Összeomlik a holland bajnokság?

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.09.10. 21:09
Címkék
Ismét szomorú hírek keringenek neten, ezúttal a holland női bajnokság áll a szakadék szélén. Bár Hollandiában több mint 120.000 lány és...

Ismét szomorú hírek keringenek neten, ezúttal a holland női bajnokság áll a szakadék szélén. Bár Hollandiában több mint 120.000 lány és nő focizik, az Eredivisie Vrouwen most soha nem látott nehézségekkel küszködik – vajon tényleg befellegzett neki? Hup helyett hüpp.Ismét szomorú hírek keringenek neten, ezúttal a holland női bajnokság áll a szakadék szélén. Bár Hollandiában több mint 120.000 lány és nő focizik, az Eredivisie Vrouwen most soha nem látott nehézségekkel küszködik – vajon tényleg befellegzett neki? Hup helyett hüpp.

Facebook-csoport indult a női Eredivisie megmentéséért: az egyelőre nagyon aprócska kezdeményezés nyomán értesültünk arról, hogy a legmagasabb osztályban jelenleg futballozó hét csapat közül többnek is meg vannak számlálva a napjai.


A szörnyű helyzet nem újdonság. A szezon kezdetén a Willem II és a sokszoros bajnok AZ nem tudta vállalni a bajnokság költségeit, és az Utrecht, valamint az SC Heerenveen indulása is csak egy hajszálon múlott.


Mivel a klubok finanszírozása máig nem megoldott, a hétcsapatosra csonkult bajnokság léte is veszélybe került. Ha ugyanis a csőd szélén álló klubok kiszállnak, a következő futballidény üres pályákat fog csak találni a női meccsek eddigi helyszínein. Pedig az egyébként nagyon is futballközpontú Hollandiában keret éppenséggel lenne az amúgy nem egetverő kiadásokra, amelyekkel a női csapatok fenntartása járna: nagyjából évi 100-150.000 euróra volna csupán szükség csapatonként, ami, valljuk be, nevetséges a férfiak költségvetéséhez képest.

Pedig a holland kolleginák is mindent megpróbáltak: az AVS Germinalon nem múlik a népszerűség


A kezdeményezők azt szeretnék, ha épp ezért a férfiklubok észbe kapnának, és „örökbe fogadnának” egy-egy női csapatot, megmentve ezzel az élvonalt. Szívből reméljük, hogy a felhívás nem talál süket fülekre, és a nagy klubok követik az FC Twente példáját, ahol a tavalyi bajnokságot megnyerő női csapat fotóival voltak teli hónapokig a buszok. Hiába, Twentében már kapizsgálják: a siker kulcsa a publicitás.

Szurkolunk nektek, holland lányok!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik