Blake Griffinre építhet a jövőben „erős várat” a Los Angeles Clippers

Vágólapra másolva!
2009.06.26. 10:01
Címkék
A New York-i Madison Square Gardenben található WaMu Theaterben megtartották a 2009-es NBA-draftot. A csapatok közül a Los Angeles Clippers választhatott elsőként az újoncok közül, és a papírformának megfelelően az NCAA legjobbja, Blake Griffin mellett döntött.
Van, amikor a draftnál is akad érdekesebb – egy amerikai újságíró laptopja a WaMu Theaterben
Fotó: Reuters
Van, amikor a draftnál is akad érdekesebb – egy amerikai újságíró laptopja a WaMu Theaterben
Van, amikor a draftnál is akad érdekesebb – egy amerikai újságíró laptopja a WaMu Theaterben
Fotó: Reuters
Van, amikor a draftnál is akad érdekesebb – egy amerikai újságíró laptopja a WaMu Theaterben

A gyengébbik Los Angeles-i együttes története során eddig kétszer választhatott elsőként a drafton: 1988-ban Danny Manninget, 1998-ban pedig Michael Olowokandit szerződtette. Egyikük sem lett telitalálat: Manning első szezonját tönkretette egy súlyos sérülés, és bár később All Star lett, nem tartozott a liga nagy sztárjai közé. Olowokandi meg egyenesen a legnagyobb draft-mellényúlások közé tartozott, így aztán a Clippersnél remélik, hogy harmadszorra szerencsések lesznek.

„Káprázatos játékos érkezik hozzánk. Fantasztikus a mentalitása, rengeteget dolgozik, és hosszú évekig lehet húzóembere a franchise-nak. Tökéletesen beleillik a koncepciónkba” – tudta le az ilyenkor szokásos üdvözlő köröket Mike Dunleavy, a Clippers mestere.

A kaliforniaiak az elmúlt 12 szezonban mindössze egyszer jutottak be a rájátszásba, tehát igencsak rá vannak szorulva mind az újjáépítésre, mind arra, hogy Griffin azonnal beváljon.

„Időbe telik a beilleszkedés, és nem csak rajtam múlik, hogy milyen teljesítményt tudok nyújtani. Úgy vélem, nagyon jó kosarasok közé kerülök, és együtt sikeresek lehetünk” – udvariaskodott az erőcsatár.

GRIFFIN ÉS ZSÁKOLÁSAI



A második helyen a Connecticut tanzániai óriása, Hasheem Thabeet kelt el (a Grizzlies kaparintotta meg), James Harden Oklahoma Citybe megy, míg Tyreke Evans Sacramentóba. Az 5. és a 6. helyen a Minnesota választhatott, miután az egyik jogot megszerezte a Wizardstól, az azonban kérdés, hogy ezért két játékost kap-e cserébe.

A spanyol válogatott szenzációs képességű, villámgyors irányítója, Ricky Rubio ugyanis csak 6.6 millió dollár ellenében kerülhet az NBA-be – legalábbis klubja, a Joventut Badalona ennyit kér érte. Ha a pénz nem akadály, alighanem egy újabb remek európaival gazdagodik az észak-amerikai profiliga – Rubióra fényes jövő várhat.

A Timberwolves hármat választhatott az első körben, és a klubvezetők sajátos módon három irányító mellett tették le a voksukat… Mivel Rubio és a hatodik helyen draftolt Jonny Flynn valószínűleg nem fér meg egyszerre a pályán (ilyen jó helyen választott játékost kispadra ültetni pedig luxus), könnyen lehet, hogy egyikük cserealap lesz egy üzletben.

A hetedik helyen a Warriors által draftolt Stephen Curryre az ESPN szerint a Phoenix Suns hajt (érte, Andris Biedrinsért és Brandan Wrightért odaadnák Amare Stoudemire-t). A Knicks erőcsatárral, Jordan Hill-lel erősített, a Toronto DeMar DeRozant szerezte meg, a Milwaukee pedig Brandon Jenningset, aki az olasz Lottomatica Romától költözik vissza az Egyesült Államokba.

Az első kör talán legkülönösebb „szerzeménye” a harmincadikként elkelt Christian Eyenga: a kongói ugyanis a spanyol harmadosztályból kerül(het) a Cleveland Cavaliershez, igaz, jelenlegi együttese, a CB Prat a Joventut „fiókcsapata”. A Detroit a 39. helyen draftolta Jonas Jerebkót, aki így a svéd kosárlabda-történet első kiválasztottja lett. Svédekkel bőven találkozhat a michigani nagyvárosban a fiatal borasi sportoló – a Red Wings hokicsapata ugyanis tele van a honfitársaival.

ÁTIGAZOLÁSI KERINGŐ: SHAQ CLEVELANDBE CSERÉLÉSE UTÁN CARTER A MAGICNÉL

Tovább erősíti egyébként sem gyenge csapatát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi döntőse, az Orlando Magic, melynek vezetői csereügylet keretében szerződtették Vince Cartert.

A New Jersey Netsszel kötött megállapodás szerint a nyolcszoros All Star-válogatott, olimpiai bajnok bedobó mellett Ryan Anderson teszi át a székhelyét Orlandóba, ahonnan a Magic második számú irányítója, Rafer Alston, a legutóbbi szezonban magát újoncként a kezdőcsapatba verekedő Courtney Lee, illetve a cseresort erősítő Tony Battie kerül New Jerseybe.

„Nem szabad habozni, ha lehetőséged van arra, hogy egy All Star-játékossal erősítsd meg a csapatodat – nyilatkozta az üzlettel kapcsolatban Otis Smith, a Magic főigazgatója. – Céljaink egyértelműek, bajnokok akarunk lenni!"

Az Orlando nagy meglepetésre a címvédő Boston Celtics, valamint az alapszakaszgyőztes Cleveland Cavaliers felülmúlásával jutott be az idei NBA-döntőbe, ahol azonban 4–1-re kikapott a Los Angeles Lakerstől.

Mint már arról hírt adtunk, Shaquille O’Neal is klubot vált, és az alku is véglegesen megköttetett: a rutinos center LeBron James mellé költözik a Clevaland Cavaliershez, Ben Wallace-ért, Szasa Pavlovicsért, egy második körös draftjogért és félmillió dollárért cserébe.

„Óriási, hogy együtt játszhatok a valaha élt egyik legjobb kosarassal, LeBron Jamesszel. Nagy buli lesz, remélhetőleg sok mosollyal és sok győzelemmel” – kommentálta Shaq az átigazolást.

A CLIPPERS EDDIGI ELSŐ VÁLASZTOTTJAI

Név (draft éve) Pontátlag Lepattanóátlag Asszisztátlag Percátlag NBA-meccsek
Danny Manning (1988) 14.0 5.2 2.3 27.4 883
Michael Olowokandi (1998) 8.3 6.8 0.7 26.3 500

NBA-DRAFT 2009

AZ ELSŐ KÖR KIVÁLASZTOTTJAINAK SORRENDJE
1. Los Angeles Clippers: Blake Griffin (Honnan érkezik: Oklahoma)
2. Memphis Grizzlies: Hasheem Thabeet (Connecticut)
3. Oklahoma City Thunder: James Harden (Arizona State)
4. Sacramento Kings: Tyreke Evans (Memphis)
5. Minnesota Timberwolves: Ricky Rubio (Spanyolország)
6. Minnesota Timberwolves: Jonny Flynn (Syracuse)
7. Golden State Warriors: Stephen Curry (Davidson)
8. New York Knicks: Jordan Hill (Arizona)
9. Toronto Raptors: DeMar DeRozan (Southern California)
10. Milwaukee Bucks: Brandon Jennings (Olaszország)
11. New Jersey Nets: Terrence Williams (Louisville)
12. Charlotte Bobcats: Gerald Henderson (Duke)
13. Indiana Pacers: Tyler Hansbrough (North Carolina)
14. Phoenix Suns: Earl Clark (Louisville)
15. Detroit Pistons: Austin Daye (Gonzaga)
16. Chicago Bulls: James Johnson (Wake Forest)
17. Philadelphia 76ers: Jrue Holiday (UCLA)
18. Minnesota Timberwolves: Ty Lawson (North Carolina)
19. Atlanta Hawks: Jeff Teague (Wake Forest)
20. Utah Jazz: Eric Maynor (Virginia Commonwealth)
21. New Orleans Hornets: Darren Collison (UCLA)
22. Portland Trail Blazers: Victor Claver (Spanyolország)
23. Sacramento Kings: Omri Kaszpi (Izrael)
24. Dallas Mavericks: B.J. Mullens (Ohio)
25. Oklahoma City Thunder: Rodrigue Beaubois (Franciaország)
26. Chicago Bulls: Taj Gibson (South California)
27. Memphis Grizzlies: DeMarre Carroll (Missouri)
28. Minnesota Timberwolves: Wayne Ellington (North Carolina)
29. Los Angeles Lakers: Toney Douglas (Florida)
30. Cleveland Cavaliers: Christian Eyenga (Kongó)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik