Férfi kosár: Girona egy újabb lépcsőfok – Golomán György

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.08.22. 14:35
null
Golomán György a Gironához került (Fotó: MKOSZ)
A magyar válogatott erőcsatára Litvániából Spanyolországba, Marc Gasol klubjához szerződött, de a korábbi NBA-sztár egyelőre nem lesz a csapattársa.

 

– A Gironához igazolt, amely az idén újoncként maradt bent a spanyol élvonalban. Mikor keresték meg a klubtól?
– Augusztus közepén kaptam az első néhány telefont, hogy érdeklődnek irántam a spanyolok – felelte a Nemzeti Sportnak Golomán György, a magyar válogatott 27 éves erőcsatára. – Gyorsan kellett haladni, mert ez már az átigazolási időszak vége, volt néhány egyéb ajánlatom, ezeknek a kluboknak elmondtam, mi a helyzet, eldöntöttem, hogy a Gironát választom, és egy-két nap alatt meg is egyeztünk.

PODCASTBEN IS KÖZREMŰKÖDIK

Golomán György nem vádolható azzal, hogy ne osztana meg kulisszatitkokat saját magával kapcsolatban a nagyközönséggel, aki kíváncsi rá és a véleményére nemcsak kosárlabdához kötődő témákban, könnyen megtudhat róla többet, ehhez elegendő néhány kattintás.

„Kicsit több mint egy éve Neked elmondom néven indítottunk egy podcastet Nagy Levente barátommal. Sok sporttémát és a világ aktuális dolgait is meg szoktuk beszélni benne, legutóbb érintettük a gironai átigazolásomat, a következő idény kilátásait. Megtalálhatóak vagyunk a YouTube-on, az Instagramon, a TikTokon és a Spotify-on is” – árulta el.

– Az alapító-elnök Marc Gasol korábbi nagyszerű NBA-játékos. Váltott már vele üzenetet?
– Még nem kerültem vele kapcsolatba, az ügyvezetővel és az edzővel, valamint egy ügyintézővel beszéltem eddig telefonon.

– Csapattársak is lesznek esetleg? A hírek szerint egyelőre nem.
– Ezt sokan kérdezik, mindenkinek ugyanazt mondom, abban a keretben, amit nekem elküldtek, nincs benne Gasol neve, de sosem lehet tudni, lehet, hogy egy szép napon úgy dönt, beáll egy időre.

– Milyen célokat fogalmaz meg egyénileg és a klubbal?
– Elsősorban azt, hogy helytálljak és fejlődjek. A karrieremben mindig igyekeztem egy lépcsőfokkal feljebb jutni, most is ez történik. Szeretném fontos tagként beverekedni magam a csapatba és bizonyítani az erős spanyol bajnokságban.

– Milyen egyéb lehetőségek közül válogathatott?
– Volt több, elég kacifántos átigazolási időszakot hagytam magam mögött, eddigi karrierem legizgalmasabbját. Kerestek Lengyelországból, a Lietkabelis meg akart tartani, egy német klub és magyar csapatok is érdeklődtek irántam, voltak tehát lehetőségeim, sokat gondolkodtam, nehéz döntéseket kellett meghoznom az elmúlt hat hétben, remélem, ezek kifizetődnek.

– Zárjuk még le az előző idényt: pozitív érzésekkel távozott a litván Lietkabelistől?
– Igen, abszolút, mindenképpen fejlődtem és érmes helyet szereztünk a bajnokságban, kudarcként tehát semmiképp sem tekintek arra, ahogy teljesített a csapat. Nincs okom panaszra a kosárlabda szempontjából: profi a klub, odafigyeltek rám, megkaptuk időben a fizetést, pozitív hangulatban váltunk el egymástól.

– Úgy tűnik, valóban fejlődött a játéka hatékonysága, a döntéshozatala a pályán. Ehhez hozzájárult, hogy az ULEB Európa-kupában szerepelhetett a csapatával?
– Feltétlenül, a nemzetközi sorozat nagyon sokat dobott az önbizalmamon és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, ezt reményeim szerint még jó néhány évig kamatoztathatom.

– Csalódott a válogatott nyári szereplése miatt?
– Mindig van az emberben csalódás, amikor veszít. Tudjuk, az olimpia nem reális cél, csak néhány európai csapat juthat ki, mi nem tartozunk ezek közé. A vereség miatt viszont egy sportolónak természetes a hiányérzet és a kudarcélmény.

– Az olimpiai előselejtezőn látszólag mindent feltettek egy lapra a lengyelek ellen, de nem sikerült nyerniük. Ez nagyon rányomta a bélyegét a folytatásra?
– Úgy kezdtük el a tornát, hogy igazából csak a lengyelekre készültünk, nagyon meg akartuk nyerni az első meccset. Kikaptunk és sokat ki is vett belőlünk a mérkőzés a folytatásra, augusztusban nem egyszerű egymás utáni napokon játszani, ezzel átestünk a ló túloldalára. A csoport eredményeit látva aztán realizálódott, hogy nem sok esélyünk marad a továbbjutásra, ami rányomta a bélyegét a szereplésünkre.

– Hogy reagált Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány távozására?
– Nekünk nem a semmiből jött a hír a lemondásáról, korábban tudatta velünk a döntését. Tizenegy év sok, megvoltak a szép pillanatai, én ebből hetet voltam vele, ebből az időszakból lesz, ami hiányzik majd, viszont temérdek pozitívummal is járhat a váltás ilyen hosszú idő után, de ezt nagymértékben befolyásolja, ki lesz az utód.

– Miként alakul a következő néhány hete Spanyolországban?
– Ahogy mondtam, az átigazolási szezon végén gyorsan történnek az események, a csapatok elkezdik a felkészülést, én vasárnap elrepültem Gironába, hétfőn teszteken és orvosi vizsgálaton vettem részt. Ezek után belevágok a felkészülésbe én is, ahogy szokásos, edzések és edzőmeccsek várnak ránk, a bajnokság szeptember végén kezdődik.

– Kinek szurkol majd a világbajnokságon?
– Már várom a vébét, mivel nagyon kedvelem Luka Doncic játékát, a szlovénoknak szurkolok, de ahogy elnézem, az amerikaiakat nagyon nehéz lesz elkapni az idén...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik