Veszélybe kerülhet Németh trevisói helye?

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.08.02. 20:16
Címkék
Néhány hete nagy port vert fel az a hír, hogy az olasz labdarúgó-bajnokságban limitálják az Európai Unión (EU) kívülről érkezett játékosok számát: augusztus 31-ig minden első és második ligás csapat még egy ilyen futballistát igazolhat, azután pedig – az új rendelkezésig – egyet sem, legfeljebb a már Olaszországban élő légiósokat lehet csereberélni. A helyzet a kosárlabdában sem sokkal jobb, ugyanis az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) által elkészített szövetségenkénti kvóta alapján az eddigi 400-ról 160-ra kell csökkenteni az EU-n kívüliek létszámát. Márpedig ez a korlátozás közelről érintheti Németh Istvánt, hiszen a fiatal körmendi tehetség néhány hete igazolt a Benetton Trevisóhoz.
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Csak remélni lehet, hogy Németh (a labdával) szereplésének nem lesz akadálya
Az új rendelkezésnek megfelelni akaró szövetség 37 nap alatt háromszor változtatta meg (!) a bajnoki szabályzatot, amely azonban még ma sem tekinthető véglegesnek. A legújabb változat szerint az A-ligás kluboknak négy, az A2-eseknek három, a női első osztályú csapatoknak pedig két "nem EU-s” légiósuk lehet, és a Benetton a határon mozog: az amerikai Edney, a horvát Stojic és Loncar mellett ott van Németh, továbbá az NBA-be távozott két játékos, Nachbar és Ckitisvili tartózkodási engedélye. De ha ezt a hatot csak négynek tekintjük, akkor sem sokkal jobb Németh helyzete: a gondokról napok óta cikkező La Gazzetta dello Sport értékelése szerint "az új szabály azokat a klubokat érinti majd hátrányosan, amelyek megpróbáltak hosszú távra tervezni, hiszen a Benetton például az új szabályok ismeretében aligha engedheti meg magának, hogy a négy helyéből kettőt olyan fiatalokra lőjön el, mint Loncar vagy Németh.”

A válogatott irányító nem aggódik

„Hallottam a focistáknál bevezetett limitálásról, de azt nem tudtam, hogy hasonlóra készülnek a kosarasok is” – mondta az olasz lap cikkére reagálva az öreg kontinens egyik legnagyszerûbb együttesébe, a Benetton Trevisóba igazolt Németh István. A barcelonai nyaralásából nemrég hazatért irányító úgy véli, leendô egyesülete van annyira profi, hogy megoldja az esetlegesen felvetôdô problémát. „Ôszintén szólva még azt sem tudom, hogy áll majd össze a trevisói keret, az mindenesetre biztató, hogy nemrég hívtak az olaszok, s a limitálással kapcsolatban nem mondtak semmit – tette hozzá Németh. – Nem hiszem, hogy aggódnom kellene, augusztus tizenegyedikén útra kelek Olaszországba, addig is Körmenden készülök. Voltam bent az elnök úrnál, azt mondta, majd lobbizik az új edzônél, Zsebe Ferinél, hogy látogathassam az edzéseket…”
További nehezítés, hogy a klubok nem "parkoltathatják” ezeket a játékosokat olyan egyesületeknél, amelyeknek nincs tele a négyes keretük: hiába akarná például a Treviso kölcsönadni Némethet mondjuk az egyetlen EU-n kívüli légióssal sem rendelkező Varesének, a törvény tiltja, hogy megváltoztassák a tartózkodási engedélyen a város nevét. Újabb gondot jelent, hogy a szövetség a külföldiek számának csökkentésével egy időben bevezetett egy minimális létszámot az olasz játékosokra: az A-ligában legalább három, az A2-ben legalább öt, a női első osztályban legalább hét olasz játékost kell benevezni minden meccsre. Ez pedig élesen ellentétes az Európai Uniónak a szabad munkaerőáramlásról szóló alapszabályaival, hiszen elvben minden olasz csapat kerete állhatna mondjuk csak görög és spanyol, vagy csak német és belga kosarasokból. Így pedig a bíróság előtt meg lehet támadni a szabályt, a szövetség pedig csak abban bízhat, hogy a klubok tartják majd magukat a gentlemen’s agreeementhez. Ez utóbbi persze egy olyan gond, amely Németh Istvánt csak 2004 után, azaz a magyar EU-csatlakozást követően fogja izgatni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik