Jó hangulatban telik az összetartás (Fotó: Dömötör Csaba)


Sajtónyilvános edzést tartott szerdán a siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokban a magyar női kézilabda-válogatott, amely a Szlovénia elleni kettős mérkőzéssel kezdi meg a hangolódást a novemberi szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű Európa-bajnokságra. A nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir a felkészülésről, a hiányzókról, és a megfiatalított válogatott lehetőségeiről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

„Akármennyire nem voltunk boldogok a legutóbbi hétvégén – gondolva itt a győri és ferencvárosi játékosokra –, jó hangulatban telik az összetartás – kezdte az edzés előtti beszélgetést Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – Azt gondoltuk, hogy először a lelkiállapotot javítjuk, de szerencsére nem kellett túlzottan. Amikor beszéltem a lányokkal, mindenki azt mondta, vágyik rá, hogy itt legyen. Ez jó jel, hogy jól érzik magukat a válogatottnál. A hétfő délelőtti teszt nagyon jól sikerült, ez biztosan ad egy kis önbizalmat a csapatnak és átbillenti őket. Röviden értékeltük az elmúlt évet is, elmondtam a lányoknak, mi az, ami jól működik és miben kell még fejlődnünk, majd elkezdtük a munkát. Azt látom rajtuk, hogy nagyon sokat kommunikálnak egymással és rendkívül céltudatosak, amit öröm nézni.”     

A szlovénok ellen készülő együttesben kényszerű változások is történtek – Szemerey Zsófi sérülés, míg Schatzl Nadine pozitív koronavírusteszt miatt került ki a csapatból, ám a következő, október végi összetartáson már várhatóan számíthat rájuk a szövetségi kapitány.

 „Beszéltem a lányokkal, Nada azt mondta, hogy sajnos a PCR-tesztje is pozitív lett, így a jelenlegi protokoll miatt öt nap után kezdhet újra dolgozni a csapatával. Szemerey Zsófinál az MR-vizsgálat apró sérülést mutatott, ő a héten már elkezdhet edzeni” – mondta a sérültekről Golovin Vlagyimir, majd áttért a délnyugati szomszédaink elleni mérkőzésekre.

„Ami eddig nem működött a játékunkban, próbáltuk kijavítani, illetve más védekezési formációt is gyakoroltunk, amit a mérkőzésen is megnézünk majd. A tavalyi hibáinkat igyekszünk javítani, győzni megyünk. Felkészülési mérkőzésről beszélünk, aminél örülnék, ha az utolsó pillanatokban dőlne el, mert abból sokkal többet tudnánk profitálni, látnánk, hogy kritikus szituációkat hogyan tudunk megoldani – folytatta a kapitány, aki hozzátette, törekedtek olyan ellenfelekkel meccseket lekötni az Eb előtt, akik ellen különböző játékstílusokkal találkozhatnak. – Próbáltunk olyan ellenfeleket találni, akik erősek, de nem túlzottan, hogy tudjunk ellenük nagyot küzdeni és győzni. Biztos, hogy a norvégok ellen még többet tanulnánk, ám most fontosabbnak láttuk, hogy hasonló képességű csapatokkal mérkőzzünk meg” – nyilatkozta.

Ami a jócskán megfiatalított válogatottal szembeni elvárásokat illeti, Golovin Vlagyimir szűkszavúan hozzátette, már a célokról is beszéltek a lányokkal, de erről egyelőre nem szeretett volna nyilatkozni.

VÉLEMÉNYEK

VÁMOS Petra, a magyar válogatott irányítója: – Öt hónapos kihagyás után azt látom, nagyon várta már a csapat, hogy találkozzon és mindenki motiváltan érkezett az összetartásra. Mindenki érzi, hogy nemsokára itt az Eb, beszélgetünk az ellenfelekről és próbálunk előre begyakorolni bizonyos taktikai elemeket, amiket majd elő tudunk húzni a tarsolyból, de még nem égünk teljes lázban. Izgatott vagyok, hiszen nekem is ez lesz az első Európa-bajnokságom a csapattal. Fiatalok vagyunk, ám komoly céljaink vannak rövidebb, és hosszabb távon is.

SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra, a magyar válogatott balátlövője: – Nagyon fiatal csapattal vagyunk, néha el is gondolkodom rajta, hogy hány éves is vagyok. Próbálok mindenben segíteni a társaknak, bármikor jöhetnek hozzám, kérdezhetnek, nyitott vagyok. Bízom benne, hogy ezen az Eb-n meglepetéscsapat leszünk, mivel tényleg nagyon fiatalok, lendületesek vagyunk, gyors játékot tudunk játszani. Nem vagyunk könnyű csoportban és a keresztágunk is nagyon nehéz, azonban vannak köztünk világ- és Európa-bajnokok, így jó emlékekkel jöhettek az újak is a felnőttválogatottba.