Elásták a csatabárdot – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 23:17

A tarthatatlan állapotnak minden jel szerint vége, vagy legalábbis elásták a csatabárdot a felek. Hétfő este postázta közös levelét a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) és az Euroliga, amelyben leszögezik, hogy a 2023–2024-es idényben nem lesz átfedés a klubesemények a nemzeti válogatottak mérkőzései között. Mielőtt kinyitnák a hűtőt, hogy az évek óta ott pihenő minőségi pezsgőt megbontsák a jeles pillanatra, gyorsan közöljük, hogy az előttünk álló évadban összesen egy Európa-bajnoki selejtezős periódus lesz – februárban. Ez persze érthető, hiszen a világbajnokság szeptember 10-én fejeződik be, elég gyors lenne két hónappal később, a megszokott novemberi időpontban újra összetrombitálni a „népeket”.

Nincs a sportágnak olyan rajongója, aki ne bosszankodott volna már amiatt, nem elég, hogy októbertől május-júniusig nélkülözniük kell az öreg kontinens válogatottjainak (más földrészeket most ne is keverjünk ide) az NBA-profikat, még az Euroligában vagy az ULEB Európa-kupában szereplő kedvenceiket sem láthatják címeres mezben az év nagy részében.

Tegyük hozzá, az előző idényben a korábbiaknál többször fordult elő, hogy az első számú nemzetközi sorozatban pattogtató játékosok szerepet kaptak hazájuk legjobbjai között. A törökök honosított amerikai sztárja, az Anadolu Efesben játszó Shane Larkin például hat világbajnoki selejtezőn szerepelt (ennek ellenére nem harcolták ki a kvalifikációt), míg a szerbek (ők sikerrel jártak ugyanabban a csoportban) a britek elleni februári sorsdöntő összecsapáson például a partizanos Aleksza Avramovicsot, továbbá a Crvena zvezda játékosát, Luka Mitrovicsot és Filip Petrusevet is csatasorba állították.

Természetesen könnyebb helyzetben vannak azok a nemzetek, amelyeknek saját Euroliga-csapatuk, -csapataik vannak, és nagyobb eséllyel engedik el a klubok azokat a játékosokat, akik 12. számúak a keretben, vagy még hátrébb találhatók a rangsorban. Feltehetően ezek a tényezők fontosak lesznek a jövőben is, ahogyan azon kosarasok, akik valamilyen okból (sérülés, fáradtság) nyűgnek érzik a válogatottbeli szereplést idény közben, meglelik majd a módját, hogy ne kelljen ezzel is bajlódniuk.

Sajnálattal közöljük, a nemzetközi szervezetek döntése feltehetően hátrányosan érinti majd a magyar nemzeti együttest, mert bár elképzelhető, hogy Hanga Ádámmal (akinek új klubcsapata nem ismert, de vélhetően euroligás lesz) erősödünk majd a 2024. februári Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseken és az azt követő évadban is, de a potenciális ellenfelek több klasszist húzhatnak majd elő a kalapból. Fontos hangsúlyozni, szép és jó a bejelentés, ám élesben dől el, milyen lesz a valódi hatása.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik