Férfi kézi Eb: a portugálok lehengerlő játékkal verték meg a svédeket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 22:05
null
Dean Bombac kilenc gólt lőtt Izlandnak (Fotó: AFP)
A szlovén férfi kézilabda-válogatott legyőzte Izlandot az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjében, a magyar válogatottat is a soraiban tudó 2. csoportban. A Ljubomir Vranjes irányította szlovénok ezzel továbbra is hibátlanok a tornán. Az esti meccsen a portugálok lehengerlő játékkal egészen simán intézték el a svédeket.

SZLOVÉNIA–IZLAND

A csoportkört három győzelemmel teljesítő szlovén válogatott eléggé bekezdett Izland ellen, ugyanis 7–2-re meglépett délnyugati szomszédunk. Az északiak egy időkérés után indították meg a felzárkózást, és Björgvin Gústavsson védései után gyors gólokat szerezve csökkentették a különbséget. A meccs elején még gólínségben szenvedő izlandiak a 25. percben a vezetést is átvették (11–12), a szünetre aztán egy figyelmetlenség miatt mégis a szlovénok mehettek előnnyel.

A második játékrészben a szlovénok 16–16 után már folyamatosan előnyben voltak, többször vezettek hattal is, Izlandnak már nem volt esélye újabb felzárkózásra. A szlovén csapatban parádézott a szegedi irányító, Dean Bombac, aki 11 lövésből 9 gólt szerzett, döntő érdemeket szerezve a 30–27-es sikerben. A veszprémiek közül a beálló Blaz Blagotinsek és a balátlövő Borut Mackovsek egyaránt négyig jutott, a szegedi balátlövő, Nik Henigman kétszer talált be. A kapuban Klemen Ferlin 15 védést tett be a közösbe, ezzel 37 százalékkal zárt.

A magyar válogatott vasárnap találkozik a szlovénokkal, a találkozó Vranjes miatt is igazán pikáns lesz.

Magalhaes (a labdával) és az egész portugál csapat parádésan játszott (Fotó: AFP)
Magalhaes (a labdával) és az egész portugál csapat parádésan játszott (Fotó: AFP)

PORTUGÁLIA–SVÉDORSZÁG

A portugálok a franciák legyőzése után újabb nagy skalpot gyűjtöttek be, bizonyítva, hogy nem egyszer kifutott eredményről volt szó a csoportkörben. A szenvedő alany ezúttal a társházigazda svéd válogatott volt. Az elején még tartották magukat a svédek, de az első félidő hajrájához érve négygólos hátrányba kerültek, a szünetben három volt a különbség.

A skandinávok a folytatásban nem tudtak mit kezdeni a portugálok hét mezőnyjátékossal való támadásaival, a luzitánok rendkívül változatosan és pontosan játszották le belőle a különböző variációkat. Ráadásul védekezésben is stabilak voltak, és Alfredo Quintana egymaga több védést mutatott be, mint a két svéd kapus összesen. A svédek egyre jobban megzavarodtak, nem igazán volt olyan játékosuk, aki a hátára tudta venni a csapatot, így egyre jobban nyílt az olló a két csapat között.

Az 54. percben már 31–21-re vezettek a portugálok, ezt látva több svéd szurkoló is elindult haza. A végére is megmaradt a tízgólos különbség (35–25), így a svédek továbbra is pont nélkül állnak a középdöntőben, míg a portugálok magabiztosan várhatják a folytatást. A Veszprém svéd beállója, Andreas Nilsson négy gólt dobott.

A portugálok egyébként ugyanúgy nem jutottak még ki az olimpiai selejtezőre, mint a mieink, így a mi szempontunkból a svéd sikere lett volna előnyösebb.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ

2. CSOPORT (MALMÖ)
Szlovénia–Izland 30–27
(15–14)
Ld: Bombac 9, Dolenec, Mackovsek 4-4, ill. Elisson 6, Kristjánsson 5

Portugália–Svédország 35–25 (15–12)
Ld: Ferraz, Magalhaes, R. Silva 6-6, ill. Nilsson, Pettersson 4-4

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 36–29 (20–12) – további részletek itt!

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 2 2 70–57 +13 4
2. Szlovénia 2 2 51–46 +5 4
3. Portugália 2 1 1 63–59 +4 2
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 53–54 –1 2
5. Izland 2 2 45–54 –9 0
6. Svédország 2 2 44–56 –12 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Január 19., vasárnap, 16.15: Szlovénia–Magyarország (Tv: Sport1)
Január 21., kedd, 20.30: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
Január 22., szerda, 16.00: Portugália–Magyarország (Tv: Sport1)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik