A küzdelemre nem volt panasz

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.04.07. 00:05
Címkék
"Szervusz, Lajos!" - üdvözölte a Fradi-tábor a Kaposvár elleni kupamérkőzés előtt melegíteni elsőként érkező hazai kapust, Szűcs Lajost.Tizennyolcan voltak a lelkendezők&

A nagy fejpárbajt végül is Rósa Dénes (balra) nyerte: a Ferencváros válogatott középpályása szokásához híven szívósan küzdött tegnap este is (Fotó: M. Németh Péter)
A nagy fejpárbajt végül is Rósa Dénes (balra) nyerte: a Ferencváros válogatott középpályása szokásához híven szívósan küzdött tegnap este is (Fotó: M. Németh Péter)
A nagy fejpárbajt végül is Rósa Dénes (balra) nyerte: a Ferencváros válogatott középpályása szokásához híven szívósan küzdött tegnap este is (Fotó: M. Németh Péter)
Persze lehet azzal érvelni, hogy ekkor még hátravolt a kezdő sípszóig 35 perc; hogy a Duna Tv kérésére este fél nyolckor kezdődött a találkozó; hogy az FTC siralmasan kezdte a bajnokság tavaszi idényét; s hogy aki valódi futballra volt kíváncsi, otthon maradt megnézni a Chelsea-Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntőt.
Az érdektelenség nem a Ferencváros, a magyar labdarúgás egészének kritikája. A játékosoknak, a kluboknak, a sportág minden szereplőjének szól.

Ugyanakkor a Fradi jelene is tragikus: a pénztelenség, a meggyengült keret és ennek kapcsán a válsághelyzet a jellemző mostanában az Üllői úton. Elképesztő, hogy az a gárda, amely az ősszel sorozatban rugdosta a gólokat, nyerte a mecscseit, és az UEFA-kupában olyan gárdákkal mérkőzött, mint a Feyenoord vagy a Schalke, az idén egyetlen találkozót nyert, háromszor viszont kikapott. A tegnapi ellenfél, a Kaposvár majdnem kétszer anynyit rúgott a bajnokságban (hetet), s ezúttal is arra készült, hogy többet szerez riválisánál. Amúgy a vendég zöld-fehérek kevesebb mint 72 óra alatt kétszer lépnek fel az Üllői úton. Prukner László vezetőedző a kupameccsel kapcsolatban óvatosan beszélt, mert mint mondta, minden rossz sorozat véget ér egyszer, és számukra félő, hogy a Ferencváros gólzáporos győzelemmel teszi túl magát a gondokon. Bár azt talán a szakember is tudja: az Üllői úti problémák kezelését nem a pályán kellene kezdeni…

A jelek szerint hasonló véleményen vannak az FTC-szurkolók is, hiszen a B-közép már a 10. percben rákezdett a klubelnököt pocskondiázó "Furulyás, takarodj!" rigmusra, néhányan pedig László Csaba vezetőedzőt éltették. A hazaiaknál egyébként nem léphetett pályára Gyepes Gábor, aki a keddi tréningen kisebb sérülést szenvedett, és noha a meccs előtt megpróbált kocogni, végül nem tudta vállalni a játékot (még egy friss hír: az FTC Rt.-t a tartozásai miatt feljelentő Adem Kapicot a juniorokhoz száműzték). Gyepes Gábor távollétében kezdhetett az idén először Balog Zoltán, s így lett középhátvéd Dragan Vukmirból. De ezen kívül is volt változás: kimaradt az ellenfelek kapujába "emberemlékezet óta" betalálni képtelen Robert Vagner, helyette viszont ott volt Marius Sasu, aki leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan luftot rúgott, hogy még az is szégyellte magát, aki csupán látta a mozdulatot. Rósa Dénes is ügyetlenkedett egy sort, ám a későbbiekben jóvátette a hibáit, és a félidő közepén szépen lőtte ki a bal alsó sarkot. Ám a vendégcsapat egyáltalán nem illetődött meg, biztos védekezésből igyekezett ellentámadásokat indítani, aminek az lett az eredménye, hogy a félidő végén Maróti Béla révén egyenlített is.

Noha a fordulást követően átkerült a játék a vendégek térfelére, a Ferencváros ugyanolyan lassan és átütő erő nélkül futballozott, mint korábban. Amikor pedig mégis odaértek Balajcza Szabolcs kapuja elé a hazaiak, Marius Sasu rosszul vette át a labdát, Balog Zoltán belerúgta ellenfelébe azt, Sowunmi Thomas pedig ordító helyzetben melléfejelte (ordított mindenki: ezt meg hogy csinálta…). Aztán a 64. percben Huszti Szabolcs fejese után azért megmutatta, nem minden esetben hibázik, és megszerezte a Fradi második gólját.

A Magyar Kupában a negyeddöntőig legutóbb az 1980-81-es sorozatban jutó Rákóczi ezzel lényegében búcsúzni kényszerült, a harmadik FTC-találat már csak a kegyelemdöfést jelentette. Mindamellett Prukner László együttese nem vallott szégyent, de nem is vallhatott, ugyanolyan harmatos volt, mint vetélytársa. S ha kicsit bátrabbak lesznek szombaton a kaposváriak, az FTC pedig ismét annyira tompán játszik, mint tegnap, akkor bármi megtörténhet. A kupameccsről összegzésül annyit lehet elmondani, egyetlen pozitívuma, hogy nem volt hosszabbítás…
Jó: Balog Z., Takács Á., Rósa D., Sowunmi, ill. Maróti, Kardos

Szavazás

Ki nyeri a Magyar Kupát?

---- 13. perc: Sasu passzolt középen Lipcseihez, a Ferencváros csapatkapitánya jobb lábbal, 24 méterről lőtt, a labda alig ment el a jobb kapufa mellett.
24. perc: Lipcsei a saját térfelének közepéről nagyszerűen indította a bal oldalon előretörő Sasut, a vendégek kapusa, Balajcza azonban a 16-oson kívülre futva, combbal mentett a kilépő ferencvárosi csatár elől.
26. perc: Sasu fejelte le a labdát Rósa Dénes elé a bal oldalon, Finta lemaradt, a hazaiak középpályása pedig a földről felpattanó labdát ballal, kapásból, a balösszekötő helyéről, 15 méterről a bal alsó sarokba lőtte.
1-0
43. perc: Kardos Ernő ment el a bal oldalon, az alapvonal közeléből, Balog Zoltán mellett laposan középre passzolta a labdát, az érkező Maróti pedig Husztit megelőzve hat méterről, középről, ballal a kapu közepébe gurította a labdát.
1-1
47. perc: Takács Ákos cselezte ki sorra a vendégvédőket, majd középen Sasuhoz passzolt. A csatár fordulásból, 17 méterről, ballal lőtt, Balajcza vetődve az alapvonalon túlra ütötte a labdát.
50. perc: Lipcsei remekül ugratta ki középen Sasut, a román légiós azonban pechjére hosszan vette át a labdát, így Balajcza kapus lábbal mentett előle.
59. perc: Penksát buktatták a vendégkaputól 28 méterre, a bal oldalon. A szabadrúgást Lipcsei végezte el, nagyszerűen ívelte a labdát az üresben helyezkedő Sowunmihoz, ő azonban hét méterről, középről, nagy helyzetben a kapu mellé fejelte a labdát.
64. perc: Balog Zoltán jobbról, ballal ívelt a hosszú oldalon helyezkedő Husztihoz, a középpályás egyből középre fejelte a labdát, Sowunmi pedig előre vetődve, nyolc méterről, védhetetlenül fejelt a léc alá.
2-1
90. perc: Tőzsér ívelt be balról szögletet. Sowunmi hét méterről kapura fejelte a labdát, Balajcza védett. A gólvonal előtt lepattanó labdát a jobb kapufánál álló Farkas próbálta kivágni, de a labdával a lécet találta el, amely onnan újra a gólvonalnál pattant le, és a berobbanó Rósa Dénes jobbal a hálóba bombázott.
3-1 ---- Nagyon kellett ez az önbizalom-növelő győzelem, a problémáinkra ugyanis a siker az igazi gyógyír. Örülök, hogy a szurkolók a csapat mellett állnak.
László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője

Figyelmetlenségből kaptuk az első gólt, majd megérdemelten egyenlítettünk. A hajrában kockáztattunk, a lehetőségeink is megvoltak, de semmi sem sikerült.
Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Fábián Mihály. A fiatal bíró kiválóan vezette a mérkőzést. Következetesen sípolt, nagyszerűen ítélte meg a helyzeteket, megesett, hogy a hibázó partjelzőjét is felülbírálta.
Asszisztensek: Ortó, Márkus


Fény és árnyék

+++Takács Ákos, a Ferencváros saját nevelésű játékosa hallássérült. A 23 éves labdarúgó évek óta hallókészülékkel a fülében futballozik. Tepszics Ignác sportigazgató megígérte a futballistának, hogy a bajnokság befejezése után a klub költségén megműttetik őt, és jó esély van rá, hogy a beavatkozás után visszanyeri a hallását. Igazán nemes gesztus ez a nehéz helyzetben lévő klub részéről.

---Nem újdonság, de úgy tűnik, hiába került gyakran szóba, az illetékesek eddig vajmi keveset tettek azért, hogy az Üllői úti stadion reflektorai tökéletesen működjenek. A kandelábereken ugyanis jó néhány izzó kiégett az évek során. Egyszerű odafigyeléssel, cserével pótolhatók lehetnének az izzók, ám a stadion kezelőinek a jelek szerint elkerülte a figyelmét, hogy tönkrementek ezek a tartozékok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik