Női kézi BL: Nem kell álszentnek lenni – Danyi Gábor

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.04.06. 13:02
null
Danyi Gáborék nem akarnak álszentek lenni (Fotó: Török Attila)
Akkor játszottak a legjobban, amikor kellett, ami annak is köszönhető, hogy jól kezelték a hónapok óta tartó bizonytalan helyzetet – mondja a címvédő Győri Audi ETO vezetőedzője, Danyi Gábor.

 

VÉLEMÉNY
Stine  Oftedal, a Győr irányítója: „Azt terveztük, hogy a kispadról befutva és beszállva a támadásokhoz minél gyorsabban fejezzem be az akciókat. Olyan jól működött a védelmünk, hogy nem volt okunk változtatni. Nagyon boldog vagyok, hogy az első nagy lépést megtettük a négyes döntőbe jutás felé. Örülök, hogy a sebességemmel és a támadójátékommal én is hozzájárultam a győzelmünkhöz, illetve annak is, hogy csapatként egyre jobban működünk.”

– Eldőlt a továbbjutás, készülhetnek az újabb négyes döntőre?
– Ilyet már csak kabalából sem mond az ember – válaszolta Danyi Gábor, a címvédő Győr női kézilabdázóinak edzője a Nemzeti Sportnak, aki csapatával meggyőző, 11 gólos sikert aratott a Bajnokok Ligája-negyeddöntő idegenbeli első mérkőzésén a montenegrói Buducsnoszt ellen. – De nem is kell álszentnek lenni, nyilván hatalmasat léptünk a továbbjutás felé. Az élet ugyanúgy megy tovább az első mérkőzés után, azokra az elemekre koncentrálunk a héten, amelyek az egyébként tényleg meg­győző és határozott játékunkba hibaként becsúsztak, mert ezeket ki kell javítanunk. Reálisan kell néznünk az eredményt, arra a polcra tenni, ahová való. Nagyon szervezetten és jól, csapatként játszottunk, a Podgorica viszont tudása alatt. Valószínűsíthető, hogy a szombati visszavágón ennél jobban kézilabdázik, és nem szeretnék kellemetlen perceket átélni hazai pályán.

– Huzamosabb ideje rendkívül hatékonyan működik a védekezésük, amely Montenegróban is jó volt. Ez, illetve a remek kapusteljesítmény döntött?
– A védelem és a kapus Amandine Leynaud teljesítménye valóban kiemelkedő volt, emellett lerohanásból és felállt fallal szemben is könnyen tudtunk gólokat szerezni. A Buducsnoszt agresszív, olykor a durvaság határát súroló öt egyes védekezését fel tudtuk törni, az első pillanattól kezdve ziccereket alakítottunk ki. Alaposan felkészültünk, személyre szabottan gyakoroltuk a támadó- és a védelmi taktikát. A fölényes győzelem a játékosok érdeme, mert én azt vallom: az edző tisztességgel felkészül, becsülettel gyakorol és videózik, aztán néha a fele vagy semmi sem jön vissza a meccsen a megbeszéltekből. Mi viszont nagyon koncentráltan, igazi csapatként, egységesen játszottunk, ez volt a titka a győzelmünknek

– Az aktuális Bajnokok Ligája-idényben a podgoricai első meccsük volt az eddigi legjobb?
– Igen. Az Odense elleni hazai mérkőzésünkön nyújtottunk még kiemelkedő teljesítményt, de a negyeddöntő első találkozója még annál is meggyőzőbb volt, és az értékét csak emeli, hogy a Moracsa-csarnokban mutattunk ilyen játékot. Nem akarom misztifikálni, de ez szentély, akkor is, ha most nem lehettek nézők – a hellyel, önmagaddal és a Buducsnoszttal is meg kell küzdened.

– A montenegróiak – élükön a trénerrel, a játékosként hatszoros BL-győztes Bojana Popoviccsal – a vereség után azt hangsúlyozták, pillanatnyilag a Győr a világ legjobb csapata.
– Megtisztelő, ha ilyeneket mondanak, főleg, ha Bojana Popovics állítja, aki látott már néhány meccset életében, igaz, főleg még inkább játékosként. A legjobbak szeretnénk lenni, és hosszú évek óta ott is vagyunk a csúcson, ám hogy egy adott pillanatban ki a világ legjobbja, hogy a BL négyes döntő két napján ki tudja a leginkább érvényesíteni a tudását és akaratát, az más kérdés. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az elmúlt két hónapot nézve olyan formát mutattunk, amellyel a világ legjobbjai között vagyunk.

– Az utolsó, egyben a legfontosabb két hónapot tapossuk az idényben. Mi a meggyőző játék kulcsa?
– Nyilván az ember próbálja úgy időzíteni a formát és éppen akkor játszani a legjobban, amikor kell. Viszont ne felejtsük el, a világjárvány miatt annyi mindent kellett újratervezni, improvizálni és az adott helyzethez megfelelően cselekedni, hogy a kulcs inkább az, ahogyan eddig kezeltük ezt a furcsa vírushelyzetet. Odafigyelünk, csakis a szakmára, magunkra összpontosítunk, és nem foglalkozunk a külső körülményekkel, nem hagyjuk magunkat kizökkenteni a ritmusunkból.

NEGYEDDÖNTŐ
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–GYŐRI AUDI ETO KC 19–30 április 10., 18.00
Vipers Kristiansand (norvég)–Rosztov-Don (orosz) április 10., 14.00 április 11., 14.00
CSM Bucuresti (román)–CSZKA Moszkva (orosz) 32–27 április 11., 16.00
Brest (francia)–Metz Handball (francia) 34–24 április 10., 16.00
Az első mérkőzéseket az elöl álló csapat otthonában, a visszavágókat fordított pályaválasztással rendezik meg. Kivéve a Vipers–Rosztov-Don párharcot, amelyben mind a két mérkőzés Oroszországban lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik