Kihagyta lehetőségeit a Loki

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.08. 22:37
Címkék
Nem sikerült a zalaegerszegiek első fellépése a tavaszi idényben  20-s vereség a Ferencvárostól az Üllői úton Magyar Kupa-mérkőzésen , ennek ellenére húsz perccel a bajnoki találkozó kezdete előtt a házigazdák menedzsere, Nagy Ferenc ellentmondást nem tűrő hangon jelentette ki az öltözőfolyosón: "Simán nyerünk!
A sportvezető magabiztossága abból a szempontból nem szorult magyarázatra, hogy a Zalaegerszeg a bajnoki cím védője, vagyis a labdarúgóiktól hazai környezetben jogos elvárás a három pont begyűjtése. Ugyanakkor azt a tényt sem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a zalaegerszegiek az ősszel meglehetősen rapszodikus teljesítménnyel rukkoltak ki, egyelőre csak vágyálom számukra a biztos felsőházbeli tagság, no és, hogy az ellenfél az a DVSC volt, amely már a legjobb négy között van a Magyar Kupában, és nem titkoltan a dobogóra vágyik a bajnokságban.
Ami az összeállításokat illeti, a vendégek mestere, Szentes Lázár szolgált némi meglepetéssel. A szakvezető eltiltás miatt nem számíthatott a stabil bal oldali védőjére, Selymes Tiborra, így arra a Ronald Habira várt az egykori román válogatott szerepkörének betöltése, aki egyébként többnyire védekező középpályásként futballozik. Arra sem sokan számítottak, hogy a piros-fehérek román gólfelelőse, Marius Sumudica csak a kispadon kezd, míg a mostanában gyakran emberfogót játszó Kiss Zoltán Andorka Péter éktársaként szerepel.
Hogy a dobogó ne csak távoli álomnak tűnjön, mindkét együttes nyílt sisakos, bátor támadófutballal kezdett. Hamar bebizonyosodott, hogy, ha a debreceniek két szélső védőjét, Bernáth Csabát és Habit versenyfutásra kényszerítik, igencsak sebezhető a Loki hátsó alakzata. Csakhogy hiába voltak remek ütemű beindulások Nagy Lajos és Koplárovics Béla részéről, a szélekről középre adott labdákkal nem sokat lehetett kezdeni. Mielőtt azonban valaki is azt hinné, hogy fölényben játszott a ZTE, azt is meg kell jegyezni, hogy a vendégtámadások legalább annyi gólveszélyt jelentettek, mint a hazai próbálkozások. Alig telt el a játékrész fele, amikor Sándor Tamás álompasszát követően Kiss Zoltán egészen elképesztő nagy helyzetben rontott, az ellenakcióból pedig a kék-fehérek megszerezték a vezetést. A találatot követően sem csökkent a pályán lévők vállalkozókedve, ugyanakkor kétségtelenül igaz, hogy a kecsegtetőbb helyzetek az egerszegiek előtt adódtak. Alighanem ekkor is érezte már Szentes Lázár, hogy együttese bal oldali védekezése nem megoldott, váltásra azonban csak azt követően szánta el magát, amikor egy újabb jobb oldali támadás végén az Egerszeg megduplázta előnyét. Csak érdekességként említendő, hogy a ZTE két gólszerzője, Koplárovics és Nagy, a keddi, Fradi elleni
Mestermérleg

Bozsik Péter a ZTE vezetôedzôje:

Úgy kezdtük a mérkôzést, ahogy az egy hazai pályán játszó csapattól elvárható. A második félidôt látva viszont a legendás Lakat Karcsi bácsi mondása jutott eszembe, az, hogy a kettô nullás eredmény a legveszélyesebb. A debreceni gól megzavart bennünket, de szerencsére volt annyi tartása a csapatomnak, hogy megnyerje a találkozót.

Szentes Lázár a Debrecen vezetôedzôje:
Több, mint bosszantó, hogy ezt a mérkôzést nem tudtuk megnyerni. Sajnos az ellenfelünk kapuja elôtt nem tudtunk higgadt megoldásokat választani, és így hiába adódott rengeteg gólszerzési lehetôség elôttünk mindkét félidôben, végül vereséget szenvedtünk.
Magyar Kupa-találkozón egyaránt kispados volt, azaz Bozsik Péter vezetőedző remek érzékkel nyúlt a csereembereihez. A félidő hátralévő perceiben egyértelműen a házigazda akarata érvényesült, olykor szemre is tetszetős, látványos futballt produkált a ZTE, és 45 perc után úgy tűnt, hogy a futballcéget irányító Nagy Ferenc jósnak sem utolsó.
A folytatásban az első nagy lehetőség Szekeres Tamás előtt adódott – szinte hihetetlen, de a vendégek középső védője ekkor már harmadszor fejelhetett a találkozó során tiszta helyzetből –, majd Marius Sumudica pályára lépése jelezte, a vendégegylet mindent elkövet a felzárkózás érdekében. Sándor Tamás tanári irányításának köszönhetően adódtak is gólhelyzetek a vendégek előtt, ám hiába voltak a karmester álompasszai, társai nem bizonyultak jó partnernek. Persze a másik oldalon is akadtak "helyzetecskék”, ugyanis a szépítés reményében túlzottan kinyílt a Loki, ám a Zalaegerszeg labdarúgói, talán a magabiztos előnyük tudatában, képtelenek voltak megfelelően koncentrálni.
A román légiós, Sumudica találata újra nyílttá tette az összecsapást, és Bajzát Péter pályára lépése már azt jelentette: a DVSC vérbeli csatárokkal igyekszik menteni a menthetőt. Az idő előreha-ladtával mindkét együttes futballjában egyre több lett a pontatlanság, ekkor már az első játékrészben nem tapasztalható hibák is becsúsztak. A széleket alig-alig tudták megjátszani a futballisták, ha pedig olykor mégis sikerült valamelyik gárdának a másik védelme mögé kerülnie, akkor egész biztosan a hátrafelé passzt választották a döntéshelyzetben lévők… Az utolsó tíz percben Bozsik Péter együttese olykor teljesen beszorult a saját térfelére, és a hazai szimpatizánsok ekkor azért izgulhattak, nehogy valamelyik jól fejelő debreceni futballista egyenlítsen. Nem sokkal a rendes játékidő letelte előtt egészen hihetetlen jelenetnek lehettek tanúi a jelenlévők: az egerszegiek annak ellenére nem tudtak gólt szerezni – sőt, tulajdonképpen még helyzetig sem jutottak el –, hogy négy játékosuk vezette egyetlen debreceni védőre a labdát…
A második 45 percről nem lehet azt állítani, hogy magas színvonalú lett volna, ám a találkozó egészét nézve az lehetett a stadionban helyet foglalók véleménye, hogy soha rosszabb tavaszi meccset.

Percről percre

4. perc: Kenesei a jobb oldalról jól adott középre. Koplárovics a védőktől szorongatva átlépte a labdát, a balösszekötő helyén Egressy érkezett, tíz méterről, jobbal egyből lőtt, ám Tomic bravúrral szögletre tisztázott.
19 perc: Kiss Zoltán ezúttal a jobb oldalról ívelt be szögletet. Éger elvitte a védőket, Szekeres pedig középről, hat méterről fejelhetett, Turi biztosan fogta a kapu közepébe tartó labdát.
23. perc: Óriási helyzetet hagyott ki a Debrecen. Sándor Tamás középről nagyszerűen indította a jobbösszekötő helyén kilépő Kiss Zoltánt. A csatár a kifutó Turi mellett elvitte a labdát, de
Fény és árnyék

A tavasz elsô mérkôzésére megújult ZTE-stadion várta a szurkolókat. Az ülôhelyek egy részére már felszerelték a székeket, és a sajtó képviselôi is elfoglalhatták a helyüket. Várhatóan március végén, a pályázatok eredményének kihirdetése után folytatódnak a munkák, ekkor a két kapu mögötti részre is székek kerülnek majd, sôt, végül U-alakban fedett lesz a kék-fehérek arénája.

A debreceniek nem adták fel, a második félidôben pályára lépett a gólerôs Marius Sumudica, aki gyorsan gólt is szerzett. Ekkor felvillant csapata elôtt az egyenlítés lehetôsége is. A futballista viszont már a góljánál sem elsôsorban a találatra koncentrált, hanem a közönség felé a mezszámát mutogatta. Késôbb egy leshelyzetnél is sportszerűtlenül viselkedett, újra megjegyzést tett a publikum felé. Szentes Lázár nem is hagyta szó nélkül a történteket, s ezt követôen a légiós már csak a futballra figyelt.
az ötösön, miután felpattant a labda, rosszul találta el azt, és így az üresen tátongó kapu helyett gyatrán a bal alsó sarok mellé lőtt.
24. perc: Egressy, Szamosi, Nagy Lajos akció után a zalaiak középpályása remek csellel becsapta Habit, majd az alapvonalról pontosan adott középre, Koplárovics pedig mintegy hat méterről, elegánsan a jobb felső sarokba fejelt.
1–0
34. perc: Nagy Lajos a jobb oldalról remekül centerezett Keneseinek, a válogatott csatár egy igazítás után 15 méterről, jobbal, a bal sarok mellé lőtt.
36. perc: Ismét Nagy Lajos villogott, Habi pedig szomorkodott. Az egerszegi középpályás kicselezte a debreceni idegenlégióst, majd a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről, jobbal, okosan a jobb alsó sarokba lőtt.
2–0
45. perc: Nagy Lajos mesterien ugratta ki Koplárovicsot, a támadó néhány lépés után 11 méterről, ballal lőtt, de a jobb alsó sarokba tartó labdát Tomic remek vetődéssel szögletre ütötte.
48. perc: Kiss Zoltán a jobb oldalról ívelt középre szögletet. Szekeres harmadszor is megelőzte az egerszegi védőket, de ezúttal célt tévesztett, és öt méterről a bal sarok mellé fejelt.
55. perc: Egressy a középpályán harcosan labdát szerzett, majd Szamosihoz passzolt, aki a bal oldalról középre ívelt, Kenesei pedig mintegy 12 méterről fölé fejelte a labdát.
58. perc: Sándor Tamás jóvoltából ezúttal Kiss Zoltán jutott gólszerzési lehetőséghez, de a csatár addig várt, míg felszabadítottak a hazai védők.
65. perc: Dombi a jobb oldalról középre adta a labdát, Sumudica pedig mintegy tíz méterről, fejjel megcsúsztatta azt. A labda a jobb felső sarokban kötött ki.
2–1
83. perc: Urbán pontosan ívelte fel a labdát az ellenfél tizenhatosára Keneseinek. A csatár visszafejelte azt Józsi elé, aki ballal, egyből kiugratta Egressyt, de ő húsz méterről fölé lőtt.
90. perc: Dombi lépett ki a balösszekötő helyén, ám nyolc méterről, jobbal a jobb alsó sarok mellé lőtte a labdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik