Asztalitenisz: Szudi és Póta egy karnyújtásnyira került a párizsi kvótától

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 11:55
Szudi Ádám óriási akaraterővel és persze jó játékkal győzte le a belga Martin Allegrót (Fotó: ETTU)
A Szarajevóban zajló egyéni európai olimpiai selejtező utolsó napján Szudi Ádám és Póta Georgina is bejutott a második egyenes kieséses tábla elődöntőjébe, a folytatásban kvótához az elődöntőt, vagy rosszabb esetben a bronzmeccset kell megnyerni.

 

A szarajevói egyéni európai olimpiai selejtezőn a tét egyre nő, ugyanis a verseny utolsó napján már tényleg csak azok állnak asztalhoz, akik karnyújtásnyira vannak a párizsi kvótától. Jó hír, hogy Szudi Ádám és Póta Georgina révén mi is érdekeltek voltunk, ráadásul a vasárnap délelőtti program magyar szempontból kifejezetten jól alakult.

A második tábla negyeddöntőjében a 23. helyen kiemelt Szudi ellenfele a hetediknek rangsorolt belga Martin Allegro volt. Tisztán a papírforma inkább a belga sikerét ígérte, de az olimpiai selejtező mindig is a meglepetések versenye volt, s nincs ez másként Szarajevóban sem, a legelőkelőbb helyen kiemeltek többsége már korábban kiszállt a Párizsért zajló küzdelemből. Szóval indokolatlan lett volna felemelt kézzel harcba menni, de ez amúgy sem jellemző Szudira. A magyar bajnoki címvédő ugyan nehezen lendült bele, Allegro 1:0-ra majd 3:1-re vezetett, elképesztő akarással játszva Szudi innen is képes volt fordítani. A mindent eldöntő hetedik szettben az első meccslabdáját még hárította a belga, a másodiknál azonban már nem volt esélye. Szudi ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol egy másik meglepetésemberrel, a 27. helyen kiemelt moldáv Vladislav Ursuval találkozik – a győztes kvótát kap, a vesztes pedig a bronzmeccsen még kap egy lehetőséget a javításra.

Ez a fej és a szív győzelme volt – értékelt a férfiak szövetségi kapitánya, Lindner Ádám. – A mérkőzés elején a belga volt a jobb, Szudi nehezen talált rajta fogást, de azt láttuk, ha az ellenfélnek nem jön be egy-két ütés, indokolatlanul kiborul. Ezért mentálisan kellett fölé kerekedni, amit Szudi a maga rutinjával meg is tett, egyetlen pillanatra sem adta fel, akkor sem, amikor már úgy nézett ki, hogy elment a meccs.”

Póta Georgina (5. kiemelt) a luxemburgi Sarah de Nutte (18.) ellen következett. Kétszeres Európa-bajnokunk az első táblán egyszer már egy győzelemre volt a kvótától, most az volt a cél, hogy a másodikon is eljusson addig, azaz beverekedje magát az elődöntőbe. Luxemburgi ellenfeléről érdemes tudni, hogy a 2021-es tokiói olimpiára éppen Póta korábbi edzője, a már évek óta Luxemburgban dolgozó Téglás Péter segítségével jutott ki. Mindent egybevéve előzetesen nem tűnt egyszerűnek ez a meccs, amit az első két szettben a játék képe csak megerősített, de miután mindkét szoros etapot Pótának sikerült megnyernie, klasszisunk magabiztossá, a luxemburgi hitehagyottá vált. Szudihoz hasonlóan tehát Póta is bejutott a második tábla elődöntőjébe, ahol délután a portugál-kínai Jieni Shaóval meccsel a kvótáért.

ASZTALITENISZ, EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, SZARAJEVÓ
Férfiak. 2. tábla. Negyeddöntő:
Szudi Ádám–Allegro (belga) 4:3 (–9, 10, –4, –7, 8, 7, 10)

Nők. 2. tábla. Negyeddöntő:
Póta Georgina–De Nutte (luxemburgi) 4:0 (10, 10, 2, 7)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik