Hosszabbítás: Furulyás János - aki elfradizta a fél életét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.12. 14:16
null
Furulyás János eddig csak tévében látta a Ferencváros új stadionját (Fotó: Szabó Miklós)
Hosszabbítás: a Nemzeti Sport szombati mellékletéből ajánljuk.

A 81 éves Furulyás János visszavonultan él Vácszentlászlón. A hetvenes évek elején került a zöld-fehérekhez, 34 évet töltött a klubnál, ezzel párhuzamosan az Aranykalász Tsz, majd a Zöld Mező Mgtsz első embere volt. Az egyesületben a labdarúgóknál kezdte, volt szakosztályvezető, -elnök, az FTC Rt. elnöke, az egyesület alelnöke, később elnöke, 2006 januárjában állt fel a székéből. Van élet a Ferencváros után? Van, de semmivel sem könnyebb, mint korábban. Csak más.

– Ne tagadjuk, úgy lehetett köze az FTC-hez is, hogy párttag volt.
– Nem tagadom. Miért tagadnám?

– Szokott a Fradival álmodni?
– Hogyne, harmincnégy év nem múlik el nyomtalanul! Kitörölhetetlen. Ennek körülbelül a felét az elmúlt rendszerben, a másikat a rendszerváltást követően töltöttem az egyesületnél. Azt szoktam mondani, elfradiztam az életem felét. Eleinte még meg kellett küzdenem a begyepesedett pártkáderekkel, akik még azt mondták: nem minden fradista fasiszta, de minden fasiszta fradista.

– Ez a szólás inkább az ötvenes évek elején volt jellemző, Marosán Györgynek tulajdonítják. De a hetvenes évek elején is divatban volt, amikor ön odakerült?
– Nézze, egy kialakult képet nehéz megváltoztatni. Akár igaz, akár hamis.

– Közismert, hogy ön a párt Pest megyei első titkára, Cservenka Ferencné idejében került a zöld-fehér klubhoz. Milyen útravalóval engedte el a rózsadombi forradalmár? Tudniillik a megye első embere a Bimbó úton lakott…
– Az ő számára az volt a fontos, hogy a Zöld Mező Termelőszövetkezet jól működjön. Egyszer hívatott, megkérdezte: „Tizenkét társadalmi funkciója mellett, minek magának a Fradi?" Nem mondhattam, hogy buta kérdés, mert ezt csináltam a legszívesebben. Persze, neki mindegy volt. Később láttam egy rólam írt anyagban, hogy pártmegbízásból látom el társadalmi munkában az egyesületnél a teendőket. Micsoda marhaság! Viszont örülök neki, volt úgy, majd' negyven Fradi-sportoló, leginkább futballista a téesszel állt munkaviszonyban, onnan kapta a fizetését.

– Már a Fradi labdarúgó-szakosztályánál dolgozott, amikor 1974-ben hosszú idő után elkészült az Üllői úti stadion. A helyére épült létesítményt pedig idén adták át. Volt már az új arénában?
– Nem. Az Üllői úton Albert Flórián ravatalánál voltam kint 2011 novemberében. A csapat meccseit csak a televízióban nézem, egyszerű szurkolóként.

A Furulyás Jánossal készült interjú további részleteit elolvashatja a Nemzeti Sport szombaton megjelenő Hosszabbítás mellékletében, amelyből kiderül, mi döntött az FTC privatizációjával kapcsolatban, miért nem épült meg korábban az új Üllői úti stadion, s miért igazolt el a klubtól két BL-selejtező között Gera Zoltán?

TOVÁBBI TÉMÁK AZ E HETI HOSSZABBÍTÁSBAN

• Bogyi bácsi csodacsapata: kilencen az 1965-ben világbajnoki aranyérmes kézilabdázónők közül

• Mizsér Attila küldetése: gitárral a kezében tér vissza a bankvilágból a sportos gyökereihez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik