Most kezdődik a nagy csata a dobogóért

RÁC BENEDEK BALÁZS, ZOMBORI ANDRÁS, P. L.RÁC BENEDEK BALÁZS, ZOMBORI ANDRÁS, P. L.
Vágólapra másolva!
2005.04.29. 21:30
Címkék
Hat fordulóval a bajnokság befejezése előtt kilenc pont a listavezető Debrecen előnye a második helyezett Ferencváros előtt. Egyre inkább úgy tűnik, az élmezőnyben az igazi küzdelem a nemzetközi - UEFA-kupa-selejtezős - szereplést garantáló második hely megszerzéséért folyik. Azt azért nem árt tudni, hogy ha a Ferencváros legyőzi a Magyar Kupa fináléjában a Sopron együttesét, és emellett a bajnokságban másodikként zár, akkor nem a kupafinálé vesztese, hanem a bajnokság harmadik helyezettje indulhat az UEFA-kupában. Ha a Debrecen valóban bajnokként zár, akkor reálisan négy csapatnak - a Fradinak, az Újpestnek, a Győrnek és az MTK Budapestnek - van esélye a második hely megszerzésére. Arra kerestük a választ: melyik együttes kilátásai tűnnek a legkedvezőbbnek&
A felsorolt négy csapat közül a Ferencváros az őszi idény végén még a bajnoki cím első számú várományosa volt, tavaszra azonban nagyot változott a világ az Üllői úton. A bajnoki címvédő kilenc tavaszi bajnokiján mindössze nyolc pont megszerzésére volt képes, és ez finoman fogalmazva is szerény teljesítményt takar.

"Matematikailag viszont még bármi lehet, és a Debrecen jön hozzánk, és azt a meccset mindenképpen meg kell nyernünk - jelezte Huszti Szabolcs, hogy elsősorban az aranyra törnek. - Úgy gondolom, ha a DVSC kikapna vasárnap Újpesten, majd utána tőlünk is, az visszavethetné a csapatot, és akkor lenne esélyünk arra, hogy utolérjük őket. A csapatnak egyértelműen a bajnoki cím megszerzése a célja addig, amíg erre van esély, ha pedig nem leszünk bajnokok, akkor szeretnénk a második helyen végezni, természetesen a kupagyőzelem mellett."

A forduló rangadóján az újpesti Simek Péter (fehérben) és társai nagy csatára számíthatnak a DVSC ellen (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A forduló rangadóján az újpesti Simek Péter (fehérben) és társai nagy csatára számíthatnak a DVSC ellen (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A forduló rangadóján az újpesti Simek Péter (fehérben) és társai nagy csatára számíthatnak a DVSC ellen (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Újpesten a tavaszi rajt előtt még a bajnoki cím megszerzésében reménykedtek, ma már alighanem az ezüstéremmel is kiegyeznének.

A lilák tizenhat pontot szorgoskodtak össze tavasszal, riválisaik közül hazai pályán játszanak még a DVSC-vel és a Győrrel, vagyis a hátralévő találkozókból még jól is kijöhetnek.

"Mi mindig csak a következő mérkőzéssel foglalkozunk, így most a Debrecen elleni találkozó a legfontosabb - hangsúlyozta Vanczák Vilmos. - Otthon jók vagyunk, és szeretnénk oda-vissza legyőzni őket. Az elkövetkező két-három forduló után okosabbak leszünk, de ha nem is sikerülne megszereznünk a bajnoki címet, mindenképpen nemzetközi kupát érő helyen szeretnénk végezni."

Bajnok a Debrecen, ha a hátralévô hat fordulóban a címvédô Ferencváros nem hoz rajta kilenc, az Újpest és a Gyôr tíz, az MTK pedig tizenegy pontot. A Loki elônye behozhatatlannak tûnik.

Bajnok az FTC, ha tíz ponttal többet szerez a Debrecennél, és összességében legalább annyi pontot gyûjt, mint az Újpest és a Gyôr, az MTK pedig a zöldeknél egy ponttal még többet is szerezhet.

Bajnok az Újpest, ha 11 ponttal többet szerez a Debrecennél, kettôvel többet a Ferencvárosnál, eggyel többet a Gyôrnél, és legalább annyit, mint az MTK. Ez a feladat nem könnyû, de nem is lehetetlen…

Bajnok a Gyôr, ha 11 ponttal többet szerez, mint a Debrecen, kettôvel többet, mint a Ferencváros, eggyel többet, mint az Újpest, és legalább annyit, mint az MTK. Az ETO ezüstérmére még nagy esély van.

Bajnok az MTK, ha 12 ponttal többet gyûjt a Debrecennél, hárommal a Fradinál, kettôvel az Újpestnél és a Gyôrnél (megjegyzendô: matematikailag még a ZTE, a Fehérvár és a Sopron is lehet bajnok).
Az említett négyesből tavaszszal az ETO szerezte a legtöbb pontot, azonban figyelmeztető lehet, hogy az utóbbi négy bajnokijából a Győr mindössze egyet tudott megnyerni.

"Megnéztem már a hátralévő fordulók párosításait, és úgy vélem, az Újpest esélyei tűnnek a legjobbnak - adott helyzet- elemzést a győriek középpályása, Jäkl Antal. - Pillanatnyilag az Újpest van a legjobb formában, igaz, az MTK sorsolása tűnik a legkönnyebbnek. Ugyanakkor szeretnénk mi is másodikként zárni, de ez csak akkor képzelhető el, ha a hátralévő fordulókban legalább négyszer nyerni tudunk, no és az Újpest ellen nem szenvedünk vereséget. Hogy ebből valóság legyen, ahhoz a formánknak ismét felfelé kell ívelnie."

A vesztett pontok számát tekintve az MTK van a legkedvezőbb helyzetben, ugya- nis a Hungária körúti gárdának van még egy elmaradt mérkőzése is. Amennyiben Garami József együttese hétszer is nyerni tud, akkor felesleges számolgatni: legalább ezüstérmes az MTK. Ha azonban nem így lesz - és erre azért jó esély kínálkozik -, akkor kezdődhet a számtanóra…

Jäkl Antal akkor lenne boldog, ha a Gyôr csak gyôzelmet ünnepelne (Fotó: M. Németh Péter)
Jäkl Antal akkor lenne boldog, ha a Gyôr csak gyôzelmet ünnepelne (Fotó: M. Németh Péter)
Jäkl Antal akkor lenne boldog, ha a Gyôr csak gyôzelmet ünnepelne (Fotó: M. Németh Péter)
"A papírforma azt ígéri, hogy a Ferencváros és az Újpest küzd majd a második helyért, azonban biztos vagyok abban, hogy hozzánk hasonlóan a Győr is a lehető legtöbbet szeretné kihozni a hátralévő fordulókból - mondta az MTK sérülésből lábadozó futballistája, Halmai Gábor. - A bajnokság kezdete előtt senki sem hitte azt, hogy az MTK akár második is lehet, most mégsem elképzelhetetlen ez. Igaz, hogy az előttünk elhelyezkedő csapatok közül már senkivel sem játszunk, azonban a vidéki kirándulások mindig rázósak, no és a Pécs elleni hazai meccsünk megmutatta, a Hidegkuti-stadionban is tudunk szenvedni. A teher nem nyomaszt bennünket, ennek ellenére ezüstérmesként végezni hatalmas bravúrral érne fel."

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- A debreceni Halmosi Pétert kértük fel arra, tippelje meg, milyen eredményeket érhetnek el a Loki mögött álló csapatok. "Hat mérkőzés van még hátra a bajnokságból, és abban biztos vagyok, hogy egyik riválisunk sem nyeri meg az összes mérkőzését" - mondta bevezetésképpen Halmosi Péter, utalva így a Loki immár biztos elsőségére.

A Ferencváros ellenfelei: Pápa (i), Békéscsaba (o), Debrecen (o), Pécs (i), ZTE (o), Honvéd (i)
"A zöld-fehéreknél sok gond van, és ez meg is látszik a teljesítményükön. A Pápa ellen vereséget szenvednek, igaz, utána hazai pályán hozzák a kötelezőt, majd mi remélhetőleg legyőzzük őket. Az utolsó három fordulóban sem várnak rájuk könnyű mérkőzések, és szerintem Pécsett, otthon a Zalaegerszeg ellen s végül a Bozsik-stadionban is csak döntetlenre lesznek képesek, ez pedig hat pont."

Az Újpest ellenfelei: Debrecen (o), Pécs (i), ZTE (o), Honvéd (i), Győr (o), Diósgyőr (i)
"Az Újpestet masszív csapatnak tartom, amelyik gárda jobb formában van, mint a Ferencváros. Otthon jól szerepelnek a lilák, de idegenben ők sem olyan acélosak. Ôket is le akarjuk győzni, tehát vasárnap vereséget szenvednek, utána pedig megverik a Zalaegerszeget, ikszelnek a Péccsel, a Honvéddal és a Győr elleni rangadón, végül pedig kikapnak Diósgyőrben, ami ugye szintén hat pontot jelent."

A Győr ellenfelei: Kaposvár (i), Nyíregyháza (o), Vasas (i), Sopron (o), Újpest (i), Pápa (o)
"Az ETO a tavasz meglepetéscsapata, sok válogatott szintű játékossal és egy-két tehetséges fiatallal, de ők sem lesznek hibátlanok. Most kikapnak Kaposvárott, majd legyőzik otthon a Nyíregyházát, ikszelnek a Vasassal és a két rangadón a Sopronnal és az Újpesttel, zárásként pedig legyőzik a Pápát."

Az MTK ellenfelei: Diósgyőr (o), Fehérvár (i), Békéscsaba (i), Kaposvár (o), Sopron (i), Nyíregyháza (i), Vasas (o)

"Sok lelkes fiatal alkotja a csapatot, plusz van egy Illés Béla, és otthon a kék-fehérek nagyon jók. Szombaton legyőzik a Diósgyőrt, Fehérvárott kikapnak. Békéscsabán ikszelnek, majd legyőzik a Kaposvárt, kikapnak Sopronban és Nyíregyházán, végül döntetleneznek a Vasassal."

Halmosi Péter tippjei alapján tehát a Debrecen mögött 51 ponttal a Győr végezne a második helyen, következne 49-49 ponttal az FTC és az MTK, ötödik lenne a 48 pontot szerző Újpest. Ez utóbbi Halmosi Pétert is meglepte, hiszen ő előrébb várná a lilákat, de a tippjei ezt a sorrendet mutatják. ---- Az UEFA, sőt a még BL-szereplésről álmodó ferencvárosiakra az idény egyik legkeményebb meccse vár ma délután Pápán: a Lombard FC csatársorában az a Tomás Medved szerepel, aki 13 találattal vezeti a góllövőlistát.
- Sokan azt tippelik: a Pápa az ön góljával győzheti le a Ferencvárost.
- Miért ne? - mondta nevetve Tomás Medved. - Nem megy rosszul a játék, és én valóban szeretnék betalálni a Fradi kapujába. Egy gólt mindenképpen rúgok.
- Van önbizalma… Mit gondol: a ferencvárosi kapus, Szűcs Lajos miképpen vélekedik önről?
- Vélhetően azt mondja magában: van önbizalma a pápai csatárnak, éppen ezért megpróbál majd megakadályozni abban, hogy a kapujába találjak.
- Persze csak akkor, ha kezdő lesz, hiszen például a Vasasnak lőtt négy gólja után az Újpest ellen csak a kispadon ült, bár a becserélése után azért betalált a lilák kapujába is.
- Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Azt az edző szíve joga eldönteni, hogy kezdek-e, vagy sem, nekem egy dolgom van: gólt rúgni. Így tehát a lényeg az, hogy miután beálltam, akkor is felkerült a nevem az eredményjelző táblára, és ha most a Fradi ellen is csere leszek, akkor is ugyanezt teszem majd.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik