A lett Messi az NB I-ben is rekordra tör

Vágólapra másolva!
2012.07.04. 12:29
null
Cekulajevstől sokat várnak a pápaiak
Elsőre dupla vagy semminek tűnik az élvonalbeli Lombard labdarúgócsapatának nagy nyári fogása. A Máltáról érkező lett Aleksandrs Cekulajevs 2011-ben szerzett góljait tekintve a világ legjobbjának bizonyult, megelőzve többek között a portugál Cristiano Ronaldót és az argentin Lionel Messit. Ami mégis kétkedésre adhat okot: ezt Észtországban tette. Máltára február elején, duisburgi próbajáték után igazolt, de légiósként megfordult Izlandon és Csehországban is.

– A kétezer-tizenegyes esztendőre tekint karrierje csúcsaként?
– Nem, mert kihagytam egykét helyzetet... – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Aleksandrs Cekulajevs. – A viccet félretéve: kétezer-hétben szülővárosom, Riga egyik csapatát, az FK Audát erősítettem, és abban az évben ötvenegyszer voltam eredményes. Igaz, csak a második vonalban, ám az ötvenegy gól az ötvenegy gól. Hozzáteszem, az egyéni csúcsomat megdönthettem volna tavaly, ha Narvában rám bízzák a büntetőket – úgy látszik, azt akarták, hogy más is lőjön gólt... Persze emiatt cseppnyi keserűség sincs bennem, ünnepelhettek így is eleget a társaim, a végén már unták is, hogy állandóan a nyakamba kell ugraniuk.

– Az Ajaxnak speciel hatot vágott.
– Hadd dicsekedjem: az első négyet tizenegy perc alatt! A vége tizenkettő nulla lett. Apró, de az én szememben tényleg csak apró szépséghiba, hogy nem az „igazi” Ajaxnak, hanem az FC Ajax Lasnamäe gárdájának.

– A fél tucat gól egyéni rekord?
– Egyelőre az. Remélem, Magyarországon feltornázom hétre...

A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN AZ ÉSZT TÁMADÓ BESZÉL A LIONEL MESSIVEL ÉS A CRISTIANO RONALDÓVAL VALÓ ÁLLANDÓ ÖSSZEHASONLÍTÁSOKRÓL, MIKÉNT ARRÓL IS, HOGY AMI ARTJOMS RUDNEVSNEK ÉS VADIMS ZULEVSNEK MEGFELELT, AZ NEKI IS JÓ LESZ.

Az alábbi táblázatot a labdarúgás statisztikáival foglalkozó IFFHS tette közzé. Meg kell jegyezni, hogy a tavaszi-őszi rendszerű, azaz naptári éves észt bajnokság 2011-es szezonját a hagyományos rendszerű bajnokságok 2010–2011-es idényeivel vetették össze, ezért előzi meg Cekulajevs többek között Cristiano Ronaldót és Messit.

Ha a különböző rendszerű bajnokságokat az UEFA-nál alkalmazott módszerrel vetjük össze, akkor a 2011-es észt bajnokságot a 2011–2012-es spanyol, angol, német, olasz, stb. bajnokságokkal kellene összehasonlítani, ebben az esetben Cekulajevs nem vezetne, hanem az 50 gólos Messi mögött a 46 találatig jutó Cristiano Ronaldóval holtversenyben a második helyen állna – ami így is nagy dicsőség számára!

2011 LEGEREDMÉNYESEBB FUTBALLISTÁI
A BAJNOKI MÉRKŐZÉSEKET FIGYELEMBE VÉVE
Helyezés Név (nemzetiség) Csapat Gól (mérkőzés)
1. Aleksandrs Cekulajevs (lett) JK Trans Narva 46 (35)
2. Cristiano Ronaldo (portugál) Real Madrid 40 (32)
3. Lionel Messi (argentin) Barcelona 31 (31)
4. Mario Gomez (német) Bayern München 28 (32)
5. Alex (brazil) Fenerbahce 28 (33)
6. Antonio Di Natale (olasz) Udinese 28 (36)
7. Narciso Mina (ecuadori) Independiente del Valle 28 (38)
8. Alexander Frei (svájci) FC Basel 27 (35)
9. Garra Dembélé (mali) Levszki Szófia 26 (24)
10. Gheorghe Boghiu (moldovai) Milsami Orhei 26 (31)
CEKULAJEVS ÉS A GÓLSZERZÉS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik