Női kosár MK: izgalmas végkimenetele lehet a nyolcas döntőnek

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.02.24. 09:19
null
Fegyverneky Zsófi a és a Sopron Basket címvédőként és abszolút esélyesként érkezik a Magyar Kupa nyolcas döntőjére (Fotó: Dömötör Csaba)
Szerdától vasárnapig Budapest ad otthont a női kosárlabda Magyar Kupa csatározásainak, s bár a favorit kiléte egyértelmű, a végkimenetel izgalmas lehet.

 

A három mérkőzést a női Magyar Kupa 2020–2021-es kiírásában nem három, hanem öt nap alatt kell letudniuk azoknak, akik bejutnak a legjobb négy közé a budapesti Gabányi-sportcsarnokban rendezendő nyolcas döntőben. A legutóbbi három finálé Sopron–Szekszárd párosítása idén már az elődöntőben létrejöhet.

Edzői várakozások

Gáspár Dávid, a Sopron Basket edzője: – Ha ugyanúgy alakulnának a párosítások, ahogy mostanság a bajnokságban, vagyis a Csata után összecsaphatunk a Szekszárddal és a Győrrel, abból annyi előnyünk származna, hogy a taktika, amit az ellenfél alkalmaz, ismerős lesz. Öt nap alatt lejátszani három meccset megterhelő, de a korábbi modellhez képest kedvező. A Magyar Kupa trófeájának megszerzése mindig nagy jelentőségű.

Iványi Dalma, a Győr edzője: – Nagyon-nagyon nehéz mérkőzést várok a Diósgyőr ellen. Külön terhet nem akarok a vállunkra rakni azzal kapcsolatban, hogy ez a Magyar Kupa és milyen ágon vagyunk. A DVTK nagyon jó csapat, fontos lesz, hogy az elsőtől az utolsó pillanatig nagy koncentrációval, saját ritmusunkban, agresszíven és pontosan játsszunk, mert az ellenfél erős, remek egyéni képességű és rutinos játékosok alkotják, továbbá Keyona Hayesnek is sikerült beilleszkednie.

VBW CEKK CEGLÉD–PEAC-PÉCS

Előreláthatólag ez lesz a legkiélezettebb párharc a negyeddöntőben, kérdés, a bajnokság rájátszásába törekvő két csapat közül melyik tud jobban felpörögni a matinémérkőzésre. A PEAC-Pécs egységesebbnek tűnik, igaz, frissen igazolt szlovák válogatott hátvédjére, Nikola Dudásovára betegsége miatt nem számíthat Csirke Ferenc. Már nem tartozik a Cegléd keretéhez a 3x3-as válogatott magasember, Bozóki Bettina, van viszont négy remek légiósa, ám nagyon rapszodikus az együttes. Európa-kupa-csoportjából óriási bravúrral jutott tovább, de legutóbbi két mérkőzésén alulmaradt.

NS-tipp: 49%–51%

UNI GYŐR MÉLY-ÚT–ALUINVENT DVTK MISKOLC

Az NB I második helyén álló győriek növelhették önbizalmukat azzal, hogy szombaton hazai pályán alaposan megszorongatták a Sopron Basketet. Noha Iványi Dalma csapata a nemzetközi porondtól elbúcsúzott, itthon jól muzsikál. A DVTK-t Győrben december elején úgy verte meg, hogy a nagyszünetben még 15 pontos hátrányban volt, s bár utána simán nyert Miskolcon, egyáltalán nem mehet biztosra a fiatal Földi Attila vezette, masszív magyar maggal felálló rivális ellen.

NS-tipp: 60%–40%

AZ ELMÚLT TÍZ ÉV DÖNTŐI

2011, Körmend: Sopron–Pécs 2010 73–67
2012, Győr: Sopron–Győr 68–56
2013, Sopron: Sopron–Győr 77–50
2014, Székesfehérvár: PEAC Pécs–Sopron 65–61
2015, Győr: Sopron–DVTK 87–58
2016, Miskolc: DVTK–Sopron 69–60
2017, Pécs: Sopron–Cegléd 94–64
2018, Sopron: Szekszárd–Sopron 66–64
2019, Győr: Sopron–Szekszárd 81–72
2020, Pécs: Sopron–Szekszárd 54–42

TFSE-MTK–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD

Két kőkemény csapat, egyik sem szokta olcsón adni a bőrét. A budapestiek két amerikai légiósuk mellett a bomba formában kosárlabdázó Bernáth Rékára alapozhatnak, ha jó napot fognak ki, megszorongathatják a Szekszárdot, ahogy a tavalyi elődöntőben a Sopront is sikerült. A tolnaiak a legutóbbi három fináléba bejutottak, 2018-ban nyertek is, s ha átverekszik magukat a TFSE-n, a Sopron Basket vár rájuk, amely ellen eddig semmi esélyük sem volt az évadban.

NS-tipp: 30%–70%

LUDOVIKA-FCSM CSATA–SOPRON BASKET

Sopronban február 13-án 98–33-ra végzett a két fél, ezzel szöges ellentétben az idénynyitón három negyed után döntetlenre állt a csatájuk. Az igazság szerdán valószínűleg a kettő között lesz, vagyis sima, de nem kiütéses győzelem várható Gáspár Dávid címvédő, az idényben minden fronton veretlen tanítványaitól.

NS-tipp: 10%–90%

KILLIK LÁSZLÓ NŐI K&H MAGYAR KUPA
NYOLCAS DÖNTŐ, GABÁNYI-SPORTCSARNOK
NEGYEDDÖNTŐ

13.00: VBW CEKK Cegléd–PEAC-Pécs (1.)
15.30: Uni Győr Mély-Út–Aluinvent DVTK Miskolc (2.)
18.00: TFSE-MTK–Atomerőmű KSC Szekszárd (3.)
20.30: Ludovika-FCSM Csata–Sopron Basket (4.)

TOVÁBBI PROGRAM
Február 26., péntek
15.00:
első elődöntő (1. és 2. mérkőzés győztese) (Tv: M4 Sport)
17.30: második elődöntő (3. és 4. m. gy.)
Február 28., vasárnap
17.00:
3. helyért (Tv: M4 Sport+)
19.30: döntő (Tv: M4 Sport+)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik