Saját fegyverével verték meg a Phoenix Sunst

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.05.23. 11:43
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA Nyugati főcsoportjában a döntő első mérkőzésén győzni tudott a San Antonio Spurs a Phoenix Suns otthonában, értékes így értékes idegenbeli sikerével lépéselőnybe került a négy győzelemig tartó párharcban.
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
Légibalett Tony Parker (feketében)-módra
A mindent elsöprő erő és a legyőzhetetlen akadály csatáját az utóbbi nyerte, méghozzá önnön fegyverével győzve le ellenfelét.

Akkor talán magyarázzuk is meg a fentieket. A Spurs a liga legjobban védekező csapata volt az alapszakaszban, ahol Suns pedig tíz év óta a legeredményesebb támadójátékkal rukkolt elő -1975 óta ez volt az első alkalom, hogy a két "éllovas" csapott össze a rájátszásban. A Suns hozta a saját játékát (114 pont a Spurs ellen több mint kiváló), a vendégek viszont megtalálták a Phoenix elleni egyetlen üdvözítő taktikát: dobni, dobni, dobni.

A San Antonio már az első negyedben harminc pontot ért el, és a félidőben már 55-nél tartottak, de a java csak az utolsó játékrészben jött, amelyet az átaludt harmadik miatt négy pontos hátrányból kellett kezdeniük. A Spurs az utolsó 12 percben 22 dobásból 16-ot a gyűrűbe küldött, és összesen 43 pontig jutott - idén még egyszer sem dobtak ennyit egy negyed alatt. Más csapat sem nagyon: az ugyebár legendásan ponterős Phoenixnek is 44 a legjobbja, ennek fényében különösen kiemelkedő a San Antonio produkciója.

Edzőjük, Gregg Popovich is ezen a véleményen volt. "Tudtuk, hogy sok kosarat kell szereznünk, ha nyerni akarunk, mert ezt a csapatot nem lehet 82 ponton tartani" - bölcselkedett a mester. Csapata legjobbja, a 28 pontot és 15 lepattanót elérő Tim Duncan azért óvatosságra intett a szerda hajnali második meccsel kapcsolatban. "Örülünk, hogy megvan a meccs, de azért nem esünk túlzottan eufórikus állapotba. A következőt is meg akarjuk nyerni, akkor sújtanánk le rájuk igazán." Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy a pályaelőnyt már ezzel a sikerrel megszerezte a Spurs, márpedig hazai parketten ők voltak az alapszakasz legjobbjai. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy az utolsó hat bajnokságból kettő a San Antonio-é volt, miközben a Suns játékosainak nagy részének a playoff-tapasztalatot nagyjából az idén játszott tíz rájátszás-meccs jelenti, akkor kijelenthetjük: most lesz igazán nehéz dolga az arizonai gárdának.

Szavazás

NBA, 2004-05: melyik csapat nyeri a bajnokságot?

A Phoenixnek az sem tett jót, hogy alig másfél nappal azután, hogy drámai csatában, hosszabbításban ejtették ki a Dallas Mavericks-t, máris újra pályára kellett lépniük. A harmadik negyedben még felálltak a padlóról, és tizenegy pontos hátrányból egy nagy rohammal nyolcpontos előnyt tudtak kovácsolni, ám a negyedik játékrészre elkészültek az erejükkel. "Fejben fáradtunk el igazán"- hangzott a magyar labdarúgóktól olyannyira ismerős kijelentés, ezúttal az alapszakasz legértékesebb játékosa, Steve Nash szájából. Hosszú időszakokra elveszítettük a harci szellemünket, ez pedig elég volt a vereséghez." Csapattársa, Jim Jackson is fejet hajtott az ellenfél előtt: "A játék minden elemében jobbak voltak. Jöttek és elvertek minket, vita nélkül."

A Spurs idén négy meccset játszott a Suns ellen, és csak egyet veszített el, de akkor Tim Duncan és Manu Ginóbili sem játszhatott sérülés miatt. 36 alkalomból összesen kétszer veszítettek, amikor legalább száz pontig jutottak, a rájátszásban pedig eddig mind a hat ilyen meccsüket megnyerték. Szerdán hajnalban folytathatják a sorozatot.

Phoenix Suns-San Antonio Spurs 114-121 (20-30, 29-25, 33-23, 32-43)
Legjobb dobók: Stoudemire 41, Nash 29, J. Jackson 20 ill. T. Parker 29, Duncan 28, Barry 21, Ginóbili 20
Legtöbb assziszt: Nash 13 ill. Ginóbili 5
Legtöbb lepattanó: Studemire 9 ill. Duncan 15
Dobószázalék mezőnyből (büntető): 48.8 (83) ill. 51.7 (68)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik