Hatalmas csata vár a Fradira

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.10.27. 20:34
Címkék
A Feyenoordról beszélni tilos! - adta ki az ukázt László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője, de szerencsére nem nekünk, újságíróknak, hanem a játékosainak! Merthogy nekünk igenis foglalkoznunk kell a Feyenoorddal, amely a legendás holland labdarúgás egyik tekintélyes múlttal és eredményekkel rendelkező együttese, s amelyik csapat november 4-én este 21 órától a Puskás Ferenc-stadionban a Ferencváros vendége lesz az UEFA-kupában.
Íme a jelenkori Feyenoord: a kapuban Babos Gáborral, a védelemben Patrick Paauwe-val, a középpályán Bart Goorral, elől pedig a veszedelmes Dirk Kuyttal. A kispadon pedig az a Ruud Gullit ül, akinek eredménysorát hosszasan lehetne sorolni, de itt aligha lenne rá elegendő hasáb, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy Európa-bajnok (1988), kétszeres BEK-győztes (1989, 1990), nyert európai Szuper Kupát, olasz bajnokságot - Feyenoord-edzőként most az UEFA-kupa elsőségre tör.
Ám a világraszóló sikeresség nem csupán a korábbi nagyszerű futballistára, a Feyenoordra is jellemző: a rotterdami alakulat 1970-ben első lett az első számú európai klubsorozatban, a BEK-ben, kétszer nyerte el az UEFA-kupát (1974, 2002), hazája bajnokságában 14-szer, a nemzeti kupában 10-szer diadalmaskodott.

Fô a biztonság – arra felkészülhetnek a ferencvárosi hátvédek, hogy a Feyenoord támadói minden helyzetbôl kapura küldik majd a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Fô a biztonság – arra felkészülhetnek a ferencvárosi hátvédek, hogy a Feyenoord támadói minden helyzetbôl kapura küldik majd a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Fô a biztonság – arra felkészülhetnek a ferencvárosi hátvédek, hogy a Feyenoord támadói minden helyzetbôl kapura küldik majd a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Nos, a jövő hét csütörtökén ezzel a csapattal mérkőzik a Ferencváros…
"…de ettől a csapattól sem kell ám megijedni! - mondja a Ferencváros korábbi gólkirálya, a ma már utánpótlásedzőként dolgozó Dzurják József, aki immár állandó megfigyelője László Csabának, és aki a Feyenoord egyik idegenbeli mérkőzésén igyekezett minél több információt összeszedni a leendő riválisról. - A két szélső játékosukon, Bart Gooron és Romeo Castelen kívül egyik labdarúgó sem kiismerhetetlen. Főleg a fiatal Romeo Castelenre érdemes ügyelni majd, ő a rengeteg holland klasszist maga mögé utasítva helyet követelt magának legutóbb Marco van Basten válogatottjában is. Nagyszerű játékos. Természetesen a két támadóról, a huszonnégy éves Dirk Kuytról és a húszesztendős Salomon Kalouról sem szabad megfeledkezni. Előbbi roppant kreatív futballra képes játékos, jól helyezkedik, rendszeresen visszalép a labdákért, míg utóbbi rettentő erős testfelépítésével próbál elsősorban érvényesülni."

Ferencváros

Erôssége: A masszív védekezés, a bô játékoskeret, a sokrétû taktikai repertoár, az elhivatott játékosok, akik a keményebb meccseken is hajtanak.
Gyengéi: A középpályáról bizony hiányzik a Gera Zoltánhoz hasonló kreatív középpályás, a csapat rutintalan a nemzetközi kupákban és gyenge bajnokságban edzôdik.
Itt kell közbevetni: nem akármilyen sikerrel!
A Feyenoord az eddigi kilenc fordulóban 28 gólt szerzett - ráadásul mindössze nyolcat kapott -, s ebből Dirk Kuyt és Salomon Kalou összesen 17-et vállalt magára…
Ez aztán a páratlan páros!
Mindazonáltal Dzruják József felhívta a figyelmet, hogy idegenben nem annyira veszedelmes a gárda. A Roda vendégeként például nem kis szerencséje volt a Feyenoordnak - újságolta még Dzurják József -, a hazaiak eleinte sorozatban dolgozták ki a helyzeteket, s Babos Gábornak csak azért nem akadt komoly védenivalója, mert a lövéseket, az utolsó passzokat rendre elrontották a Roda futballistái. Ráadásul a Feyenoord 2-0-s győzelmével véget ért találkozón közvetlenül a lefújás előtt rúgta második gólját a rotterdami társulat.

Feyenoord

Erôssége: A holland sztárcsapatot nagyszerû játékosok alkotják, rutinos a nemzetközi kupákban, gyors, egyérintôs, modern a futballja.
Gyengéi: Több megfigyelô azt állítja, hogy Ruud Gullit együttesének még nem tökéletes a csapatjátéka, védekezési hibák miatt olykor van idegeskednivalója Babos Gábornak.
"Összegzésképpen érdemes megjegyezni, hogy ugyan második hazája bajnokságában a Feyenoord, s jól kezdte az UEFA csoportkörét - Dirk Kuyt duplájával három nullás győzelem a skót Heart of Midlothian ellen -, azért érződik, még nincs teljesen egyben a csapat - mondta végezetül Dzurják József. - Rengeteg az új játékos, új a vezetőedző is. A négy-négy-kettes hadrend alkalmazása közben azért hiba csúszik még a helyezkedésbe, ami esélyt adhat a Ferencvárosnak."
Merthogy esély mindig van…

Szavazás

Hogyan végez az FTC az UEFA-csoportban?

---- A nyolcvanas évek közepén futballozott a Feyenoord csapatában Róth Antal, a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője, és bár tegnapi lapszámunkban röviden már elmondta véleményét a Ferencváros holland riválisáról, ezúttal részletesebben beszél az esélyekről.
"A mostani Feyenoordot még nem ismerem túl jól, ám azt tudom, hogy Rotterdamban új csapatot építenek, a keret tele van fiatal és tehetséges labdarúgókkal. A hollandok idei eredményei figyelemreméltóak, no és az sem véletlen, hogy az UEFA-kupában a sorsoláskor az első kalapba tették a csapatot. A Feyenoord idegenben is uralni próbálja majd a játékot, abban bízva: harcos, kemény futballal gyorsan döntésre viszi a mérkőzést. Ugyanakkor ez lehet a Fradi sikerének egyik záloga is. A hollandok aligha állnak be védekezni, így viszont a mieinknek is lehetőségük lesz a támadásokra, a gólszerzésre. László Csaba együttese szerencsére jó formában van, a vezetőedző remekül alkalmazza a rotációs-rendszert, ezért várhatóan tökéletes erőállapotban lépnek majd pályára a Ferencváros játékosai. Nem hiszem, hogy a hollandok megilletődnének a több tízezer ellendrukkeren, ám a zöld-fehérek számára rengeteg pluszt jelentene, ha fantasztikus légkör lenne a mérkőzésen." ---- Tegnap megszületett Szűcs Lajos második gyermeke, Dániel. A Ferencváros labdarúgója kihagyta a Dabas elleni Magyar Kupa-találkozót, ám a Békéscsaba, illetőleg a Feyenoord ellen már ismét a gólvonal elé állhat, és akkor már az újszülött kisfiának is ajánlhatja a reménybeli győzelmet - ami valljuk be, bravúr lenne a javából…

Biztonság

A Feyenoord hírhedt szurkolótábora miatt a holland együttes elhozza Budapestre saját beléptetőrendszerét, hogy kellő rostálás után engedjék be a Puskás Ferenc-stadionba a mintegy ezer vendégdrukkert. Ezzel a berendezéssel megoldható, hogy kizárólag a szurkolói kártyával rendelkezők jussanak be a stadionba.

Belépőjegyek

E hét csütörtöktől kaphatóak a jegyek a Ferencváros hazai UEFA-kupa-mérkőzéseire. A zöld-fehérek november 4-én a holland Feyenoordot, december 1-én pedig a svájci Baselt fogadják a Puskás Ferenc-stadionban. A szurkolóknak lehetőségük van megvásárolni a két budapesti találkozóra érvényes bérletet is. Belépőkhöz az Üllői úti stadionnál és a Puskás Ferenc-stadionnál található pénztárakban lehet hozzájutni. A Fradi-pálya pénztárai vasárnap és hétfő kivételével mindennap 10-17 óráig, a Puskás-stadion pénztárai pedig munkanapokon 10-18 óráig tartanak nyitva. A legolcsóbb belépő 2500, a legdrágább 8000 forint.

Edzések

A Feyenoord elleni találkozó előtt két nappal, vagyis november 2-án 17 órától kötetlen beszélgetésre várják a szurkolókat a ferencvárosi játékosok és László Csaba vezetőedző. A rendhagyó ankétot a Ferencvárosi Művelődési Központban (IX. Haller u. 27.) rendezik. Miként a Millwall elleni UEFA-fellépés előtt, úgy most is edzést vezényel 18 FTC-drukkernek László Csaba vezetőedző. A nagy érdeklődés miatt azonban nem csupán a ma 16 órakor kezdődő tréningen résztvevők lesznek az egyedüli szerencsések: egy későbbi időpontban további 18 FTC-szimpatizáns lehet részese a felejthetetlen élménynek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik