Nagy Toft-védés az utolsó pillanatban, BL-döntőbe jutott a Győri ETO!

Vágólapra másolva!
2024.06.01. 16:38
A mindent eldöntő védés (Fotó: Török Attila)
A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében a Győri ETO a dán Esbjerget 24–23-ra legyőzve bejutott a vasárnapi döntőbe, ahol meglepetésre a Bietigheim lesz az ellenfele.

 


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, BUDAPEST (MVM DOME)
ELŐDÖNTŐ
TEAM ESBJERG (dán)–GYŐRI AUDI ETO KC 23–24 (9–13) 
Budapest, MVM Dome, 13 300 néző. Vezette: Braseth, Sundet (norvégok)
ESBJERG: A. Kristensen – Petersen 3, N. Mörk 6 (5), M. MÖLLER 4, Iversen, REISTAD 5, SOLBERG-ISAKSEN 4. Csere: Milling (kapus), Breistöl, Nielsen, Heindahl, Rushfeldt Deila 1. Edző: Jesper Jensen
GYŐR: SANDRA TOFT – S. Oftedal 3, V. Kristiansen 1 (1), BRATTSET 3, Haugsted, NZE MINKO 6, Fodor Cs. Csere: Duijndam, Solberg-Östhassel (kapusok), Gros 3 (1), Győri-Lukács 2, SZÖLLŐSI-SCHATZL 4, De Paula 1, Rju Un Hi 1, Blohm. Edző: Per Johansson
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–0. 6. p.: 5–2. 13. p.: 5–7. 23. p.: 8–7. 29. p.: 8–12. 39. p.: 12–18. 45. p.: 16–20. 49. p.: 19–21. 55. p.: 21–22
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
Jesper Jensen: – Kiélezett és magas színvonalú mérkőzés volt, jól kézilabdáztunk. Ettől függetlenül több helyzetet is kihagytunk, Sandra Toft nagyszerű napot fogott ki, aminek dán szövetségi kapitányként nyilván örülnék, de most esbjergi edzőként természetesen nem. Mindent megpróbáltunk, de nem éltünk a kínálkozó esélyeinkkel.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
SG BBM BIETIGHEIM (német)–METZ HANDBALL (francia) 36–29 (14–15)

ÖSSZEFOGLALÓ

A győriek 15-ös számú játékosát szólították a pályára, az MVM Dome pedig szinte felrobbant.

Hatalmas ováció és szeretet fogadta Stine Oftedalt a dán Esbjerg elleni női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő előtt, nem véletlenül, hiszen az ETO a nyári, párizsi olimpia után visszavonuló norvég világklasszisa az utolsó két klubfellépésére készült a hétvégi, budapesti négyes döntőben.

Az ötszörös aranyérmes győriek nemcsak azért küzdöttek, hogy öt év elteltével újra a magasba emelhessék a legrangosabb kontinentális sorozat trófeáját, hanem azért is, hogy egyáltalán arannyal zárják az idényt, hiszen a bajnoki címről és a Magyar Kupáról már lemaradtak. Ki tudja, talán ez motoszkálhatott Oftedalék fejében, mindenesetre finoman fogalmazva sem kezdtek jól. A rivális szinte megfojtotta a győrieket támadásban, akik kapura lövésig sem jutottak az elején. A svéd Per Johansson ezért már a 4. perc végén, 3–0-s hátrányban időt kért. A kezdeti sokk után aztán szép lassan magához tért a szurkolói támogatását abszolút élvező magyar együttes. A pazar napot kifogó, első BL-sikerére hajtó francia Estelle Nze Minko három góljának is köszönhetőn 5–2-es esbjergi vezetésről fordított az ETO. Őrületes, egyúttal élvezetes taktikai csata folyt a pályán, a védekezésbe mindkét fél hatalmas energiákat fektetett. Az első játékrész második felében teljesen megakadtak az északi támadások, több volt a pontatlanság a játékukban, miközben a dán Sandra Toft közel 54 százalékos hatékonysággal védett a győri kapuban. Amilyen rosszul indult, annyira jól zárult az első félidő magyar szempontból: a riválisai hibáit hatékonyan kihasználó és stabilan védekező ETO néggyel vezetett a szünetben.

A második játékrész első percei sem hoztak változást, a két norvég sztár, Nora Mörk és Henny Reistad képtelen volt a hátára venni az Esbjerget, hatékonyan szűrte meg az akcióikat a győri fal. Ezzel szemben Oftedal és társai hatalmas szívvel, óriási akaraterővel küzdöttek, koncentráltan kézilabdáztak, látszott, hogy pontosan átérzik a találkozó súlyát és azt, tényleg ez az utolsó esélyük arra, hogy valami nagyot alakítsanak együtt, ezzel a kerettel. Negyven perc elteltével 18–12-re húzott el a győri garnitúra, a március közepén kinevezett és a BL-döntőt korábbi csapataival eddig hiába üldöző Johannson nagy hévvel élt együtt a játékkal, folyamatosan magyarázott a győri kispadon, azonnal reagált és instruálta a játékosait.

Reistadot senkinek sem kellett noszogatnia, az Esbjerg csillaga megrázta magát és nagyszerű találataival a hajrára utolérte riválisát a dán együttes, így mégiscsak idegtépő lett a meccs vége. Az utolsó négy percre fordulva Mörk pimaszul és hanyag eleganciával ejtette át Toftot hétméteresből, 23–22-re alakítva az állást, majd nem sokkal később a nyártól Győrbe igazoló, szintén norvég Kristine Breistöl ívelt a lécre a félpályáról, mert Toft nem ért időben vissza a kispadról az elrontott akciójuk után. Nagyon közel volt tehát a skandinávok egyenlítése, de az MVM Dome kapufája a Győrrel volt.

Az utolsó percbe léptünk már, amikor az ETO csapatkapitánya, Kari Brattset góllal fejezett be egy hosszú támadást, újra kettő volt közte, a csarnokot pedig ekkor is majdnem szétvettette a szurkolók teremtette hangorkán. Aztán időkérések, egy dán gól és egy elrontott győri támadást követően a legvégén harmadszor is megindult felfelé a nagy szürke létesítmény, miután az utolsó pillanatban Toft hárította Sanna Solberg-Isaksen balszélső ziccerét, egyet megőrizve az előnyből és döntőbe „védve” a győrieket.

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
15.00: Team Esbjerg (dán)–Metz (francia) (Tv: Sport 1)
DÖNTŐ
18.00: GYŐRI AUDI ETO KC–SG BBM Bietigheim (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik