A Fradi két gólt lőtt, mégis a Győr nyert

PIETSCH TIBOR, VAJDA GYÖRGYPIETSCH TIBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.03.13. 21:33
Címkék
Az Arany Ászok Liga 16. fordulójának vasárnapi mérkőzésén a bajnoki címet védő Ferencváros a télen a válogatott játékosokkal, Kenesei Krisztiánnal és Lendvai Miklóssal megerősített Győrt fogadta. Miután szombaton a Debrecen legyőzte a Bp. Honvédot, és az Újpest is nyert az FC Fehérvár ellen, így a Ferencvárosnak volt több veszítenivalója. Veszített is& Azonban a vereséghez kellett két hatalmas játékvezetői, pontosabban asszisztensi hiba - les címén két FTC-gólt is érvénytelenített Szarka Zoltán bíró.
Ferencváros-Győri ETO FC 0-1 (0-0)

Üllői út, 5763 néző
Játékvezető: Szarka (Szabó P., Boda)

Ferencváros:
Szűcs L. – Vukmir (Bognár Zs., 67. P.), Gyepes, Botis – Rósa D. (Tőzsér, 71. P.), Lipcsei, Kapic, Leandro – Penksa, Bajevszki (Vagner, 52. p), Huszti

Győri ETO FC:
Sztevanovics – Regedei, Stark, Pusztai, Makra – Zsók (Pomper, 69.p), Lendvai, Vincze O., Sándor Gy. (Jäkl, 58. P.)– Priskin (Binder 88. P), Kenesei K.

Gólszerző: Jäkl (87, p,)

Sárga lap: Lendvai (1.), Priskin (33.), Zsók (54.), Pusztai (58.), Kapic (85.)
Ferencváros-Győri ETO FC 0-1 (0-0)

Üllői út, 5763 néző
Játékvezető: Szarka (Szabó P., Boda)

Ferencváros:
Szűcs L. – Vukmir (Bognár Zs., 67. P.), Gyepes, Botis – Rósa D. (Tőzsér, 71. P.), Lipcsei, Kapic, Leandro – Penksa, Bajevszki (Vagner, 52. p), Huszti

Győri ETO FC:
Sztevanovics – Regedei, Stark, Pusztai, Makra – Zsók (Pomper, 69.p), Lendvai, Vincze O., Sándor Gy. (Jäkl, 58. P.)– Priskin (Binder 88. P), Kenesei K.

Gólszerző: Jäkl (87, p,)

Sárga lap: Lendvai (1.), Priskin (33.), Zsók (54.), Pusztai (58.), Kapic (85.)
Oda-vissza csaknem háromezer kilométert utazott a France Football munkatársa, hogy egy forró kávé mellett elbeszélgessen az egyik ferencvárosi labdarúgóval. A nagy szaktekintélyű magazin zsurnalisztája faggatta interjúalanyát a kezdetekről, aztán a folytatásról, a csodás pályafutásáról, sikereiről, no és az Európa-szerte rettegett Fradiról. Fájdalom, hogy mindez téma legyen Párizsban, négy évtizedet kellett visszautazni az időben: a francia kolléga ugyanis Albert Flórián szavait véste be a noteszába. A kérdezz-felelek apropóját egyébként az szolgáltatta: az idén ünneplik a szaklap által létrehozott Aranylabda alapításának ötvenedik évfordulóját, méghozzá úgy, hogy könyv készül azokról, akik a "lábmunkájuk" nyomán a kezükbe vehették a világ talán legfényesebb labdáját. S mivel nemcsak a galloknak, hanem nekünk is volt egy Császárunk, a díjjal 1967-ben jutalmazott Albert Flóriánnak is jár egy fejezet a bizonyára remek műben.

Focitoborzó lesz a birkózócsarnokban

Ez bizony tizenegyes volt! Robert Vagner lábát hátulról összekoccantotta a gyôri védô, Pusztai Olivér (Fotó: M. Németh Péter)
Ez bizony tizenegyes volt! Robert Vagner lábát hátulról összekoccantotta a gyôri védô, Pusztai Olivér (Fotó: M. Németh Péter)
Ez bizony tizenegyes volt! Robert Vagner lábát hátulról összekoccantotta a gyôri védô, Pusztai Olivér (Fotó: M. Németh Péter)
Félő, a közeljövőben nem keresnek fel magyar játékosokat hasonló okok miatt… Holott az ember mást sem hall a szakemberektől, mint hogy tehetségekben a mai napig nincs hiány…
Hát akkor? - tehetjük fel a kérdés ehelyütt. Válasz úgy tűnik, van (még ha a kör most le is szűkül a Ferencvárosra):
"Tavasszal több saját nevelésű fiatal kap helyet a keretben, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy az nálam nem jelent kiváltságot, ha valaki a Fradi nevelése - olvasható László Csaba vezetőedző véleménye a klub honlapján. - Az alázatot ugyanúgy elvárom a tehetségektől, mint a többiektől, sőt! Elvem ugyanis az, hogy kizárólag olyan futballistákra van szükségem, akik akarnak és tudnak és focizni. Mert van olyan labdarúgónk, aki akar, ám képességbeli problémákkal küszködik, miközben akad olyan, aki képzett, azonban a hozzáállásával van baj. Az biztos, hogy ők előbb-utóbb kikopnak a keretből. A másik gondom az, hogy nem könnyű idehaza a fiatalokat a csapatba építeni, mivel nincsenek meg mindig a megfelelő alapok erre. Hogy mire gondolok? Nos, úgy vettem észre, hogy Magyarországon tizenkilenc éves korig versenyeztetik a fiatalokat és azt követően képzik őket, míg külföldön ez éppen fordítva történik. Talán hozzá sem kell tennem: nem a határon túl csinálják rosszul…"
Erről egyelőre ennyit.
Az ellenben örömteli, hogy legalább a lányok képzésére figyelnek a IX. kerületben. Az FTC tudniillik március 27-én, vasárnap toborzót tart a bemelegítőkrém illatáért odáig lévő kisasszonyok számára - hogy a felmérőnek a birkózócsarnok ad otthont, az ne tévesszen meg senkit…
Egy fiatalembert úgyis megtévesztett a vasárnap reggeli napsütés - hősünk rövidnadrágban bandukolt ki az Üllői útra. A hatalmas szélben még a futballistákat is rossz volt nézni eme szerelésben, hát még őt. Becsületére váljon, kilencven percen át ellenállt a hidegnek, pillanatig sem éreztette a rá csodálkozókkal, hogy ő húzta a rövidebbet… ---- Nem mindig a rossz passz a bosszantó


Helytállása még Rob Niedermayer és Jason Strudwick elismerését is kiváltotta. A Ferencváros két kanadai hokisa ugyanis kilátogatott a Fradi-pályára, mosolyogva tettek egy tiszteletkört, pacsiztak mindenkivel, aki felmászott a kerítésre, majd elvégezték a meccs kezdőrúgását. Aztán felültek a legfontosabb vendégek számára fenntartott páholyba (bezzeg az Akasztóról érkezett Stadler Józsefnek, aki nem is olyan régen még élvonalbeli futballcsapatot tulajdonolt, mígnem börtönbe nem kerül csak egy műanyag szék jutott a hatos szektorban…), és alighanem végighallgattak egy gyors ismertetőt arról, mit is látnak.
Ami azt illeti, a tribünön helyet foglalók sem tudták hová tenni a két csapat produkcióját, mert játékról nem lehetett beszélni ezen a vasárnapon (még a szokásos közönségjáték is elmaradt…), amit esetleg lehet magyarázni azzal, hogy az elmúlt három hónapban a két együttes tagjai összesen nem találkoztak annyit füves pályával, mint Michael Jackson a plasztikai sebészekkel. De a lelkesedést, a László Csaba által is említett akaratot igenis hiányolta a publikum. Egy büntetőt ki lehet hagyni, ez benne van a pakliban (a tizenegyest hibázó Rósa Dénest amúgy sem érheti kritika, hiszen Lipcsei Péter és Szűcs Lajos mellett ő az, akinek a legtöbbet köszönhet a Ferencváros; lám, a Rob Niedermayerék által jól ismert kanadai táblázatot is a középpályás vezeti), egy-egy védelmi baki vagy elpuskázott ziccer szintúgy belefér, mi több, rossz passzokhoz is hozzászokott már a magyar szem, ám ha a jegyéért minimum ötszáz forintot fizető drukker azzal szembesül, hogy a gárda háromnegyede - már bocsánat - tojik arra, milyen eredménnyel végződik az összecsapás, akkor fütyülni kezd.

Szerencsét hozott a narancssárga mez

Azután követeli a futballistáknak közel kétszázmillióval tartozó klub elnökének, Furulyás Jánosnak, majd néhány, szerinte a Fradi-dressz viselésére méltatlan labdarúgó távozását. Végül, jobb híján a fanatikus hagyja el az Üllői utat…
Odaát persze ünnepelt a tábor: a tizennégy vendégszurkolóval boldogan kezet rázhattak a Győr játékosai a lefújás után. Volt mit ünnepelni: az ETO ebben a bajnokságban először nyert a fővárosban (igaz, csupán a második pesti fellépését tudta le), s a begyűjtött három pontjának köszönhetően megközelítette a harmadik helyen tanyázó Újpestet.
Nem csoda, hogy a stoplisát suvickoló Vincze Ottó, illetve az ETO-hoz nemigen illő, ám a jelek szerint szerencsét hozó narancssárga mezt dicsérő Stark Péter már arról beszélt vasárnap kora délután: ha így küzdenek a továbbiakban, a zöld-fehérek odaérhetnek a dobogóra.
Más zöld-fehérek - ha így küzdenek a továbbiakban - akár le is csúszhatnak onnan. ---- 2. perc: Huszti ívelt be szabadrúgást a bal oldalról, Stark kifejelte a labdát,
amely a már a 16-oson belülre befutó Husztihoz került, ő pedig 12 méterről ballal lőtt, Sztevanovics vetődve bravúrral tolta az alapvonalon túlra a labdát.
18. perc: Penksa indította Rósa Dénest a jobb oldalon, ő az ötös magasságából középre lőtte a labdát, s az a középen helyezkedő Bajevszki lábáról a hálóba vágódott. Szabó Péter partjelző azonban lest jelzett, ezért Szarka Zoltán érvénytelenítette a gólt. Nagy hiba volt! Rósa Dénes ugyanis visszafelé passzolt, Bajevszki a védők mögül érkezett, ráadásul Pusztai takarásából kilépve pattant a lábáról a hálóba a labda.


24. perc: Huszti két védő között tört kapura, majd lőtt, a labda azonban Pusztai lábáról levágódott, és Vukmir elé került. A hazaiak védője jobbról Bajevszki elé ívelte a labdát, Regedei azonban az utolsó pillanatban mentett.
37. perc: Lendvai nagyszerűen ívelt balról a jobb oldalról előretörő Priskinhez. A győri csatár a rosszul helyezkedő Leandro mellett átvette a labdát, majd csinált egy cselt befelé és ballal lőtt, de Szűcs Lajos bravúrral lábbal védte a 16 méterről kapura küldött labdát.
39. perc:Lipcsei nagyszerű ütemben ugratta ki középen Rósa Dénest. A középpályás hosszan vette át a labdát, és Sztevanovics merész vetődéssel megkaparintotta azt.
42. perc:Gyepes tört előre a bal oldalon, kicselezte Regedeit, majd az alapvonal közeléből középre adott. Pusztai röviden fejelte ki a labdát, Huszti pedig 12 méterről ballal lőtt, Sztevanovics ezúttal is bravúrral tolta a labdát szögletre.
43. perc: Bajevszki ugratta ki a bal oldalon Penksát, aki Sztevanovics mellett elpörgette a labdát, melyet Leandro továbbított ballal a kapuba. Szarka Zoltán azonban, Szabó Péter jelzése miatt, les címén, ezúttal sem adta meg a gólt. Ez is nagy hiba volt, mert ebben a szituációban Penksa nem lesről indult el…


55. perc: Leandro adott be a bal oldalról, Vagner ugrott a legmagasabbra, és remekül fejelte a labdát az üresen álló Rósa Dénes elé, a ferencvárosiak középpályása azonban tíz méterről, középről a kapu mellé lőtte a labdát.
58. perc: Huszti saját térfelének közepéről nagyszerűen ugratta ki a védők közül kilépő Vagnert. A hazaiak csatára már az öt és felesen járt, amikor Pusztai hátulról labdával együtt a lábát is elrúgta. Szarka bíró azonnal a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Rósa Dénes végezte el, ám a laposan a kapu jobb alsó sarka felé tartó labdát Sztevanovics remek mozdulattal védte.
85. perc: Vágner adta jobbra a labdát Penksához, a Ferencváros szlovák légiósa 13 méterről jobbal lőtt, Sztevanovics bravúrral ütötte a kapu fölé a labdát.
87. perc: Tőzsér adta el a labdát a hazai térfél közepén. Az ellenakció után Pomper nagyszerű érzékkel emelte a labdát a ferencvárosi védők mögé, Jäkl megelőzte a kapujából kifutó Szűcs Lajost, elemelte mellette a labdát, majd
nyolc méterről jobbal az üres kapuba gurította azt.
0-1 ---- +++Ijesztő, ám mégis szimpatikus jelenet játszódott le a mérkőzés második félidejében. Lendvai Miklós, mert egyik társa ápolásra szorult, a lelátóra rúgta a labdát. Figyelmetlen volt, s ezért véletlenül egy kisgyermeket talált fejen a lelátóra küldött labda. Szerencsére az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt, és Lendvai Miklós látva a "balesetet", azonnal a pályán kívülre szaladt, és bocsánatot kért a pórul járt gyermektől és az ijedt szülőktől.


---Apró kellemetlenség vezette be a találkozót, ugyanis nem működött az Üllői úti stadion beléptető rendszere. Bár a rendezők mindent megtettek a hiba elhárításáért, több mint negyed órán át vártak a szurkolók arra, hogy bejussanak a nézőtérre. Végül a mérkőzés kezdete előtt 45 perccel megnyíltak a kapuk, és mert nem volt nagy tömeg, így végül is nem lett botrány a várakozásból… Az illetékesek mindenesetre kivizsgálják, mi okozhatta a technikai bakit.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- A Diósgyőr pápai sikere és a Ferencváros hazai veresége után érthetően igen nagy az érdeklődés Miskolcon a bajnok szerdai vendégjátéka iránt. Máris borítékolható, hogy a DVTK-stadionban minden bizonnyal telt ház lesz. A belépőket már mától árusítják, mégpedig 10 és 17 óra között a tribün melletti 1-es számú pénztárban, a találkozó napján viszont már 10 órakor kinyit a főpénztár (a többi árusítóhelyen 16 órától lehet jegyet venni). A találkozó előtt, alatt és után a helyi rendőri erőket más megyéből érkező kommandósok is segítik, de a fővárosból is jelentős számban érkeznek majd rendőrök Miskolcra - a biztonságra 25 millió forintot költöttek. ---- Lipcsei Péter-Vincze Ottó párharca a Fradi-Győr rangadón

Lipcsei Péter

Sikeres átadás: 23 (12)
Sikertelen átadás: 3 (2)
Megnyert fejpárbaj: 2 (1)
Elvesztett fejpárbaj: 1 (0)
Megszerzett labda: 7 (3)
Elveszített labda: 5 (3)
Kaput eltalált lövés: 0
Kapu mellé ment lövés: 0
Elkövetett szabálytalanság: 1 (1)
Elszenvedett szabálytalanság: 3 (2)
Jó csel: 2 (1)
Rossz csel: 0

Vincze Ottó

Sikeres átadás: 24 (15)
Sikertelen átadás: 10 (4)
Megnyert fejpárbaj: 3 (1)
Elvesztett fejpárbaj: 2 (1)
Megszerzett labda: 14 (10)
Elveszített labda: 14 (7)
Kaput eltalált lövés: 1 (0)
Kapu mellé ment lövés: 1 (0)
Elkövetett szabálytalanság: 2 (1)
Elszenvedett szabálytalanság: 4 (3)
Jó csel: 18 (6)
Rossz csel: 3 (2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik