FTC: kiesés mellé bokán rúgás

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.12.17. 20:34
Címkék
A Ferencváros csütörtökön a tizedik nemzetközi kupamérkőzését vívta az ősz során. László Csaba vezetőedzővel az UEFA-kupa-csoportkör utolsó mérkőzése, a skót Hearts elleni 1-0-s győzelem után beszélgettünk. Csak emlékeztetőül: a szakember korábban arról beszélt, a magyar bajnokcsapat szeretné megnyerni az UEFA-kupát. Az álom merész volt - a valóság kijózanító&
- Mindenekelőtt a legfrissebb élményről: ha a továbbjutás nem is, a szép búcsúra vontakozó vágya csak teljesült.
- Jóllehet nehéz mérkőzést vívtunk, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna - mondta László Csaba. - Örülök, hogy sikerült a skót lapok mérkőzés előtti beharangozójában megjelentekre csattanós választ adnunk: több újság tudniillik megírta, hogy egyértelműen a Ferencváros a csoport leggyengébb csapata. Nos, bebizonyítottuk: a Hearts a leggyengébb!
- A győzelmet némiképp beárnyákolja egyrészt az, hogy a grúz játékvezető elküldte önt a kispadtól, másrészt hogy szemlátomást komoly nézeteltérése támadt az ellenfél szakvezetőjével, John Robertsonnal.
- A bíró ténykedése valóban feldühített, ám nem tettem megjegyzéseket, csupán a dühömet próbáltam levezetni kétségtelenül hevesen gesztikulálva, amikor a negyedik bíró figyelmeztetett. Azonban sem angolul, sem németül nem tudtam megmagyarázni neki, hogy én csak a munkámat végzem.

Lelkileg gátlásos Fradi-játékosok

Sajnos, most nem ez volt a jó irány, pedig László Csaba UEFA-kupa-döntôrôl álmodott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Sajnos, most nem ez volt a jó irány, pedig László Csaba UEFA-kupa-döntôrôl álmodott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Sajnos, most nem ez volt a jó irány, pedig László Csaba UEFA-kupa-döntôrôl álmodott (Fotó: Meggyesi Bálint)
- John Robertsonnal nem fogtak kezet…
- Ez érdekes történet. Odamentem hozzá, és azt mondtam neki, a fair play Angliából ered, egy skót edzőnek is meg kellene tanulnia, hogy ez mit jelent. Erre ő szó szerint bokán rúgott. A helyi újságírók kértek elnézést a nevében, és megköszönték, hogy nem ütöttem vissza. Bosszantott, hogy többször előfordult, játékosaim sérülés miatt kirúgták a labdát a pályáról, a Hearts futballistái mégsem adták azt vissza.
- Ezzel a győzelemmel véget ért egy hosszú sorozat, tizenöt mérkőzést játszottak a bajnokságban, kettőt a Magyar Kupában, további tízet pedig az európai porondon. Fél éve ül a Ferencváros kispadján, hogyan értékeli ezt az időszakot?
- Noha van némi hiányérzetem - főként ha a Kaposvár és a Pécs elleni játékunkra gondolok, mert azon a két meccsen öt pontot elveszítettünk -, ám a bajnokságban alapvetően jól teljesítettünk. A nemzetközi színtéren azonban nem elég az, amit odahaza nyújtunk. Sokat kell tanulnunk, ezt bizonyította a Basel elleni meccs második félideje, a Feyenoord elleni fellépésünk, sőt ide sorolom a Schalkéval vívott találkozón mutatott játékunkat is. Persze amikor igent mondtam a Ferencváros felkérésére, tisztában voltam azzal, nehéz lesz túlszárnyalni, amit ennél a klubnál teljesen jogosan elvárnak. Ám be akartam bizonyítani - és be is bizonyítom -, tudatos munkával igen komoly eredményeket lehet elérni ezzel a társasággal. Az Üllői útra érkezve harminc bizonytalan emberrel találkoztam, akikben egyfajta belső gát volt, amit le kellett küzdeni.
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- - Miféle belső gát?
- Bizonytalanság jellemezte a játékosokat, vajon jó-e az, amit csinálnak, jó úton járnak-e? Az első feladatomnak ezért nem a különféle taktikai elemek megtanítását tartottam, hanem ennek a gátnak a leküzdését azáltal, hogy megmutatom: a helyes úton járnak. Úgy vélem, a pszichológia a sportban is roppant fontos.
- Nem irigylem, hogy az edzősködés mellett a profiknak mondott futballistalelkeket kell ápolnia… Ám nem pszichológus-, hanem szakszemmel nézve: az UEFA-kupa csoportküzdelmeiben lejátszott négy mérkőzésen a csapata öt gólt kapott, ellenben csak hármat szerzett, azaz a támadójáték nem az igazi.
- Van igazság ebben… Azonban a támadójátékunkra akkor lehetne igazán rosszat mondani, ha nem sikerült volna helyzeteket kidolgoznunk, csakhogy a még a fájó vereséggel végződő Basel elleni meccsen is több lehetőségünk adódott.
- Mennyivel tart előrébb ez a mai Fradi, mint amelyikkel elkezdte a munkát?
- Nagyon sokat tanultunk, jómagam kétkötetes könyvet írhatnék a tapasztalataimról. A skóciai győzelem, a kupasorozatban mutatott teljesítmény meggyőzött arról, hogy nagy tartalékok vannak ebben a csapatban. Azáltal, hogy tízszer szerepeltünk a nemzetközi színtéren, hozzászokhattunk a pszichés nyomáshoz. Magyar bajnoki mérkőzésen az ötven métert átívelő, magas indítás hatástalanítása egyik védőmnek sem okoz gondot, viszont az AufSchalke-stadionban egy ilyesfajta szituáció nyomán gólt kaptunk. Ez is pszichés problémából ered. Ezért vallom, a magyar játékosok elsősorban fejben, avagy a lelki felkészítés terén maradnak el az elitbajnokságokban futballozóktól.
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- - Nézzük, mi volt a sorozatban a legkellemesebb és legkellemetlenebb élménye?
- Rendkívül jólesett, hogy a Schalke trénere, Ralf Rangnick a találkozó után odajött hozzám, és azt mondta, nehezen nyerték meg a meccset, az FTC megérdemelte volna, hogy gólt szerezzen. A legfőbb negatívum - talán nem lesz meglepő, amit mondok - a Basel elleni meccs második félideje, amikor is kicsúszott saját kezünkből a sorsunk.
- Sokan úgy gondolták, tovább lehetett volna jutni ebből az ötösből, ilyen könnyű csoportbesorolást még egyszer nem készít Fortuna…
- Egyáltalán nem volt ez könnyű csoport. Főként nem nekünk: nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy valamennyi ellenfelünk sokkal, de sokkal nagyobb büdzséből gazdálkodik évente. A továbbjutás - meggyőződésem - nem a pályán dőlt el, sokkal inkább a körülmények játszották ebben a legnagyobb szerepet. Mindenesetre büszke vagyok, hiszen olyan gárdákkal vettük fel a küzdelmet, s játszottunk velük egyenrangú ellenfélként, amelyek tízszer, húszszor komolyabb anyagi hátterük van. Ezek miatt azt mondom, sokkal jelentősebb különbségnek kellett volna megmutatkoznia a meccseken, azonban mi becsülettel helytálltunk, ugyanakkor tudom, a jövőben ennél több kell, hogy ne csak álmodozzunk a nagy sikerről…
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- Nem csupán Magyarországon, hanem Skóciában is nagy visszhangot váltottak ki a Hearts-Ferencváros mérkőzés után történtek. Az a televíziós közvetítés lezárásakor is jól látszott, hogy a Hearts vezetőedzője, John Robertson enyhén szólva is visszatetszően viselkedett. A skót mester ugyanis a találkozó lefújását és egy szópárbajt követően hanyag mozdulattal lábon rúgta László Csabát, ezt követően pedig - és ezt már csak a helyszíni tudósítók tapasztalhatták - a sajtótájékoztatón is érezhetően feszült volt a hangulat.
A jól irányzott bokán rúgást a mérkőzést vezető grúz bíró, Levan Paniasvili is észrevette, s a jelentésében megemlíti John Robertson sportszerűtlen viselkedését is. A történetnek minden bizonnyal lesz folytatása, az UEFA illetékesei nem díjazzák a sportszerűtlenkedést.
A skótok a történtek ellenére is elismerően szólnak a magyar együttesről, a mérkőzést követően nagyokat bólogattak, amikor a magyar csapat egyes játékosairól kérdezték őket. Lipcsei Péterben, Rósa Dénesben és a magyarok kapusában, Szűcs Lajosban - mint mondták - kifejezetten ügyes és értékes labdarúgókat ismeretek meg a csütörtöki mérkőzésen.
S ha már kínos üggyel foglalkozunk, akkor e helyütt említhető, hogy a skóciai meccs előtt itthon hagyott Zováth János - aki egyes hírek szerint szóváltásba keveredett László Csabával az öltözőben - valószínűleg elhagyja a Ferencvárost.
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- Lipcsei Péter, a Ferencváros csapatkapitánya szerint nincs miért szégyenkeznie az együttesnek - az őszi teljesítmény ugyanis igazán jónak mondható. Az 56-szoros válogatott középpályás úgy véli, a Hearts ellen sem vallott szégyent az együttes…
"Persze van bennem némi keserűség, mert kis szerencsével, nagyobb odafigyeléssel továbbjuthattunk volna az UEFA-kupában - mondta Lipcsei Péter. - Papíron már az UEFA-csoportkör kezdetekor sokan leírtak bennünket, eleve elkönyvelve a Feyenoord és a Schalke 04 elleni vereséget. Nos meggyőződésem, hogy éppen a Feyenoord ellen játszottunk a legjobban a Puskás Ferenc-stadionban az ősz során. Örültünk a döntetlennek, de a hollandok elleni találkozót megnyerhettük volna. Gelsenkirchenben valóban érvényesült a papírforma, a Baselt viszont meg kellett vorna vernünk itthon, ám ha megvan a Feyenoord ellen a három pont, akkor a Basel elleni kisiklás sem számított volna… Így viszont marad a szomorúság, még akkor is, ha a Hearts ellen győztünk…"
Lipcsei Péter szerint az őszi tíz nemzetközi mérkőzésnek köszönhetően megfelelő rutint, tapasztalatot szerzett az együttes, és úgy gondolja, hogy a bajnokság újbóli megnyerése után - hasznosítva a nemzetközi kupameccsek tapasztalatait - jövőre nagyobb eséllyel pályázhatnak arra, hogy bejusssanak a Bajnokok Ligájába.
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- Rósa Dénes, a zöld-fehérek 27 esztendős középpályása szerezte a magyar bajnok győztes gólját a Hearts elleni mérkőzésen, és miután az FTC-Basel találkozón is ő vette be a svájciak kapuját, két találatával egyrészt az UEFA-kupasorozat őszi felvonásainak, másrészt az egész őszi idény legeredményesebb (10 gól) ferencvárosi játékosa lett.
"Nagyszerű sikerként értékelem, hogy idegenből hoztunk el három pontot, és ezzel megelőztük a skót együttest - mondta Rósa Dénes még az Edinburgh-ból hazatartó repülőgépen. - Ugyan voltak meleg pillanatai a találkozónak, ám a védelmünk végig remekül helytállt, és Szűcs Lajos is nagyszerű teljesítményt nyújtott. A második félidőben, amikor kitámadtak a skótok, további gólokat szerezhettünk volna."
Rósa Dénes sajnálja, hogy a Fradi nem jutott tovább a csoportból, de úgy véli, sok pozitívuma volt a sorozatnak. Ilyen volt a Millwall elleni párharc második meccsének első félideje, amikor két fejes gólt is szereztek egy angol gárda ellenében. Kiemelte a Hearts elleni meccset is, ami érthető, elvégre a csoportmeccsek során csütörtökön szerezte meg egyetlen győzelmét az FTC.
"Sokat tanultunk a tíz meccs alatt, ezért sajnálom nagyon, hogy nincs tovább Európában - mondta még Rósa Dénes. - Inkább játszanék olyan mérkőzéseket, amelyeken agyba-főbe vernek minket, csak jöjjenek ki hibák! Így lehet tanulni, így lehet szembesülni azzal, érdemes dolgozni!"
Több menedzser és játékosmegfigyelő is megnézte a Ferencvárost Edinburgh-ban, leginkább Huszti Szabolcsra, a bajnokcsapat egyik legértékesebb játékosára voltak kíváncsiak. Nos, csalódniuk kellett a megfigyelőknek, a bal oldali középpályás keveset játszott, és akkor is inkább kemény belépőivel hívta fel magára a figyelmet. Skóciában felreppent a hír, hogy Bodnár László iránt az Arsenal érdeklődik: a 21-szeres válogatott a holland Rodánál profiskodik.
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
---- Daily Record
A skót napilap sportoldala "Robbo lábon rúgott!" mondattal indít a címlapon, mely alatt egy óriási képen László Csaba és a Hearts vezetőedzője, John Robertson üvöltözik egymással közvetlenül a mérkőzés után (Robbo egyébként a skót csapat edzőjének beceneve).

The Herald
"A végén egyetlen csapat sem maradt" cím arra utal, hogy a Hearts kiesésével egyetlen skót csapat sem maradt talpon az európai kupákban, majd azt fejtegeti, hogy az a csapat, amelyik hazai pályán vereséget szenved egy ilyen mérkőzésen, az nem is érdemli meg a továbbjutást.

Népszabadság
A magyar futballal általában roppant kritikus honi újság most nem élcelődik, a "Hiába a harc a Heartsszal!" című cikkében azt fejtegeti, hogy a skóciai siker valamelyest vigaszt jelenthet a Ferencváros számára, ám a többi eredmény ismeretében mit sem ér.

Edinburgh Evening News
Ez a lap a két edző csetepatéjával foglalkozik a legtöbbet, a címben pedig John Robertson idézik - "A végén borult a bili!"
Az A-csoport végeredménye
1. Feyenoord42116–37
2. Schalke 0442115–37
3. FC Basel42115–47
4. Ferencváros41123–54
5. Hearts4132–63
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik