Szombathely: a gyerekek nincsenek elzárva a külvilágtól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.30. 11:52
A 2007-ben alapított szombathelyi Illés Akadémián jelenleg öt korcsoportban 72 tehetséges futballistát nevelnek, a létesítmény elsődleges célja pedig minél több fiatal játékost adni az élvonalbeli Haladás csapatának – akadémiai körkép, 3. rész.

Az intézmény alapját az 1996 decemberében alakult Lurkó Utánpótlás FC adta, amely később beépült az Illés Akadémia rendszerébe, de továbbra is önálló utánpótlás-nevelő bázisként működik. Ez az egyesület már óvodás kortól, szakszerű edzői vezetés mellett foglalkozik a futballozni szerető gyerekekkel.

Az Illés Akadémia tanítványai (Fotó: lurkofc.hu)
Az Illés Akadémia tanítványai (Fotó: lurkofc.hu)

Tóth Miklós, az Illés Akadémia klubigazgatója az MTI-nek elmondta, a létesítmény bentlakásos, ehhez a helyszínt a Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium biztosítja. Hozzátette, hogy itt az akadémia diákjai nincsenek elkülönítve a többi tanulótól, így nem egy hermetikusan zárt közösségben nevelkednek, sportolnak és tanulnak, hanem a szakközépiskolába járó fiatalokkal együtt.    

„Ami a felszereltséget illeti, Vas megye első műfüves futballpályája itt épült fel, ennek mérete 105x68 méter, és ezen kívül van még egy 72x36 méteres műfüves küzdőterünk is" – mondta Tóth.

„Füves pályából rendelkezünk két 105x68 méteressel, egy 60x50 méteressel, valamint egy 20x50-essel, amelyet leginkább a bemelegítő tréningekhez és a kapusedzésekhez használunk."

A klubigazgató tájékoztatása szerint a füves pályák mindegyike automata öntözőrendszerrel van ellátva, és az összes játéktér villanyvilágítással felszerelt. A tervek szerint még két teljes méretű, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabványának megfelelő füves, valamint egy 36x72 méteres műfüves pálya is megépül majd az akadémia területén.

„A kollégiumi szobák mindegyike légkondicionált, internet-hozzáféréssel, televízióval, hűtővel és mikrohullámú sütővel felszerelt" – tájékozatott Tóth Miklós.

„Az iskola tornatermét mi is használhatjuk, és van egy külön edzőterem a futballisták számára. A terveink között szerepel, sőt már folyamatban van a szauna megépítése, ezen kívül van három jadeköves masszázságyunk, és összesen hat öltözőnk. A melegvizet 48 négyzetméter napelem segítségével állítjuk elő, a gázbojlerek használata ugyanis nagyon magas költséggel járna."
 
Az Illés Akadémia diákjai alapfokú szakedzői képzésben részesülnek, német és angol nyelvet tanulnak, valamint informatikai oktatáson is részt vehetnek.    

Az intézmény alapítója, egyben igazgatója Illés Béla és Halmai Gábor korábbi válogatott labdarúgó, a diákokkal pedig korcsoportonként két edző foglalkozik. Emellett két kapusedzővel és egy erőnléti trénerrel dolgoznak Szombathelyen.
    
„A létesítmény szakmai munkáját az Illés Sportalapítvány finanszírozza, a cél pedig egyértelmű és világos: a Szombathelyi Haladás számára kinevelni olyan játékosokat, akik nemcsak futballistaként, de emberként is megállják a helyüket Magyarországon és a nagyvilágban" – fogalmazott Tóth.

„A legtehetségesebbek természetesen külföldre szerződhetnek, de én azt gondolom, bizonyos mennyiségű NB I-es mérkőzést le kell játszania egy fiatal labdarúgónak ahhoz, hogy egy idegen országban megállja a helyét, és ott rendszeresen lehetőséghez jusson. A mi feladatunk egyéniségeket kinevelni, és ennek segítségével a magyar futballnak lesz szélesebb bázisa."

A klubigazgató elmondta, az Illés Akadémia csak a Haladással áll szerződésben, mert a legfontosabb célja a szombathelyi és a magyarországi labdarúgás fejlesztése. A külföldi egyesületekkel egyelőre szoros kapcsolatot még nem építettek ki, ugyanakkor folyamatosan keresik a lehetőségeket, és meglehetősen sok nemzetközi mérkőzést játszanak.

„Az UEFA létrehozta a Bajnokok Ligája mintájára az úgynevezett Junior Ligát, amelyben nyolc utánpótlás-egyesület érdekelt" – mondta Tóth.

„Itt rendszeresen találkozunk osztrák, szlovén és horvát csapatokkal, egyik legnagyobb sikerünk, hogy négy egyre vertük a Dinamo Zagrebet, amely jelenleg talán a legerősebb európai utánpótlás-bázissal rendelkezik."

Az akadémia megalapításának költségével és az éves működési összeggel kapcsolatban a klubigazgató nem tudott felvilágosítással szolgálni, ugyanakkor azt hozzátette, hogy elsősorban nem pénzben mérhető a létesítmény értéke, illetve a befektetett összeg megtérülése. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a költségek többféleképpen is megtérülnek, függetlenül attól, hogy az akadémián nevelkedett futballista külföldön vagy Magyarországon folytatja-e a pályafutását.

Illés Béla, az intézmény alapítója és igazgatója a létesítmény legfrissebb kiadványában elsősorban a színvonalas szakmai munka miatt tanácsolja azt, hogy a fiatal labdarúgók jelentkezzenek az Illés Akadémiába.    

„Megnyugtató, hogy az elején sikerült olyan szakmai stábot kialakítani, amelynek tagjai elhivatottságból végzik a teendőiket, és száz százalékban megbízhatunk bennük" – fogalmazott Illés.

„Emellett az akadémia egyediségét emelném ki. Itt a gyerekek nincsenek elzárva a külvilágtól, nem csak a játékostársaikkal élik az életüket, és naponta érik őket egyéb impulzusok is."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik