Férfi kézi Eb: belőlük gyúrható össze napjaink ideális játékosa

NAGY PÉTER, NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT, VARGA ÁDÁM, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT, VARGA ÁDÁM, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 12:00
null
Mem, Sagosen, Hansen, Bánhidi – a belső posztok jelenlegi legjobbjai (Fotók: AFP)
A január 13-tól 30-ig tartó, magyar és szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon vitathatatlanul a sportág jelenlegi legnagyobb egyéniségeit láthatjuk. Hogy kire érdemes közülük leginkább figyelnünk? Megpróbáltuk megelőlegezni a torna álomcsapatát, kiválasztottuk azt a hét játékost, akitől a fő erényeket, erősségeket „kölcsönözve” összegyúrhatjuk napjaink ideális kézilabdázóját.


KAPUS
NIKLAS LANDIN (DÁNIA)

A dán válogatott csapatkapitánya az élő példa arra, hogy a kapuban is lehet művészi módon és szinten űzni ezt a csodálatos sportágat. A német kirakatcsapat, a Kiel 33 éves, 201 centi magas világklasszisa láthatóan minden egyes mérkőzésre és ellenfélre tökéletes precizitással felkészül, elképesztő az elővételezési képessége, sokszor – mintha „belemászna” a támadók fejébe – jobban tudja, milyen megoldás következik, mint maga a lövő. Szinte nincs olyan szituáció, amelyben zavarba jön, ha nagy ritkán esetleg nem úgy megy neki a védés, a hajrában akkor is képes olyan, a riválist demoralizáló bravúrra, amellyel eldönti a meccset. A dán nemzeti együttessel 2016-ban olimpiai arany-, 2021-ben ezüstérmet szerzett, 2019-ben és 2021-ben világbajnokságot nyert, 2012-ben pedig kontinensbajnoki címet gyűjtött be. Ezenkívül két vb- és egy Eb-ezüstje is van. Klubszinten német és dán bajnok, Német Kupa-, Bajnokok Ligája- és EHF-kupa-győztes. 2019-ben a világ legjobbjának választották, olimpián, vb-n, Eb-n és a BL-ben is tagja volt már az All Star-csapatnak.



JOBBSZÉLSŐ

ALEIX GÓMEZ (SPANYOLORSZÁG)

A Barcelona jobbszélsője 24 éves kora ellenére minden kétséget kizáróan a címvédő spanyol válogatott egyik vezéregyénisége. Tagja volt a két évvel ezelőtti Eb-győztes, valamint a 2021-ben vb-bronzérmes csapatnak. 2020-ban a Bajnokok Ligája legjobb fiatal játékosának választották meg, egy évvel később pedig a sorozat legjobb jobbszélsőjének. A spanyolok harmadik helyével záruló tokiói olimpián szintén bekerült a torna álomcsapatába, miután kivételesen jó, 94 százalékos hatékonysággal használta ki a helyzeteit. 44 találatával csapata legeredményesebb gólszerzője volt, a teljes mezőnyt tekintve a harmadik legtöbb gólt jegyezte. A posztjáról elvállalt lövései „halálosak”, a heteseket is magabiztosan értékesíti, s emellett a védekezése is kiemelkedő, rengetegszer szerez labdát a saját kapuja előtt.

 

JOBBÁTLÖVŐ
DIKA MEM (FRANCIAORSZÁG)

Máthé Dominik egyszer azt mondta, hálát ad a sorsnak, hogy balkezes lett. Akkor mit szóljon Dika Mem? A franciák klasszisa Párizsban született, ott is nőtt fel, s már majdnem befejezte az általános iskolát, amikor barátja unszolására elment próbajátékra az egyik környékbeli csapathoz. Tehetségét azonnal kiszúrták, majd amilyen gyorsan leigazolták, olyan hamar ki is nőtte a harmadosztályt. Felfigyeltek rá az élvonalbeli klubok meg a felnőtt nemzeti együttes szövetségi kapitánya az atletikus, laza, ruganyos srácra, aki előtt mindegy, mekkora fal tornyosul, könnyűszerrel átlövi a legmagasabb védőket is. Vitte volna a sztárokat felvonultató PSG, de nem akart a kispadon ücsörögni és inkább elment a Tremblay-be. Nem sokáig volt ott, már első idényében elkezdte ostromolni a spanyol Barcelona, amelyet nem lehetett kikosarazni. 2016 júliusa óta a katalánok játékosa. Nyert olimpiát, világbajnokságot, Bajnokok Ligáját, rendszerint tagja a nagy tornák, nemzetközi sorozatok All Star-csapatának. Gyors, gólérzékeny, rendkívül jól lő, és ha egyszer felugrik, nehéz őt megállítani.



IRÁNYÍTÓ
SANDER SAGOSEN (NORVÉGIA)

Napjaink egyik legjobb férfi kézilabdázója az irányítóposzt mellett átlövőként is világklasszis teljesítményre képes. A norvég válogatott és a német Kiel 26 éves, céltudatos állócsillagának fantasztikus fizikai adottságai és képességei vannak, váratlan, gyors és fineszes megoldásai mellett bivalyerős bombáira is csak pokoli nehezen tudnak felkészülni a riválisok. A zseniális, ám sokszor meglehetősen öntudatos, a pályán nagyszerűen látó Sagosen nemzeti csapatával (alig múlt 18 éves, amikor bemutatkozott a válogatottban) még vár az igazán nagy áttörésre, vagyis az aranyra, hiszen eddig két világbajnoki ezüstöt és egy Eb-bronzot gyűjtött. Klubszinten dán, francia és német bajnokságot, valamint Bajnokok Ligáját is nyert, az elmúlt években vb-n, Eb-n és a BL-ben többször is bekerült a torna álomcsapatába, a legutóbbi, két évvel ezelőtti kontinensbajnokságon a legtöbb gólt szerezte. Nem vitás, hogy a következő évtizedben is ő lehet az egyik legmeghatározóbb játékos a férfivilágelitben.

 

BEÁLLÓ
BÁNHIDI BENCE (MAGYARORSZÁG)

Bánhidi Bencéből 2016 óta Szegeden, Juan Carlos Pastor keze alatt vált világklasszis beálló, s a poszt nemcsak azért testhezálló neki, mert hatalmas termetével olykor tarthatatlan a vonalon, hátul pedig a védelem oszlopa, hanem azért is, mert testalkatához mozgékonyság is társul, emellett a hozzáállása is példás, igazi profi, aki kifejezetten élvezi a poszttal járó folyamatos küzdelmet. „Ha gyenge vagy, itt nagyon gyorsan elnyomnak” – vallja a még mindig csak 26 éves játékos, aki fizikailag és mentálisan is bírja a terhelést. Valódi vezéregyéniség, akit még akkor is be kell tenni a csapatba, ha nem megy neki annyira a játék, bár ilyesmi ritkán fordul elő. Az ellenfél védőinek nagyon kell figyelniük rá, remekül használja ki 207 centijét és 129 kilóját, élmény nézni, ahogyan két emberrel a nyakán kapura fordul, mintha nem is okozna neki nehézséget. A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon bekerült a torna álomcsapatába, és bár azóta már készülnek rá az ellenfelek, ez semmit sem rontott a hatékonyságán.

 

BALÁTLÖVŐ
MIKKEL HANSEN (DÁNIA)

Egyetlenegyszer fordult elő a férfi kézilabda-világbajnokságok történetében, hogy a torna gólkirálya és legértékesebb játékosa ugyanaz a személy volt – Mikkel Hansen, az év 2019. A PSG 34 éves balátlövője szinte abban a pillanatban veszélyes az ellenfél kapujára, amint átlépi a felezővonalat, de lehet, hogy már korábban. A világversenyek gólösszefoglalóiból több mint egy évtizede nem hiányozhatnak a látványos Mikkel Hansen-gólok, ugyanakkor védekezésben alig használható, sokszor inkább letolják a szélre és egyest védekeztetnek vele, csak hogy a pályán maradjon. A külső szemlélőnek Hansen olyannak tűnik, mint egy érzelemmentes, tökéletesen működő gép, aki mindig tudja, mit kell tennie. Hazájában úgy tartják, hogy Dániának még sohasem volt olyan játékosa, aki ennyire jól látott a pályán. Sokoldalúságát mutatja, hogy nemcsak posztján teljesít a legmagasabb szinten, bár eredetileg balátlövő, középen szinte mindenhol jól érzi magát. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a Bajnokok Ligáján kívül mindent megnyert már.

 

BALSZÉLSŐ
HUGO DESCAT (FRANCIAORSZÁG)

A balszélső a francia válogatott fenegyereke, aki minden gólját alaposan megünnepli, s a múltban sok problémája volt habitusa miatt. „Azt mondták rólam, hogy nagy pofám van. Nagyszájú vagyok, az biztos, de sok mindent elvállalok” – mondta korábban az AFP-nek. A 29 esztendős Descat érdekes pályafutást tudhat maga mögött, hiszen a francia másodosztály mellett Romániában, a bukaresti Dinamónál is megfordult, jelenleg a Montpellier-t erősíti. Első nagy tornájára sokáig kellett várnia nemzeti színekben, hiszen a 2021-es világbajnokságon volt először a szűk keret tagja – mindenesetre nem tétlenkedett, a tokiói olimpián már bekerült a torna álomcsapatába, 32 góljával holtversenyben a legeredményesebb francia volt, nem mellesleg aranyérmes lett. Descat kiválóan lövi a hétmétereseket, sebessége pedig a szélsők között is kimagaslónak számít, a lerohanások befejezésének igazi mestere. Klubedzője, Patrice Canayer mondta róla, hogy az éles szituációkban nincs nála jobb játékos.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. január 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik