Vajon ki lép elő a B-sorból?

S. T. R.S. T. R.
Vágólapra másolva!
2004.04.28. 22:32
Címkék
Az évad egésze alatt ragyogó teljesítményt nyújtó orosz CSZKA Moszkva nyerte meg a férfi Euroliga alapszakaszának B-csoportját. Hogy mindez miért lehet érdekes a csütörtöktől szombatig tartó négyes döntő előtt? Nos, a B-jelű nyolcas továbbjutói uralták a Top16 néven futó középszakaszt, szinte hihetetlen, hogy valamennyi csoport az innen induló gárda sikerével ért véget, így Tel-Avivba kizárólag "B-sek" jutottak el.
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Holden (jobbra), a CSZKA hátvédje nyerô ember lehet az elôdöntôben
Hogy aztán ki lép elő a B-sorból, azt egyelőre nehéz lenne megjósolni. A már említett rangsorban a Maccabi Tel-Aviv következik az oroszok után, és az izraeliek nem csak ezért várhatják kedvező előjelekkel a Final Fourt. Tavaly óta tudjuk, a hazai környezet kincset ér, kérdés, az esztendeje még a Barcelonával csúcsra érő Jasikevicius képes lesz-e győzelemre vezetni az új csapatát is. A sors(olás) mindenesetre már a csütörtöki nyitónapon összehozta a két nagy favoritot: az ötödik négyes döntőjére készülő szerb edzőóriás, Dusan Ivkovics Moszkvája, akárcsak Barcelonában, ezúttal is a vendéglátó ellen indul csatába (itt jegyeznénk meg, hogy az elmúlt 15 évben 11-szer szerb tréner vezette a győztes alakulatot). Hogy a párhuzam teljes legyen, a másik ágon tavaly is olasz házimeccset rendeztek, és az egyik résztvevő újra a Montepaschi. A sienaiak ragaszkodtak a jól bevált gyakorlathoz, amennyiben a gyengébb rajt (7–7-es mutató az alapszakaszban) után szép lassan belelendültek. Vanterpoolék formája elsőrangú, a múlt hét végén a Treviso elsöprése jelentette a főpróbát. Persze nem rossz csapat az olasz bajnokság második helyén (a Siena vezet) álló Skipper sem, melynek szurkolói tiltakozásul távol maradnak az izraeli eseménytől. A rajongói klub azzal indokolta a bojkottot, hogy nem tekinti biztonságosnak Tel-Avívot. "Ki akarná elhagyni ott a szállodát, és buszon beutazni a városba?" – tette fel a kérdést a Lions, Pit 1970 nevű csoport szóvivője, hozzátéve: a tervezett 600 fő helyett legfeljebb százan kelnek útra a Közel-Keletre. Emlékezhetünk rá, március végén a Valencia csapata nem utazott el a Maccabi Tel-Aviv otthonába kiírt találkozóra. A spanyolok azzal indokolták a távolmaradást, hogy a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet – melynek szellemi vezetője, Ahmed Jaszin sejk három nappal korábban légicsapás áldozatául esett – bosszút hirdetett Izrael ellen.
Szó, mi szó, a helyszín jóváhagyása szakmai berkekben okozott némi homlokráncolást, ám az együttesek kénytelen kelletlen beletörődtek abba, hogy Tel-Avivban dől el, ki ér fel a kontinens csúcsára. Biztosak lehetünk benne, a résztvevők úgy vannak vele, ha már egyszer úgyis ott kell lenni, nem ártana arannyal hazatérni Izraelből.

Az elmúlt 10 győztes

2003, Barcelona: Barcelona (spanyol)
2002, Bologna: Panathinaikosz (görög)
2001, Párizs: Maccabi Tel-Aviv (izraeli); ugyanebben az évben a Szuproligát az olasz Kinder Bologna nyerte
2000, Szaloniki: Panathinaikosz
1999: München: Zalgiris Kaunas (litván)
1998, Barcelona: Kinder Bologna
1997, Róma: Olympiakosz (görög)
1996, Párizs: Panathinaikosz
1995, Zaragoza: Real Madrid (spanyol)
1994, Tel-Aviv: Joventut Badalona (spanyol)

A program
FÉRFI EUROLIGA, NÉGYES DÖNTÔ, TEL-AVIV. Április 29. Elődöntő: Montepaschi Siena (olasz)–Skipper Bologna (olasz), 18.10; Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–CSZKA Moszkva (orosz), 20.40. Május 1. A 3. helyért, 18.10. Döntő, 20.40 ---- A ---- M
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik