Férfi kosár BL: a Falco nagy verést kapott Törökországban

Vágólapra másolva!
2022.10.26. 19:46
null
A Falco 27 pontos vereséget szenvedett a Bursától (Fotó: Facebook/Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely)
A kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90–63-ra kikapott a török Bursától.


Nagyon bízott benne a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely technikai vezetője, Gábor Máté, hogy a csapat szerda délelőtti bursai edzését sikeres félpályás dobással nyitja meg, ám (nem először) csalatkoznia kellett. Ezt látva Laki Ádám erőnléti edző elkérte a labdát, és azonnal betalált a középső körből (a videobíró talán megállapította volna, hogy kicsivel átlépte a félpályát, ám ez semmit nem von le az érdemeiből). Feszültség nélkül, a szokott derűs hangulatban készült a magyar bajnok a soron következő Bajnokok Ligája-összecsapására – tehette, hiszen az első két kör után egy győzelmével és egy szoros vereségével versenyben volt a továbbjutásért. A 91-es pontátlagot mondjuk elég nehéznek tűnt tartani, de azt kiindulásként nyugodtan leszögezhettük: ha esetleg sikerül, valószínűtlen, hogy vesztesen hagyja majd el a török Tofas arénáját a Falco.

Kellő lendülettel kezdett a házigazda, pontosan úgy, ahogyan két zakó után győzelmi kényszerben lévő csapatnak szükséges. Az elhibázott magyar támadások egyikeként Sztefan Pot rossz bedobásával eladta a labdát, s Raymond Cowels sportszerűtlen hibával állította meg Arturas Milaknist – korán, bő négy percet követően, 15–4-es hátrányban időt kellett kérnie a Falcót gardírozó Milos Konakovnak.

Nem segített a hatvan másodperces szünet, és a lényegi kérdések igazából tíz perc alatt eldőltek: mivel a borzalmas első negyedben csupán nyolc pontot értek el a sárga-feketék, 91-ig semmi esetre sem juthattak el, valamint ezzel együtt a győzelem is elérhetetlen távolságba került, hiszen húszpontos hátrányt szedtek össze a mieink.

A játék képe a folytatásban sem változott, s miután Berk Ugurlu a földre ültette Kovács Benedeket, 37–15-nél Konakov mester ismét magához rendelte legénységét. Amely nem találta a ritmust, a dobásait még annyira sem, s mindezt nem sikerült neki remek védekezéssel kompenzálnia. A félelmetesen jól triplázó, kiváló kezű Cowels viszont kezdte elkapni a fonalat, ám minden biztató momentumra jutott egy negatív is, például Pot újabb elhibázott bedobása.

A félidei mínusz 25 nagyon rosszul nézett ki, ha arra gondolunk, a végelszámolásnál az egymás elleni eredmények is sokat nyomhatnak a latban. Egyedül a kármentésben bízhattunk a fordulás után, ehelyett azonban hamar harminc fölé kúszott a differencia. Semmi nem akart összejönni a Falcónak, Matt Tiby egy ízben türelmesen megugrasztotta a védőjét, aztán gyakorlatilag átdobta a gyűrűt ziccerben... A negyedik negyed a korábbiakhoz képest teljesen vállalható volt, mutatkozott esély arra, hogy bekukucskáljon húsz pont környékére a magyar együttes, azonban Deon Thompson triplájával a Bursa visszaverte ezt a kísérletet (82–56). 90–63 lett a vége a Tofasnak, a 27 pontos vereség egy esetleges körbeverés esetén nagy problémát jelenthet. Akkor persze nincs baj, ha a maradék három fellépésén egyaránt győz a Falco (ebből merészség lenne kiindulni), a legnehezebb rögtön a következő, november 23-i murciai küldetés lesz.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

KOSÁRLABDA
BAJNOKOK LIGÁJA
3. FORDULÓ
A-CSOPORT
TOFAS BURSA (török)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 90–63 (28–8, 21–16, 21–17, 20–22)
Bursa, 2500
néző. V: Rosso (francia), Calatrava (spanyol), Straube (német).
BURSA: Gray 14/6, Ugurlu 9/3, MILAKNIS 13/12, Braimoh 4, TOURE 23. Csere: ENNIS 5, Thompson 10/3, Kurtuldum 2, C. Williams 4, Tanisan 6/6, Akdamar. Edző: Dimitrisz Priftisz
FALCO: Pot 7, COWELS 17/15, Z. Brown 6, Tiby 6/3, Keller Á. 4. Csere: Perl 14, Barac 5, Verasztó, Kovács B. 4, Sövegjártó. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 5. perc: 15–4. 10. p.: 28–8. 12. p.: 28–13. 13. p.: 35–13. 22. p.: 56–24. 23. p.: 59–26. 31. p.: 70–46. 34. p.: 75–52. 38. p.: 87–58. Kipontozódott: Keller Á. (34. p.), Milaknis (35. p.)
MESTERMÉRLEG
Dimitrisz Priftisz: – Két vereség után muszáj volt nyernünk, boldog vagyok, hogy komolyan vettük a mérkőzést, és domináltunk az első negyedben. Igazi csapatként, jó felfogásban játszottunk, fenntartottuk a remek védekezésünket, szépen járattuk a labdát. Nagyon szoros a csoportunk, közel vannak egymáshoz a csapatok, tehát a pontkülönbség miatt is fontos volt ez a siker.
Milos Konakov:– Egyértelmű győzelmet aratott a Tofas, gyakorlatilag már az első negyedben eldőlt, hogy nem nyerhetjük meg a találkozót. Látszott, hogy jól felkészült erre a meccsre ellenfelünk, védekezésben és támadásban is megvalósította az elképzeléseit, hatalmas energiával kosárlabdázott. Mi könnyű hárompontosokat kaptunk, a lepattanózásban is alulmaradtunk, az első félidőben alig harcoltunk ki faultot. A második negyedtől kezdve szoros találkozót játszottunk, ám ez mit sem ért a kezdés után.

A csoport másik mérkőzésén
Murcia (spanyol)–Strasbourg (francia) 80–78

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Murcia3
2
1249–2545
2. Strasbourg 3
2 1
253–247 5
3. Tofas3
1
2251–2324
4. Falco3
12
245–2654
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik