Ismét megmentette a csapatot a fehérvári önkormányzat

SZ. J.SZ. J.
Vágólapra másolva!
2004.06.03. 21:29
Címkék
Szerdán éjszakába nyúló, rendkívüli közgyűlést tartott Székesfehérvár város önkormányzata, amelyen a Videoton labdarúgócsapatának jövőjét érintő kérdések kerültek terítékre.
2000 nyarán az önkormányzat egyszer már vállalta, hogy megmenti a megszűnéstől a labdarúgócsapatot működtető kft.-t, amely azonban az adósságai miatt az idén újból nehéz helyzetbe került. Ami azt sejteti, hogy pazarlóan, nem kellő szakmai hozzáértéssel dolgoztak a futballcég vezetői. A rendkívüli közgyűlés össszehívását a városban ellenzékben politizáló a Fidesz-MPP javasolta, csakhogy az ülés elején "robbant a bomba". Előzetesen arról volt szó, hogy az önkormányzat közös vizsgálóbizottságot állít fel, s ennek lenne a feladata visszamenőleg felderíteni, miként juthatott ismét ilyen helyzetbe a labdarúgó-kft. Ezt a megoldást azonban az MSZP-SZDSZ frakció nem fogadta el. Mégpedig arra hivatkozva, hogy Székesfehérvár polgármestere ez évben három alkalommal is szakértőket, könyvvizsgáló céget, ügyvédi irodát kért fel a kft. működésének átvizsgálására.
A közgyűlésen az volt a tét, hogy az önkormányzat garanciát vállal-e a kft. hitelfelvételére. Miután javaslatát nem fogadták el, az ellenzék kivonult az ülésről, ám a szocialista, szabad demokrata városatyák rábólintottak a javaslatra. Ha ugyanis a kft.-ben 84 százalékos tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat ezt nem tette volna meg, a játékosokkal, vezetőkkel szembeni 120 millió forintos tartozását nem tudta volna teljesíteni a kft., azaz a 360 millió forintra értékelt játékosállomány szabaddá vált volna. A 120 millió forintra szóló kezességet az önkormányzat azzal a kikötéssel vállalta, hogy a hitelt a kft. 2004. október 31-ig visszafizeti. Ezt az összeget a kft. a játékosok eladásából teremtheti elő. (Az említett pénzen kívül még 26 millió forintra vállalt garanciát az önkormányzat, ám ennek visszafizetése csak jövőre aktuális.)

Joggal örülhetnek a Videoton játékosai, hiszen megmenekült a csapat (fotó: Laufer László)
Joggal örülhetnek a Videoton játékosai, hiszen megmenekült a csapat (fotó: Laufer László)
Joggal örülhetnek a Videoton játékosai, hiszen megmenekült a csapat (fotó: Laufer László)
A közgyűlésen elhangzott: a futballcégnek hiteles személyeket kell ügyvezetőként, gazdasági irányítóként alkalmaznia, akik garantálni tudják a csapat gondtalan élvonalbeli szerepeléséhez szükséges feltételeket, illetve az önkormányzat 84 százalékos többségi tulajdonrészére – a testület döntésének értelmében – befektetőt találnak.
A város továbbra sem hagyná magára a kft.-t, az utánpótlás-nevelés terén támogatná azt. Esedékes lenne a stadionrekonstrukció befejezése is, információink szerint a liga, a sportminisztérium és a város között hamarosan megállapodás születik, így az ősszel folytatódhatnának a munkálatok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik