Haldoklik az amerikai profiliga - segíts megmenteni!

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.11.29. 14:11
Egészen abszurd események zajlanak a tengerentúlon: miközben a női labdarúgás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sorra dőlnek a nézőcsúcsok...

Egészen abszurd események zajlanak a tengerentúlon: miközben a női labdarúgás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sorra dőlnek a nézőcsúcsok, előbb a WPS tolt ki saját magával, aztán a szövetség a ligával. Oknyomozunk, bár ne kéne.Egészen abszurd események zajlanak a tengerentúlon: miközben a női labdarúgás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sorra dőlnek a nézőcsúcsok, előbb a WPS tolt ki saját magával, aztán a szövetség a ligával. Oknyomozunk, bár ne kéne.

Mi is a pontos helyzet?

A U.S. Soccer, azaz az Amerika Labdarúgó-szövetség szabályzata kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok valamennyi (értsd: női és férfi egyaránt) profi futballbajnoksága minimum nyolccsapatos kell, hogy legyen.

A negyedig szezonja előtt álló Women’s Professional Soccer (WPS), azaz a jelenlegi profi bajnokság már a tavalyi idényt is hat csapattal kezdte el – azért volt erre lehetősége, mert a világbajnokság előtti felkészülés fontossága okán a szövetség engedélyezte a hatcsapatos bajnokságot.

Most viszont az amúgy is csonka ligából a U.S. Soccer eltávolította a magicJacket, így, öt csapattal pedig a szövetség nem engedi D1-esként elindulni a WPS következő szezonját.

Hová tűntek a csapatok?

A 2009-es bajnokság után a Los Angeles Sol tulajdonosai a franchise eladása mellett döntöttek, vevőt azonban nem sikerült találni, így a csapat 2010-től már nem volt a WPS tagja. A Saint Louis Athletica csődbe ment, a játékosai szabadon igazolhatóvá váltak.

A 2011-es bajnokságban a WPS vezetőségének többször meggyűlt a baja a magickJack tulajdonosával, Dan Borislow-val, aki hatalmas vagyonát a klub nevét adó kütyüből szerezte – ez egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi az internetes telefonálást. Borislow többször kifogásolta a liga üzleti ügyeit, reklámtevékenységét, a vezetőség kompetenciáját (különös tekintettel Anne-Marie Eileraas ügyvezető igazgatóra, akivel személyes konfliktusai is voltak). Az említett hölgyet ugyan idén Jennifer O'Sullivan váltotta a posztján, a vita azonban nemhogy elcsitult volna, de a lehető legrosszabb következett be: a WPS kizárta a magicJacket a bajnokságból.

Igen, ez azt jelenti, hogy Hope Solo, Megan Rapinoe, Christine Rampone, Abby Wambach, Shannon Boxx, azaz a fél amerikai válogatott most tulajdonképpen nem profi csapat játékosa.

A szövetség nem kukoricázik: a határozat után a magickJacknek írmagja se maradt a WPS honlapján – válaszul a csapat saját oldalán is kihangsúlyozta, már nem tartoznak a WPS kötelékébe.

Mi a megoldás?

O’Sullivan szerint két megoldás létezik: vagy szereznek három csapatot, és villámgyorsan megegyeznek a technikai, logisztikai, illetve egyéb kérdésekről – vagy a WPS-nek befellegzett. Már legalábbis a D1-es minőségében, azaz nincs többé profiliga-státusz.

Hogy ennek milyen előnye volna bárki számára, az egyelőre rejtély. Ha befektetői oldalról áll valamiféle szervezkedés a háttérben, akkor mindenki jobban járna, ha egy vadiúj liga megszervezése helyett ezt erősítenék meg (és akkor nyilván nem jelentene gondot a három új csapat elindítása sem).

Ez sajnos nem az első eset volna az amerikai futballtörténetben, amikor egy profi bajnokság megszűnik: az 1999-es amerikai vb-győzelem után (a torna helyszíne is Amerika volt) indult el a Women’s United Soccer Association elnevezésű profiliga, amely csupán három szezont élt meg.

A New York Times szerint Los Angeles-i befektetők most gondolkodnak a Sol felélesztésén, és néhány észak-nyugati MLS-klub (tehát a férfibajnokságban szereplő csapat) is a profi női csapat indításán. Ez azonban újra felveti azt a kérdést, hogy vajon az eddig többnyire a keleti partvidékre összpontosuló WPS-csapatok képesek-e finanszírozni az ide-oda röpködést a kontinensen.

A helyzet egyébként már csak azért is abszurd, mert az ESPN tévétársaság nemrég jelentette be, hogy a következő szezontól külön tévécsatornát indít a női futball számára. Nézők, szponzorok, médiatámogatók tehát vannak, és állítólag a liga és a szövetség is a legjobb megoldást keresi. Szuper. Akkor talán ideje egy kicsit felfüggeszteni a tökölést, mielőtt a bajnoki rajt közelsége miatt tönkremegy minden. 2012-ben olimpia, ha esetleg valaki odaát elfeledkezett róla, nyilván jót tesz majd a USWNT-nek, ha ilyen káoszban kell felkészülnie…

Mit tehetünk mi, szurkolók?

A szurkolók természetesen kivannak idegileg, és petíciót indítottak, amellyel azt szeretnék kommunikálni a U.S. Soccer felé, hogy ennyi embert nem hagyhatnak cserben. A két petíciót bárki aláírhatja nyilvánosan és titkosítva is, ezen a két linken érhetők el:

1.

2.

Facebookon több videó is terjed, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik