Stoudamire 50, Bryant 42 pontja

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.03. 10:57
Címkék
Két esztendőre visszatekintő NBA-pályafutása eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta Amare Stoudemire, a Phoenix játékosa, aki félszáz pontot szerzett a Portland Trail Blazers ellen. A Los Angeles Lakers klasszisa, Kobe Bryant a harmadik negyvenpontos meccsét játszotta (ezúttal negyvenkettőt dobott), míg Dallasban a német Dirk Nowitzki "súrolta" alulról ugyanezt a határt, de a német megállt harminckilencnél. Csapata, a Mavericks azonban 123-ig vitte, ennyit ebben a szezonban még egyszer dobott a texasi alakulat.
Az utolsó negyedben húsz, öszességében 50 pontot szerzett a phoenixi Amare Stoudemire a Portland Trail Blazers ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján. A Suns ismét győzött (117-98), így 26-4-es győzelem-vereség mérlegével továbbra is a legjobb a ligában.

Az arizonai együttes a legutóbbi 24 mérkőzéséből 22-t megnyert, ebből az utolsó nyolc hazait zsinórban.

Egyéni karriercsúcs és dupla-dupla

Az America West Arena 18 166 fős közönsége tehát nem panaszkodhatott most sem, és midőn Stoudemire (balra) megközelítette az ötven pontot, iszonyú hangzavar támadt, mindenki látni akarta ugyanis az ötvenediket. Erre 43,2 másodperccel a találkozó vége előtt került sor, amikor a csatár-center mintegy öt méterről bevágott egy tempót.

"A meccs közben nem is filóztam azon, hány pontot dobtam addig, csak mikor valamelyik néző bekiabálta, hogy negyvenhat, akkor vettem észre, mennyinél járok - értékelte a saját teljesítményét utólag Stoudemire. - Nem szorongtam emiatt, lazán próbáltam megdobni az ötvenet. Az egész csak úgy magától jött, ahogyan zajlott a meccs. Nagy dolog, hogy már huszonkét évesen sikerült félszázat dobnom, de ez még csak a jéghegy csúcsa."

Stoudemire 41 perc alatt 27-szer kísérletezett pontszerzéssel, s húszszor eredményes volt, ráadásul lekapott még 11 lepattanót is, tehát dupla-duplát ért el. Rajta kívül a Suns csapatából további négy játékos ért el két számjegyű doboteljesítményt.

A két évvel ezelőtt az első kör kilencedik választottjaként draftolt Stoudamire 50 pontja egyéni karriercsúcs, a Phoenix Suns történetében azonban nem ő dobta a legtöbbet egy mérkőzésen: ez a rekord Tony Delk nevéhez fűződik, aki 2001. február másodikán 53-at szórt a Sacramentónak.

Kobet a hüvelyujjficam sem zavarta

Kobe Bryantet kificamodott hüvelykujja sem zavarta (fotók: Reuters)
Kobe Bryantet kificamodott hüvelykujja sem zavarta (fotók: Reuters)
Kobe Bryantet kificamodott hüvelykujja sem zavarta (fotók: Reuters)
Kitett magáért Los Angelesben Kobe Bryant is, a Lakers sztárja 42 ponttal járult hozzá a Denver elleni 99-91-es győzelemhez a Staples Centerben. Különösen a negyedik negyedben sziporkázott a hazai védő, hiszen a játékrész első 14 pontja az ő nevéhez fűződött.

Ez volt Bryant harmadik meccse zsinórban, amelyen elérte a 40 pontos határt (a Miami ellen 42-nél, a Toronto ellen 48-nál állt meg). Érdekesség, hogy Kobe-nak a dobó kezén sérült a hüvelykujja (korábban kificamodot), de ez láthatóan nem nagyon zavarja a csúcsteljesítmény elérésében.

A Mavs ötven százaléknál pontosabb volt

Dallasban Dirk Nowitzki 39 pontjával a Mavericks a Milwaukee-t intézte el, a német klasszisnak ez már a tizenegyedik olyan meccse volt az idényben, amelyen elérte vagy túldobta a 30 pontot. A találkozó már a harmadik negyedben lefutott volt, hiszen a játékrész elején a Mavs 22 ponttal vezetett.

A texasiak fölényének egyik oka az 53 százalékos össz-mezőnymutató, nem véletlen, hogy a rendes játékidőben dobott 123 pont megegyezik a saját korábbi idényrekordjukkal.

Megindul a bajnok?

Al Jefferson, a Boston játékosa blokkolja a detroiti Ronald Dupree-t, végeredményben azonban a bajnokcsapat parancsolt megálljt a Celticsnek
Al Jefferson, a Boston játékosa blokkolja a detroiti Ronald Dupree-t, végeredményben azonban a bajnokcsapat parancsolt megálljt a Celticsnek
Al Jefferson, a Boston játékosa blokkolja a detroiti Ronald Dupree-t, végeredményben azonban a bajnokcsapat parancsolt megálljt a Celticsnek
Úgy tűnik, kezd magára találni a címvédő Detroit Pistons, amely az Auburn Hills-i arénában 100-88-ra legyőzte a Bostont. A michiganiek közül hatan is kétszámjegyű dobóteljesítményt értek el.

A hatékony csapatjátékról tanúskodik két szám: Larry Brown vezetőedző játékosai 44 lepattanót szereztek, és 27-szer adtak gólpasszt egymásnak, azaz az egyéni megoldások helyett inkább a kombinációkat erőltették.

Észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA), vasárnapi eredmények:

Washington Wizards-Atlanta Hawks 104-101
Los Angeles Clippers-Philadelphia 76ers 89-83
Detroit Pistons-Boston Celtics 100-88
Phoenix Suns-Portland TrailBlazers 117-98
Dallas Mavericks-Milwaukee Bucks 123-104
Houston Rockets-Utah Jazz 99-80
Sacramento Kings-San Antonio Spurs 86-81
Los Angeles Lakers-Denver Nuggets 99-91

Szavazás

Ki volt az alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP)?

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik