk versenyrendszert kiépíteni amatőröknek és profiknak egyaránt, június közepén pedig tizenhat ország részvételével megrendezzük az első nemzetközi világkupát, de Luxemburgban és Dohában is lesz idén egyéni és párosverseny. Sőt jövőre már hat állomást tervezünk, a végső célunk pedig, hogy a teqball olimpiai sportággá váljon.

SPORTINNOVÁCIÓS CSÚCSTALÁLKOZÓ
A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a sportinnovációban rejlő exportlehetőségek tematikája köré építve 2017. május 18–19-én a Testnevelési Egyetemmel közösen első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel megrendezi a Sport- és innovációkonferenciát. A kétnapos szakmai esemény keretében főként a hazai és a határon túli magyar vállalkozások által gyártott sporteszközök, sporthoz kapcsolódó informatikai megoldások mutatkoznak be a Groupama Arénában neves nemzetközi előadók, a magyar sportélet jelentős képviselői és üzleti befektetők előtt. A magyar és angol nyelvű nemzetközi tudományos rendezvény célja, hogy ösztönözze a kreatív és innovatív ötletek megvalósulását.

 

RONALDINHO: CÉL AZ OLIMPIAI ARANY

– Hol teqballozott először?
– Otthon, a riói házamban. Természetesen van teqballasztalom, és óriási sikere van a baráti körömben, gyakorlatilag megállás nélkül pörög rajta a játék. Külön öröm, hogy itt, Brazíliában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a remek magyar találmány.

– Mitől olyan különleges?
– Aki szereti a labdát, annak tetszik a sportág. Az asztal íve miatt gyorsabb a játék, pillanatok alatt kell jó döntést hozni. Fejleszti a koncentrációt, a labdakezelést, és az érintésszámnak köszönhetően javítja a labdaérzéket is. Otthon footvolleyt játszunk, ahhoz képest más a labda, de a teqball már csak azért is jó, mert rendes labdával játsszák, vagyis az asztal mellett szerzett technikai tudás könnyedén átvihető a futballpályára.

– A teqball a jövő olimpiai sportága?
– Isten adná, hogy így legyen, és akkor nyerhetnék végre egy olimpiai aranyérmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik