3x3-as kosárlabda: Csirke Ferenc szerint a vb-csoportunk kiegyenlített

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.05.09. 11:41
null
Csirke Ferenc szerint kiegyenlített vb-csoportban szerepelhet a 3x3-as magyar kosárlabda-válogatott (Fotó: Dömötör Csaba)
A 3x3-as kosárlabda-vb-szereplést vasárnap kiharcoló férfi nemzeti csapatunk szövetségi kapitánya valószínűsíti, ugyanez a keret vesz részt a vb-n is.

A házigazda elleni vereség után is reménykedtek a továbbjutásban?
– Tudtuk, hogy az egyik ellenfelünket meg kell előzni a csoportban, és úgy kalkuláltunk, hogy ez Új-Zéland lesz – felelte Csirke Ferenc, a hónap végén kezdődő bécsi 3×3-as világbajnokságra kvalifikáló magyar férfiválogatott (Demeter Attila, Ivosev Tamás, Kelemen Balázs, Roszics Uros) szövetségi kapitánya, aki éppen a „semmi közepén” buszozott Izraelben, amikor beszélgettünk vele. – A tornák első meccse általában nem sikerül, bele kell rázódnunk, megszokni az új helyszínt. Nem találtunk be kintről, nem játszottunk jól, aztán Új-Zéland ellen is betörésekből és Ivosev Tamás pozíciós játékának köszönhetően szereztük a pontokat, valamint sok büntetőt dobhattunk, mert keményen játszott az ellenfél. Sejtettük, hogy a második napon is egy meccset kell nyernünk. Akkorra „megjöttek” a kinti dobásaink is, ami bár sohasem volt az erősségünk, fontos, mert a riválisok négyet-ötöt is bedobnak átlagban.

A nőknél a világ egyik legjobbja Kína, de mi a helyzet a férfiaknál? Mennyire értékes, hogy sikerült legyőzni a kijutásról döntő mérkőzésen?
– Kína ott volt az olimpián, folyamatosan részt vett a vébéken is, nem rossz csapat. Ráadásul most májustól novemberig brutálisan erős bajnokságot rendez az ország, a világ összes sztárjátékosát leigazolták. A következő két-három évben be is robbanhat a válogatottjuk, ám ez a csapat nem volt verhetetlen, fizikailag nem volt annyira erős.

Előtte a szlovénok ellen mi hiányzott?
– Megbeszéltük, hogy a kiemelkedő játékosukat, Adrian Hirschmannt, aki szórta a ketteseket a csoportkörben, ki kell kapcsolni – akkor lehet esélyünk, ha duplázzuk őt védekezésben. Együtt haladtunk nagyjából tizenhárom-tizenháromig, aztán faultproblémáink lettek, feléledt a srác, nyolc pontot szerzett, a hátára vette a csapatot, ráadásul sok támadólepattanót engedélyeztünk a szlovénoknak – Kínának szerencsére már nem.

Hogyan illeszkedett a csapatba Roszics Uros, aki először volt válogatott?
– A tavalyi fontos szereplőkhöz nem „nyúltunk” volna, de Keller Iván még NB I-es elődöntőt játszik így ő kiesett. Uros évek óta U23-as válogatott, ismeri a játékunkat, össze kellett szoktatni a többiekkel, ami, úgy érzem, sikerült is.

Milyen esélyekkel várjuk a vébét?
– Ez a legkiegyenlítettebb csoport, előfordulhat, hogy négy vereséggel távozunk, de három győzelem is elképzelhető. A svájciaknak van world tour csapatuk, a hollandok érmeket is szereznek a világeseményeken, a mongolok nyertek már Ázsia-kupát, Japánról tudunk a legkevesebbet. Hollandia topjátékosai Kínába igazoltak, a hétköznapokon nem tudnak együtt készülni, ez fontos faktor lehet.

A Pakssal nagyon peches idényt hagy maga mögött. Kárpótolja valamennyire ez a siker?
– Különválasztanám. Építjük már a következő idény keretét, tehát azzal is kellett foglalkoznom Izraelben, de szétszedtem ezt és a 3×3-at. Le kell szűrni a negatív és a pozitív tapasztalatokat, aztán összehozni egy olyan csapatot, amellyel nagyobb célokat is kitűzhetünk Pakson.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik