Tizenegyes? Gyakorolva!

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.03.02. 22:11
Címkék
Szendvics alakot öltött a Loki kedd délutánja: két étkezés között egy edzés adta az FC Bruges elleni UEFA-kupa-összecsapásra hangoló DVSC-MegaForce programját.
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A debreceni játékosok a kôkemény kapu elôtti birkózásra is felkészültek (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Belga itt, belga ott, mindenhol, reptéren, városban, szállodában (amúgy 106 szurkoló kísérte el a kék-feketéket a szerda esti összecsapásra), ahogy a pályán sem lesz ez másként ma este.
No, de egyelőre maradjunk a tegnapnál. Vágóhíd utca – mérkőzés előtti utolsó edzés. Könnyed, játékosabb gyakorlat a tréning elején, aztán egy támadófigura kerül terítékre.
"Ez az, Sandro! " – zúgott Szentes Lázár hangja keresztül a pályán, kapusát Sandro Tomicot dicsérve, aztán a következő: "Így van, Zoli!" – avagy egy újabb elismerés, ezúttal Kiss Zoltánnak, aki a vetődő kapus helyére küldi vissza a labdát.
Így kellene ezt ma este is.

Csak nehogy lefőjön a kávé

"Bárcsak én tartanék már ott, hogy ezeket az akciókat nemcsak nézem, hanem végre is hajthatom!" – sopánkodott a pálya szélén a tréning végefelé közeledve Böőr Zoltán a debreceniek sérült csapatkapitánya. – Még három-négy hét, addig kibírom valahogy. Akad, akinek fél évet kell egyhuzamban kihagynia" – vigasztalta magát utóbb a középpályás, majd tovább nézte a többieket akik új feladatot kaptak a vezetőedzőtől: tizenegyeseket rúgtak, biztos, ami biztos. Mert mit lehet tudni, nem kizárt hogy 120 perc elteltével is 1–0 áll majd az eredményjelzőn, csakúgy, mint hat napja, a Jan Breidel-stadionban, és akkor jöhetnek a büntetők.
Addig azonban hátravan még 120 perc, no és magáig az ütközetig is néhány óra – idegőrlő várakozás.
"Végül is ez az egészben a legnehezebben kezelhető, hogy várni kell, de ezt is meg kell tanuljuk, bánni az idővel, uralkodni magunkon – merengett Dombi Tibor. – Hatalmas az elvárás velünk szemben, sokan úgy vannak vele, hogy itthon lezúzzuk a belgákat, csakhogy ez nem rossz csapat, de nem ám. Nem kishitűek, hanem visszafogottak vagyunk, már csak azért is, mert hátrányból kezdjük el ezt a meccset. Egyszer sem hagyhatunk ki, ha ez mégis bekövetkezik, és baj lesz belőle, akkor bizony »lefőtt a kávé«. Amúgy biztosan szuper hangulat fogad majd minket. Az ilyen napokért öröm futballistának lenni. Az én pályafutásomat végigkísérte ez a furcsa kettősség, a kilencvenhatos olimpiai csapattal nagy szurkolótáborok előtt, hangzavarban, jó iramú találkozókat játszottunk. Aztán hazatérve azonnal észrevettem, mennyivel más itthon a hangulat. A ma estét ünnepként szeretném megélni, örök élményt akarunk nyújtani azoknak, akik velünk lesznek, ahogy nekünk is az volt például a bruges-i meccs. Hiába nyűglődtünk a hazaúton a hó miatt, hiába tartott tizenöt óráig amíg Debrecenbe értünk, ezt utóbb mind elfelejtjük, és nem marad más, csak a meccs. Mint élmény…"

Aki hibázik, az pihenhet is

Akkor nézzük, mi a helyzet egy csapattal odébb…
Szinte a földet érés után megközelíthetetlenné vált az FC Bruges, jó néhány fotós, újságíró és televíziós érkezett a debreceni repülőtérre, hogy azon frissiben meginterjúvolja a belga aranyérmes játékosait.
Ez sokaknak csupán álom maradt, tekintve, hogy a vendégek szinte egy szó nélkül buszra ültek, és meg sem álltak Hajdúszoboszlóig, a Hotel Aqua-Sol szállodáig, ahol a tévedések elkerülése végett Marc Degryse a kék-feketék sportigazgatója leszögezte, fél hétkor sajtótájékoztató, addig azonban senki sem zavarhatja a Bajnokok Ligájából kipottyant együttes futballistáit.
Nem volt mit tenni, tudomásul kellett venni, hogy várni kell.
Mindazonáltal a belga kollégáktól így is megannyi információt fel lehetett csippenteni. Így például azt, hogy az előzetesen kiadott 19 tagú keretből végül a román Alin Stoica Belgiumban maradt, helyére a fiatal Dirger Van de Ven került. Szintén csak a televízió képernyőjén követheti az övéi játékát az első mérkőzésen ziccert is hibázó, a cseh válogatottban a közelmúltban bemutatkozó bekk, David Rozehnal.

Kis meglepetés Victornak

Az előzetes hírek szerint Trond Sollied vezetőedző két helyen gondolkodik a kezdőcsapat összeállítását illetően, az egyik a jobb oldali középpályásé, itt vélhetően a hét végi, Beveren elleni 3–1-es sikerben oroszlánrészt vállaló szerb-montenegrói Ivan Gvozdenovics kap lehetőséget, míg a védelem tengelyében egyelőre némileg kérdéses a belga válogatott Philippe Clément játéka, a hórihorgas hátvéd például csakis a debreceni fellépés miatt biztonsági okokból kihagyta a szombat esti bajnokit. Némi meglepetést kelthet, hogy a brazil Victor nem került be az együttesbe, ám ez csak a belgákat nem ismerők számára lehet kuriózum, tekintve, hogy az állandó bal oldali támadó nem más, mint a gárda kapitánya, Gert Verheyen, márpedig őt kihagyni több mint luxus, még akkor is, ha a brazil technikai tudásáról meggyőződhettünk már az első összecsapáson.
Mindazonáltal a télen a GBA-ból Nyugat-Flandriába került fiatal támadó nincs elkeseredve, tudomásul vette, hogy pillanatnyilag ő csak a második számú játékos a bal oldali ékek különversenyében. S ha már végigmentünk a középpályán a vendégeken, a védősortól a támadókig, nem árt megjegyezni, egygólos előnye birtokában a norvég mester úgy tűnik visszatér a csapat alapfelállásához, múlt csütörtökön ugyebár 3–4–3–as rendszerben futballozott a csapata, ezúttal a jól bevált 4–3–3-hoz tér vissza.
Remélhetőleg hiába trükközik a mester…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik