Program: a „legendás” Pereces–Fradira emlékeznek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.21. 16:39
Hagyományteremtő céllal rendezik meg először április 23-án Perecesen A Kapufa Napja elnevezésű programsorozatot. Az esemény az 1947. április 20-án lejátszott – kapufatörésről elhíresült – Pereces–Ferencváros mérkőzésnek állít emléket.

Élvonalról, Fradi-verésről, hatezer-ötszáz nézőről, összedőlő kapuról szólnak a perecesi legendák...

Történt ugyanis, hogy a bányáról nevezetes kis miskolci városrész, Pereces labdarúgócsapata 1947-ben az élvonalban szerepelt, s április 23-án a Henni Gézával, Lakat Károllyal, Sárosi Györggyel felálló Ferencvárost látta vendégül. Több mint hatezren zsúfolódtak a pálya köré, és ámulva nézték, amint Kertesi Ignác mesterhármasával 3:0-ra vezet a csapatuk, illetve, amint a harmadik gól után a hálóba csimpaszkodó csatár súlyától összeroskad a kapu.

Hiába próbálták összetákolni a kapufákat, a játékvezető lefújta a meccset, és bár az újrajátszáson 0:0-ra végeztek a felek, végül az MLSZ a csonka meccsen elért 3:0-s eredményt hagyta jóvá.

„A fiatalabb generációk szinte semmit sem tudnak a perecesi sport dicső múltjáról, ezért a miskolci helytörténeti kutatásokkal foglalkozó egyesületünk az »Ott, ahol a 6-os megáll« projekt záró rendezvényeként e meccs apropóján szervez programokat. A legendássá vált mérkőzés néhány évente rendre előkerül az országos sportsajtóban, de a felméréseink szerint a helyiek közül csak az idősebbek tudnak az esetről” – magyarázta Balogh Attila főszervező.

„Azt szeretnénk, hogy az idei rendezvény jövőre, a hetvenedik évfordulón igazi ünnep lehessen. Idén a legtöbb program – kispályás torna, koncertek, múltidéző beszélgetések – április 23-án lesz, ám csütörtökön, 21-én az esemény egyik fénypontjaként a Veréb György és Oláh Ferenc fémjelezte DVTK öregfiúk pályára lép a Perecesi TK öregfiúk ellen."

Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója korábban a Hátsó füves című sorozat keretében Perecesre is ellátogatott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik