Így kellene a Hearts ellen is

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.12.08. 22:12
Címkék


Megijedtek kedd este Pécsett a labdarúgás szerelmesei, ugyanis hatalmas köd telepedett a városra, így bizony félő volt, hogy szerdán, a Ferencváros elleni kupamérkőzésre sem változik majd a helyzet. Délelőtt aztán kisütött a nap, s ez bizakodással töltötte el a piros-fekete híveket, akik abban is reménykedtek, hogy Horváth Gyuláék legyőzik a hosszú őszi menetelésbe pécsiek szerint belefáradó ferencvárosiakat. Hamar csalódniuk kellett, mert a zöld-fehérek az első perctől kezdve arra törekedtek, hogy bizonyítsák: az MK-cím megvédése legalább annyira fontos az együttes számára, mint a jó bajnoki szereplés. Mindezt góllal nyomatékosították...
Mégpedig milyen remek góllal! Tizenöt percig a pécsiek négy védővel futballoztak, mígnem váltott Nagy Tamás, a PMFC szakvezetője úgy gondolta, elég három védő is a két FTC-csatárra: Bajúsz Endrére bízta a jól fejelő Sowunmi Thomast, ám e változtatás után két perccel Rósa Dénes fejelt a hazaiak kapujába. A vezetés után a Ferencváros nyugodtabban, a Pécs akaratosabban játszott, ám a hazaiak fájdalmára Horváth Gyula azt bizonyította be, hogy ő továbbra is képes a legnagyobb helyzetet is elrontani.

Két gólszerző – balra a pécsi Sipos János, jobbra pedig Marek Penksa (Fotó: Laufer László)
Két gólszerző – balra a pécsi Sipos János, jobbra pedig Marek Penksa (Fotó: Laufer László)
Két gólszerző – balra a pécsi Sipos János, jobbra pedig Marek Penksa (Fotó: Laufer László)
Alig kezdődött el a második félidő, lényegében eldőlt a továbbjutás sorsa. Horváth Gyula szerencsétlen mozdulata - kezezése - után büntetőhöz jutott a Ferencváros, s bár a lelátó ferencvárosi része ezúttal is Szűcs Lajost követelte "ítélet-végrehajtónak", az FC Basel ellen büntetőrúgást hibázó kapus ezúttal a gólvonalon maradt. De volt helyette más jelentkező, és Rósa Dénes gólja után már hiába támadott és erőlködött a Pécs, hiába szépített Sipos János, az igyekezet vajmi keveset ért.
Marek Penksa hajrában szerzett gólja csak még magabiztosabbá tette az egyébként is fölényben futballozó Ferencvárost, és László Csaba még azt is megengedhette, hogy pályára küldje Szkukalek Igort, aki így elmondhatta magáról, hogy ősszel először futballozhatott tétmeccsen.
Dicséret illeti a Ferencvárost, címvédőhöz méltóan futballozott, de hiba lenne bántani Nagy Tamás tanítványait, a tény megváltoztathatatlan: ekkora különbség volt szerda este a Fradi és a PMFC között. A zöld-fehéreknek így kellene játszaniuk jövő csütörtökön Skóciában a Hearts ellen - igaz, az edinburgh-i UEFA-kupa-csoportmeccsen gólt nem szabadna kapni -, és akkor…
Jó: Sipos, Pavicsevics, Károlyi, ill. Gyepes, Rósa D., Kapic, Leandro ---- 18. perc: Kapic játszotta meg jól társát: a bal oldalvonal mellől adott be a tizenhatos területére, ahol Szabados József és Bajúsz Endre túlzottan szabadon hagyta Rósa Dénest, a Ferencváros középpályása pedig köszönte szépen, és felugrás nélkül, nyolc méterről, elegáns mozdulattal a jobb felső sarokba fejelte a labdát.
0-1
33. perc: Saját térfelének közepéről indulva Gyepes Gábor végigrobogott az egész pályán a balösszekötő helyén, s amint beért a büntetőterületre, ballal megpróbálta beadni, de lábáról lecsúszott a labda, és az végül egy méterrel a kapu felett hagyta el a pályát.
35. perc: Szabados ugratta ki Horváth Gyulát, aki kihasználva a lesre játszó ferencvárosi védők hibáját, begyalogolt a tizenhatos területére, ott már csak Szűcs Lajos állt vele szemben: a pécsi csatár jobb külsővel ellőtte a labdát, de az fél méterrel elkerülte a bal alsó sarkot is.
49. perc: Leandro jobb oldali szöglete után Horváth Gyula felugrott fejelni, ám kézzel ért a labdához, a játékvezető pedig 11-est ítélt. Rósa Dénes állt a labda mögé, és jobb lábbal, magabiztosan, félmagasan a kapu bal oldalába rúgta azt.
0-2
55. perc: Sipos jobb oldali beadobása után Berdó visszafejelte a labdát, Sipos pedig egyből jókorát rúgott abba. Szűcs kapus a lécre tolta a veszélyesen lefelé vágódó labdát, ami aztán az alapvonalon túlra pattant.
68. perc: Károlyi passzolt Szabadoshoz. A pécsi futballista a jobb oldalról befelé futó Sipost játszotta meg nagyszerűen, az alacsony termetű középpályás pedig mellel előbb átvette a labdát, majd ballal a kapu közepébe lőtte azt az ötös vonaláról.
1-2
78. perc: Lipcsei, Bajevszki, Lipcsei összjáték után Zavadszky adott be kiválóan a jobb oldalról. A hosszú oldali kapufánál berobbant Penksa, és hat méterről előrevetődve a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.
1-3 ---- Az FTC a nemzetközi színtéren felvette a versenyt, mi pedig most tettük ugyanezt. A Fradi minden hibánkat kihasználta, sok sikert kívánok a csapatnak a skóciai meccsre.
Nagy Tamás, a Pécs vezetőedzője

Ez a győzelem annyira kellett nekünk, mint a sivatagban eltévedt embernek a pohár víz. A meccs fordulópontja volt, amikor a Pécs ordító helyzetbe került - szerencsére az kimaradt.
László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője


Játékvezető értékelése:
Játékvezető: Megyebíró János. A bíró mindvégig higgadtan, magabiztosan vezette a találkozót, a sárga lapot mindannyiszor jogosan mutatta fel, vagyis kifogástalanul dirigálta a mérkőzésen.
Asszisztensek: Szpisják, Medovarszki I.


Fény és árnyék
Forralt bor, meleg tea, gyönyörű pomponos lányok, tűzijáték - vérpezsdítő részletek. Pécsett a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a csontig hatoló hideg ellenére remekül érezze magát a hétközi Magyar Kupa-mérkőzésre kilátogató szurkoló.

Az elmúlt napokban az eső nem esett, a pályabejárásról az öltözőbe visszatérő játékosok némelyike azt mormolta az orra alá: külföldön ilyen gyepen nem engedik a meccs megrendezését. És valóban: a sarat imitt-amott homokkal szórták fel, hogy ne ragadjon el a labda.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik