Parker után Planinic keze is megremegett a sorsdöntő pillanatban

Vágólapra másolva!
2007.09.14. 21:13
Nem az első és remélhetőleg nem is az utolsó drámai végjátékkal megspékelt kiélezett találkozót láthatta a spanyolországi férfi kosárlabda Európa-bajnokság közönsége. A madridi negyeddöntőn a jóval esélyesebbnek tartott litván válogatott alaposan megküzdött a derekasan küzdő horvát nemzeti csapattal. A záró felvonásban állandósulni látszott a litvánok öt-hat pontos előnye, de az utolsó másodpercben hosszabbításra menthette volna a meccset Horvátország. Planinic azonban hadilábon állt a büntetőzéssel.
Óriási küzdelem, kiélezett ütközet, litván győzelem
Reuters
Óriási küzdelem, kiélezett ütközet, litván győzelem
Óriási küzdelem, kiélezett ütközet, litván győzelem
Reuters
Óriási küzdelem, kiélezett ütközet, litván győzelem
Alaposan bekezdett a spanyolverő horvát válogatott, három perc elteltével Planicic duplájával már 9-3-ra vezetett Jasmin Repesa együttese. A jóval esélyesebbnek tartott litván garnitúra sokáig futott az eredmény után, másfél negyeden át teljesen eredménytelenül.
A 16. percben Maciulis hárompontosával Ramunas Butautas fiai álltak jobban. Egészen huszonkét másodpercig. Ekkor ugyanis Tomas stílszerűen triplára triplával felet, ezzel újra előnyt szerezve övéinek (27-29).
Ezt követően csak helyre állt a rend, öt litván pont maradt megválaszolatlanul. A röpke rohamot kopírozva a horvátokon volt a sor, Planinic újabb duplája után pedig 32-33 állt az eredményjelzőn.
Butautas-mester rögtön időt kért, 1 perc 55 másodperccel a nagyszünetet jelző dudaszó felharsanását megelőzően hívta magához tanítványait egy tartalmas diskurzusra. A fejtágítás nem volt hasztalan, a pauzáig hátralévő szűk két percet 6-2-re hozták fiai, mindez 38-35-ös litván vezetést eredményezett.

A fordulás után olyan folytatást következett, melynél a sportág szerelmesei aligha kívánhattak volna jobbat. Lüktetett a játék, szemet gyönyörködtető egyéni villanásokban. Ezidőtájt olyan szoros volt a csata, hogy a 24. percben a horvátok 44-41-es vezetése tekintélyes különbségnek számított.

De a nagy csatákat megélt litvánokat egy pillanatig sem kellett félteni, Songalia hibátlan távoli dobása után már baltiak álltak jobban (28. perc, 53-49). A horvátok azonban nem szerették volna hátrányból kezdeni a záró felvonást, a derék Markota pimasz triplájával gondoskodtak is erről (53-55).

A negyedik negyedben lábra kaptak a litvánok, védekezésben és támadásban is rátettek még egy lapáttal, ennek eredményeképpen sikerült állandósítaniuk öt-hat pontos vezetésüket. A végjátékban azonban ismét felcsillant a reménysugár Horvátország legjobbjai előtt, 62 másodperccel a vége előtt Tomas kritikus pillanatban vállalkozott távoli dobásra. Helyén volt a szíve, a labda is a helyére került, a gyűrűbe (72-70).

Egy másodperccel a vége előtt, 74-72-es litván vezet Planinic dobhatott két büntetőt. Edzésen csukott szemmel, a palánknak háttal állva is bedob 100-ból 97-et, de a nagy teher alatt összeomlott, és az elsőt kihagyta, ezzel minden eldőlt. Csütörtök este Tony Parker kezében volt a franciák sorsa, de hibázott. Most Planinic harcolhatta volna ki a hosszabbítást a horvátoknak. Nem tette. Az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott Litvánia ha nyögvenyelősen is, de elődöntős.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG

NEGYEEDÖNTŐ, MADRID:
Litvánia-Horvátország 74-72 (17-19, 21-16, 15-20, 21-17)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik