Kosárlabda: Golomán György a valenciai bravúr főhőse volt, Somogyi bemutatkozott

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.09.25. 06:41
null
Golomán györgy (jobbra) 16 ponttal kezdte az idényt Spanyolországban (Fotó: basquetgirona.com)
A magyar válogatott erőcsatár, Golomán György16 ponttal mutatkozott be tétmérkőzésen a spanyol élvonalbeli Gironában.

Már a felkészülési időszakban is jelezte Golomán György, nem turistának megy Spanyolországba, hanem szeretné letenni a névjegyét az előző, története első élvonalbeli idényében 15. Basquet Gironában és az ACB-ligában. Arra azonban talán ő sem számított, hogy az Euroliga-résztvevő Valencia vendégeként győzelemmel nyitják a 2023–2024-es évadot, márpedig így történt.

A negyedik negyedben volt már öt pont is a házigazda előnye, ám a hajrát hideg fejjel és nagy akarattal hozta a Girona, amelynek – és a teljes mezőnynek – Ike Iroegbuval egyetemben Golomán lett a legeredményesebb játékosa. A magyar válogatott erőcsatárnak 18 perc is elég volt, hogy 16 pontot, három lepattanót és két asszisztot számláljon. A gárda sokkal jobban muzsikált, mint az előszezonban, és visszavágott a legutóbbi évadban hasonló párosítás mellett elszenvedett 35 pontos vereségért. A következő körben, csütörtökön otthon szerepel az alapító-tulajdonos Marc Gasol klubja, a Gran Canaria lesz az ellenfele.

Nem sikerült hasonlóan jól Somogyi Ádám bemutatkozása a MoraBanc Andorrában, az újonc gárda 95–73-ra kikapott a sokkal esélyesebb Bilbao otthonában. Nemzeti csapatunk irányítója hat pontig jutott a neki szánt alig négy perc alatt.

A lengyel Trefl Sopotban pattogtató, a magyar válogatottban ugyancsak játékmesterként számításba vett Váradi Benedek a lengyel Szuperkupa után az első bajnoki fordulóban sem hagyhatta el győztesen a parkettet. A 20 ponttal debütáló Váradi második hivatalos fellépésén ismét nagyszerűen kosárlabdázott, de 15 pontja, négy lepattanója és két gólpassza dacára 91–83-ra alulmaradtak idegenben az Anwil Wloclawekkel szemben.

Szintén Lengyelországba igazolt Bernáth Réka, ami abból a szempontból meglepőnek tűnhet, hogy néhány hete még lapunk hasábjain is arról adtunk hírt, a hátvéd a török Nesibe Aydinhoz szerződött. Akkor említette, hogy a Lublin érdeklődött iránta, és egy törökországi tétmérkőzés után ott is kötött ki, vagyis részt vehet az Euroligában, ahogyan az előző idényben a DVTK színeiben. Bernáth már be is mutatkozott új állomáshelyén, pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt győztes együttesben szerepelt a toruni emléktornán, sorban hét, négy, majd nyolc pontot jegyzett. Szombaton a Polkowicével küzdenek meg a lengyel Szuperkupa elhódításáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik