Kosárlabda: az edzők életeket változtatnak meg

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 18:33
„Nekünk kell megváltoztatnunk a magyar kosárlabdát, mert mások nem fogják” (Fotó: Rátgéber Kosárlabda Akadémia)
Ezúttal is neves előadókat hallgathatnak a Nemzeti Kosárlabda Akadémián az érdeklődő hazai edzők, szakemberek a hatodik Nemzetközi Kosárlabda Konferencián.


Hatodszor, és ebben a formájában valószínűleg utoljára rendezik meg Pécsen a Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát, amelyet hagyományosan a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervez meg. Pénteken és szombaton ismét ragyogó előadásokat hallgathatnak (az esemény fantázianeve ezúttal Multipractice 3.0), hallgathattak meg az érdeklődők, elsősorban hazai edzők, sportszakemberek. Az idei második konferencia két legnagyobb neve a vezetőedzőként kétszeres Euroliga-győztes görög Dimitrisz Itudisz, valamint az olasz Franceco Vitucci, hazája férfiválogatottjának korábbi szövetségi kapitánya. Itudisz péntek délelőtt gyakorlati előadást tartott, témája a reggeli egyéni dobóképzés volt hátvédeknek – a feladatok prezentálásában a Nemzeti Kosárlabda Akadémia trénerei és növendékei segítettek a görög szakembernek, aki nem fukarkodott a dicséretekkel sem, amikor jó megoldásokat, szép kivitelezést, megfelelő helyezkedést látott a fiataloktól. Vitucci mesteré volt a „nyitó tánc”, a támadási figurákról, azok variációs lehetőségeiről beszélt.

A megnyitón Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy edzőink sok mindent elsajátítanak majd a hallottakból és motiváltan mennek haza, míg a házigazda Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója (akinek új könyve jelent meg Ernest Radjennel közösen) kiemelte, az edzők életeket változtatnak meg, s nem szabad olyan embereket a gyerekek közelébe engedni, akik rossz irányba viszik őket. „Nekünk kell megváltoztatnunk a magyar kosárlabdát, mert mások nem fogják” – tette hozzá.

A konferencia első napján a hallgatóság soraiban a teljesség igénye nélkül felfedezhettük a magyar női válogatott segédedzői közül Iványi Dalmát és Jakab Mátét, a profi sporttól idén visszavonuló ikont, Fegyverneky Zsófiát, három korábbi magyar válogatott játékost, Kovács Pétert, Szabó Zsoltot és Tóth Norbertet, a szekszárditól a pécsi női együtteshez kerülő edzőt, Djokics Zseljkót, illetve a Szekszárd sportigazgatóját, Szabó Noémit. Az előadások szombat reggel folytatódnak, a konferencia 14 órakor zárul – és ezzel be is fejeződik a hároméves „egyetemi képzés”, Rátgéber László elmondása szerint a jövőben inkább a kerekasztal-beszélgetések és viták irányába mozdulnak el a plenáris előadássorozatok helyett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik