A Sopron a végjátékban felőrölte az elfáradó Győrt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 18:38
null
Amber Holt (balra) fontos pontokkal járult hozzá a Sopron győzelméhez (Fotó: Pozsonyi Zita)
A Sopron hazai pályán 74–55-re legyőzte a címvédő Győrt a női kosárlabda NB I döntőjének hétfő esti első mérkőzésén. A hazaiak szinte végig vezettek, de csak a negyedik negyedben tudták leszakítani magukról ellenfelüket.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A DÖNTŐ ELŐZETESÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!
A 2012–13-AS BAJNOKSÁG ADATBANKJÁT ITT TALÁLJA!
AZ EDDIGI BAJNOKOK ITT!

A Sopron ebben az idényben még nem szenvedett vereséget hazai porondon, a Győr viszont messzebbre jutott az Euroligában. A Sopron 27 ponttal lelépte a zöld-fehéreket a Magyar Kupa néhány héttel ezelőtti döntőjében, érvényesült kerete erőssége, és látszott, melyik csapatnak volt úgymond nyugodtabb a szezonja, csakhogy a Győr – úgy-ahogy túltéve magát néhány kulcsjátékosa idény közbeli elveszítésén – ugyanúgy építhet kivételes küzdőszellemére, ahogyan tavaly ilyenkor is, amikor esélytelenebb csapatként képes volt megnyerni a bajnoki címet. Vajon melyikük akarata érvényesül az idei fináléban?

1. NEGYED
A Sopron vezethette az első támadást, és Jelena Milovanovics meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak. Natalie Hurst szépségdíjas duplával válaszolt. Két győri támadás pont nélkül fejeződött be, a Sopron viszont célba juttatott két duplát, sőt Amber Holt két büntetőt is a helyére küldött (8–2). Addig minden úgy alakult, ahogyan Székely Norbert, a soproni hadvezér elképzelte, győri szempontból tehát a legjobbkor jött a meccs első sikeres triplája Rasheed Rita kezéből (8–5). A soproni támadások továbbra is rendre zavarba hozták a győri védelmet, gyűltek a vendégszemélyik, Shenise Johnson meg büntetett. Holt támadólepattanóból tette fel a következő soproni duplát (12–5).

Ekkor érkezett el a meccs első vitás pillanata: Hurst palánkról pattintott triplája bement, csakhogy a videózás eredményeképpen elillant a három pont – hajszállal, de lejárt a támadóidő ugyanis. Újabb hazai találat után, 14–5-nél törte meg Tangela Smith a soproni előrehaladást. Gyors indításból Smith tovább faragta a hátrányt (14–9), így ha meg is fordult az időkérés gondolata Fűzy Ákos fejében, egyelőre tettre nem sarkallta. Raksányi Krisztina szép felkanyarodás után szép győri kosarat dobott, de a negyed végjátékában is hatékonyabb volt a hazai támadógépezet (17–11).

2. NEGYED
Egy-egy elpuskázott támadással indult a második negyed, sőt Cserny Réka a második blokkjával még egy győri támadást elfojtott. A válaszakcióból Shenise Johnson az előnyt is növelte (19–11). Győri oldalon kimaradt egy újabb tripla, Cindy Lima centerből viszont betalált (19–13). Ez nem oltotta ki a Sopron lendületét, Johnson bejátszásából Krnjics hamarosan bedobta azt a kosarat is, amivel a meccs folyamán először meglett a tízpontos különbség (23–13). Hurst, a vendégek legaktívabb játékosa betörésből betalált, de egyelőre magára hagyatottnak tűnt. Vagy mégsem?! Laklóth Anna kegyetlenül bevert egy triplát, Rasheed labdaszerzést követően a gyűrűig ment – a hétpontos vendégroham nyomán máris 23–20 volt az állás, Székely edző nem tehetett mást, kikérte az első időt.

Bár az újrakezdés után a Győr egyenlíthetett volna, a támadóidő megint lepergett, így odaát Krnjics centerből tanítani valóan növelhette az előnyt. Rasheed, Milovanovics, Laklóth volt a kosárgyártás sora, és mivel a következő soproni akció nem hozott pontot, Semsei Barbara bevágódó triplája 24 másodperccel a negyed vége előtt váratlanul meghozta az egyenlítést! (27–27) Székely Norbert kikapta második idejét is, és ha egy dadogós, gondolkodós triplával is, de az utolsó másodpercben Fegyverneky Zsófia visszaszerezte az előnyt a hazaiaknak a nagyszünetre (30–27).

3. NEGYED
Egy-egy eredménytelen támadást követően Johnson, majd Lima öregbítette a légiósok hírnevét szép, palánk alatti hadművelettel, sőt Lima hamarosan besajtolt még egyet (34–31). Holt is megmutatta, mire képes, az egyenlítésre törő győriek pontatlan támadásából rohant a gyűrűig (36–31). Milovanovics duplája után Rasheed unta meg, hogy minden a palánk alatt történik: a sarokból elsüllyesztett egy triplát (38–34). A vendégek a saját palánk alatt meg-megteremtették maguknak a lehetőséget, hogy közelebb kapaszkodjanak, de támadásban rendre elkövettek annyi hibát, hogy a felzárkózás mégse valósuljon meg. Igaz, megugrani egyelőre nem tudott a Sopron, Milovanovics két büntetője után hatpontos volt a különbség (42–36). Milovanovics gyors indításból, Johnson közepesen gyors támadásból szerzett kosara azonban megérlelte az időkérés gondolatát Fűzy mesterben (46–38).

Tangela Smith elővett egy gyönyörű befordulást a rutinkészletből, Rasheed kihasznált két büntetőt, és máris közelebb araszolt a Győr. Csakhogy jött egy védekezésbeli kihagyás, és Cserny megállította a vendégrohamot (48–42). Rasheed újabb hármasa beakadt, erre azonban Fegyverneky válaszolt büntetőkből – a Sopron nagyon nem akarta hagyni a felzárkózást (50–45). A hazai összképet mindenképpen rontotta Krnjics negyedik faultja, csakhogy Milovanovics két süvöltő triplája a negyed elképesztő utolsó pillanataiban eloszlatni látszott minden aggodalmat (55–46).

4. NEGYED
Triplakényszerben kezdett a Győr, Raksányi hibázott, így a gyors ellenakcióból Zsovár Orsolya az addigi legnagyobb különbséget alakíthatta ki, sőt Holt támadólepattanóból hamar rátett még egy lapáttal (59–46). Az utolsó nyolc perc kezdetén egyértelműen a Sopron kezében volt a mérkőzés, nem látszott, hogy a fáradó győri csapatban akadna bárki, aki újra felfűthetné a motort. A hazai védelem jól zárt, odaát pedig már látványos akciók is belefértek – Cserny például olyan bejátszásból dobatott újabb kosarat a mezőny legjobbjával, Milovanoviccsal, amilyenből addig keveset láttunk. A szélesedő szakadék (63–48) újabb időkérésre késztette Fűzy Ákost, aki a papírforma megdöntésének szándékával felskiccelt egy utolsó haditervet.

Zsovár triplája nem azt bizonyította, hogy a győri lányok képesek lesznek megvalósítani Fűzy mester tanácsait (66–48). Egy elherdált támadóidő csak megerősítette ebbéli érzésünket. Hurst elrontott büntetőjekor eszméltünk, hogy az ígéretes kezdés után mennyire elszürkült a győriek apró irányítója. Nem úgy Zsovár, aki vérszemet kapott, beágyúzott egy újabb hármast, és húszpontosra nőtt a különbség (69–49). Székely edzőt még e tetemes előny birtokában is feldühítette a két kihagyott ziccer, ami persze érdemben már nem befolyásolt semmit. A 16. életévében járó Weninger Virág bátor betörésből szerzett kosara még édesebbé tette a hazai publikum számára a győzelem ízét (74–55).

A Sportklub összefoglalója

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

UNIQA EUROLEASING SOPRON–HAT-AGRO UNI GYŐR 74–55 (17–11, 13–16, 25–19, 19–9)
Sopron, 900 néző. Vezette: Cziffra, Győrffy, Farkas
SOPRON: FEGYVERNEKY 9/3, HOLT 9, Johnson 10, MILOVANOVICS 23/3, Krnjics 6. Csere: Cserny 7, ZSOVÁR 8/6, Pál, Weninger 2
GYŐR: Hurst 5, Raksányi 6, RASHEED 19/9, Lima 7, Őri. Csere: Smith 8, Laklóth 7/3, Semsei 3/3, Nagy D.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 8–2. 7. p.: 14–5. 15. p.: 23–13. 17. p.: 23–20. 20. p.: 27–27. 24. p.: 38–34. 27. p.: 46–38. 28. p.: 48–45. 32. p.: 59–46. 36. p.: 69–49. 39. p.: 74–53
Dobószázalék. Mezőny:
50 (29/58), ill. 42 (22/52). Büntető: 86 (12/14), ill. 75 (6/8).
Lepattanók: 31, ill. 28. Legtöbb lepattanó: Cserny 7 ill. Lima 6
Legtöbb gólpassz: Cserny, Johnson 3-3, ill. Raksányi, Hurst 3-3

A DÖNTŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
Április 18., csütörtök:
Győr–Sopron, 18.45 (tv: Sport Klub)
Április 22., hétfő: Sopron–Győr, 18.45 (tv: Sport Klub)
Április 25., csütörtök: Győr–Sopron, 18.45 (tv: Sport Klub) – ha szükséges
Április 29., hétfő: Sopron–Győr, 18.45 (tv: Sport Klub) – ha szükséges

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik