Női kosár El: győzelemmel építené csapatát a Sopron Franciaországban

BOBORY BALÁZS (Mont-de-Marsan)BOBORY BALÁZS (Mont-de-Marsan)
Vágólapra másolva!
2022.12.13. 21:16
null
Már a szerda esti mérkőzés helyszínén készül a címvédő (Fotó: Bobory Balázs)
A győzelem reményében utazott kedden Franciaországba az Euroliga címvédője, a Sopron Basket, amely a Basket Landes otthonában szeretne javítani a múlt heti, Salamanca elleni hazai vereség után.

 

Buszozás a reptérre, becsekkolás, várakozás, repülés, landolás után futás a csatlakozás miatt, újabb repülés, csomagok felvétele, még két óra buszozás az edzés helyszínére, majd rögtön tréning. Mindeközben bekapott meleg, hideg falatok, lopott fél órák alvással, itt-ott kicsi várakozás, és így száll el az utazással töltött tizenegy óra.

A Sopron Basket küldöttsége az ősz elejétől a tavasz közepéig sokszor éli át a feszített menetrendet, a csapat tagjain mégsem látszott, hogy besokallnának a rengeteg utazástól. A magyar bajnok játékosai jókedvűen, mosolygósan tették meg a Sopron, Bécs, Amszterdam, Bordeaux, Mont-de-Marsan útvonalat, ennek a hangulatnak az alapját talán a vasárnapi, PEAC elleni sima 78–45-ös győzelem adta, amely jó reakció volt a múlt heti, hazai pályán elvesztett Salamanca elleni Euroliga-rangadóra.

„Gyógyírnak talán nem nevezném a pécsiek elleni győzelmet, de olyan dinamikát mutatott a csapat védekezésben és támadásban is, amit elvárok– mondta az amszterdami repülőtéren egy hotdog elfogyasztása közben Gáspár Dávid vezetőedző.– Sokkal több volt a labda nélküli mozgás, lendületesebb támadásvezetéseink voltak, védekezésben nem hagytuk az ellenfelet könnyen egy az egy elleni helyzeteket kialakítani. Sok mindenben előreléptünk, jó lenne ezt állandósítani, aztán még magasabb szintre emelni, mert azt látjuk, hogy a nehéz euroligás ellenfelek ellen még nem vagyunk azon a szinten, hogy igazán eredményesek tudjunk lenni.”

Utóbbi kijelentésnek objektív okai vannak, a soproniak ebben az évadban már kétszer újraterveztek: előbb az első számú irányítónak kiszemelt Courtney Vanderslootnak hiúsult meg magánéleti gondok miatt a szerződése, aztán az idényt remekül kezdő Brittney Sykes többször is szerződést szegett, ami miatt elköszönt tőle a klub. A helyére jött Turner Yvonne, akinek remek a helyismerete Sopronban, és a játékintelligenciája is arra predesztinálja, hogy gyorsan visszaépüljön az együttesbe.

„Igyekszünk tanulni a Salamanca ellen elkövetett hibákból, nem továbbásni a gödörben– fejtegette a szakember.– A sikernek összekovácsoló ereje van, és persze bizonyságot jelentene, hogy jó munkát végzünk. A Landes kerete remek kombinációja a fiatal és idősebb játékosoknak, s bár kilenc vereséggel indult az idénye, a legutóbbi három mérkőzését már megnyerte. Sokat mozognak, energikusan játszanak, de érződik rajtuk, hogy többen még kevésbé tapasztaltak ebben a ligában. Hazai pályán veszélyesek, nehéz ellenfélnek tartom őket.”

Szerda este, 19.30-kor kezdődik a találkozó
Szerda este, 19.30-kor kezdődik a találkozó

Természetesen a magyar bajnok szakmai stábja alaposan feltérképezte a franciákat, Gáspár Dávid már a hétfői, otthoni edzésen is taktikai jellegű foglalkozást tartott, mert azt tudta, hogy a hosszú utazás után Mont-de-Marsanban más jellegű tréninget kell vezényelnie. Fegyverneky Zsófiáék nem sokkal este nyolc előtt értek a Francois Mitterand-ról elnevezett létesítménybe, amely egy könnyűszerkezetes, praktikus csarnok, a játékosok pedig rengeteg dobással próbálták bemérni a távolságokat. Az első vetélkedőt Czukor Dalma nyerte meg, a magyar bedobó nagyszerűen triplázott, de kiváló volt a hangulat a sajátos szabályrendszerű fogócska alatt. A vacsorára este tízkor került sor, utána jöhetett az alvás, amely nagyon ráfért a társaságra.

A szerdai mérkőzésen a címvédő az esélyesebb, mindezt a pályán kell bizonyítani szerda este – egyidőben a francia labdarúgó-válogatott Marokkó elleni vb-elődöntőjével, amely nem tudni, milyen hatással lesz a nézőszámra.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA
6. FORDULÓ
A-CSOPORT
18.00:
Atomerőmű KSC Szekszárd–Bologna (olasz)
B-CSOPORT
19.30:
Landes (francia)–Sopron Basket
20.30: Salamanca (spanyol)–DVTK-Hun-Therm

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik