Hiába a rekordeladás, még mindig nagy problémák vannak a Vipersnél

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.08.21. 12:11
Továbbra sem oldódott meg a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand pénzügyi helyzete (Fotó: vipers.no)
Hiába adta el sportági rekordot jelentő 1.9 millió norvég koronáért (64 millió forintért) a világ egyik legjobb játékosának tartott Anna Vjahirevát a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes norvég Vipers, a kristiansandi csapat továbbra is pénzügyi problémákkal küzd.

Mint ismert, a Vipersről 2024 elején derült ki, hogy csődveszély fenyegeti, olyannyira, hogy a játékosok telefonon kerestek támogatókat a klubnak. Ennek eredményeként is februárban 15 vállalat egy mentőcsomagot állított össze, s egy fagyigyár a csapat kiadásainak 60-70 százalékát fedezte, azaz négymillió norvég koronával segített, de a norvég lapok már akkor jelezték, hogy a klub likviditásához hatmillió norvég koronára lenne szükség.

A Vipers próbált mindent megtenni, hogy rendezze gazdasági helyzetét, épp ezért júliusban sportági rekordot jelentő 1.9 millió norvég koronáért (64 millió forint) értékesítette a világ egyik legjobbjának tartott Anna Vjahirevát, aki a döntés után napokig sírt. 

Beszámolók szerint azonban úgy fest, továbbra sem sikerült megoldani a helyzetet, olyannyira nem, hogy a játékosok egy csoportja hétfőn a klub igazgatótanácsával egyeztetett az együttes pénzügyi helyzetéről.

„Az a benyomásom, hogy nagyon keményen és nagyon jól dolgoznak. Tudjuk, hogy nehéz idők járnak, de a dolgok idővel rendeződnek. Most, hogy láttam a terveket, úgy vélem, lesz megoldás, ám ez megterhelő a játékosok számára is” – idézte a tv2.no a 44 esztendősen is világklasszis kapust, Katrine Lundét.

Nem ő az egyetlen korábbi győri kapus a Vipersnél, hiszen a Rába-partiaktól hazatérő Silje Solberg-Osthassel februárban három évre szóló szerződést kötött.

„Kicsit meglepett. Miután aláírtam, sok minden megjelent a médiában arról, hogy mennyit küzdöttek. Ez elszomorít, a klub és minden körülötte lévő dolog miatt” – fogalmazott Silje Solberg, akinek feltették a kérdést: „Úgy érzi, becsapták?”

„Nem, ezt nem mondanám. Lehet, nem tudták, hogy állnak a dolgok, vagy azt remélték, hogy a helyzet megoldódik, de szomorú és sokkoló volt. Optimistának kell lenni mindenben. Úgy tűnik, sok olyan dolog történt az utóbbi időben, ami jót ígér a jövőre nézve. Bíznunk kell a vezetőségben, és abban, hogy vannak emberek, akik segítenek nekünk. Akkor a lehető legjobb tudásunk szerint végezzük a dolgunkat és örömet szerzünk a városnak” – mondta Silje Solberg.

Peter Gitmark, a Vipers igazgatótanácsának elnöke ugyanakkor nagyon súlyos helyzetről beszélt. Mint elmondta, Vjahireva értékesítésének is köszönhetően 4 millió norvég koronát spórolt meg, a hiány azonban ennek ellenére is jelentős.

„Még ötmillió koronára van szükségünk a februárig tartó időszakra vonatkozóan. Újabb hatmillió korona kell a 2025-ös év fedezésére” – fogalmazott Gitmark.

„Ezek olyan források, amelyeket biztosan meg tudunk szerezni a megnövekedett szponzori tevékenységgel, de most és a megbeszélésen a hangsúly az ötmillión volt. Az az a pénz, amiből ki tudjuk fizetni kötelezettségeinket és a fennálló adósságot” – tette hozzá Gitmark, aki elismerte, hogy a helyzet kínos. Az elöljáró megjegyezte, hogy a klubot tavasszal nem mentették meg, csupán megmenekült egy rövid távú csődhelyzettől, ám hosszú távon a helyzet nincs megoldva, mert a hiány tartós.

„Tavaly hatmilliós veszteségünk volt, egyértelmű, hogy ezen a mérlegen fordítanunk kell és jelentősen növelnünk a bevételeinket” – fogalmazott Gitmark.

A Vipers egyébként a napokban Magyarországra látogat, hiszen részt vesz a DVSC által szervezett Kermann IT-kupán.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik