Már a héten bejelentheti új edzőjét a Telekom Veszprém

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 09:04
Xavi Pascual az egyik legjobb és legtapasztaltabb edző a nemzetközi elitben (Fotó: Imago-Images)
Több mint valószínű, hogy a következő idényben Xavi Pascual lesz a Telekom Veszprém férfi kézilabacsapatának edzője, de a klub vezetőségében is több változás várható a napokban.

Már a héten kinevezhetik a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának új edzőjét: a Momir Ilics, Gulyás Péter kettőst három év után a Bukarestből érkező világklasszis tréner, a spanyol Xavi Pascual és stábja válthatja, és minden bizonnyal váltja is.

A szakember a napokban már fel is állt a Dinamo Bucuresti kispadjáról, ahol egyébként a Veszprémben jól ismert David Davis pótolhatja. Pascual a sportág egyik legsikeresebb mestere, 2009 és 2021 között irányította a Barcelonát, amelynek előbb kapusedzője, majd másodedzője volt, és amely irányítása alatt a világ legjobb csapatává vált.

Az egykori kapusból lett edző a katalánokkal tizenegyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot, tízszer a kupát, és hatszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ebből háromszor megnyerte, először 2011-ben, amikor még Barcelonában kézilabdázott Nagy László is. Távozása után, 2021-ben átvette a Dinamo Bucuresti irányítását, amellyel három év alatt háromszor nyerte meg a román bajnokságot, kétszer a kupát, bejutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, idén pedig az Európa-liga négyes döntőjébe, a csapatban immár a magyar válogatott beállóval, Rosta Miklóssal.

„Eljött az ideje, hogy elbúcsúzzak a Dinamo-családtól, nagyon körültekintően kellett meghoznom ezt a döntést, ami remélhetőleg helyes nekem és a klubnak is. Döntéseim során az életben mindig hagytam, hogy az ösztöneim vezessenek, ez hozott három éve Bukarestbe, és igazam lett. Most ugyanez az ösztön súgja, hogy az idény végén el kell válnunk” – írta hivatalos búcsúlevelében a román klub szurkolóinak. Az elválás tehát már megtörtént, nehéz elképzelni, hogy az 56 éves Pascual úgy jött volna el a román fővárosból, hogy nincs meg az új csapata.

Érkezése Veszprémbe több forrás szerint is biztosnak látszik (román sajtóhírek szerint a bakonyiak kivásárolják jelenlegi szerződéséből a trénert), az is kedvezhet a kinevezésének, hogy a magyar klub játéka évek óta a spanyol stíluson alapul. A keretben egyelőre annyi változásról tudni, hogy távozik a francia irányító Kentin Mahé, az egyiptomi jobb­átlövő Omar Jahja és a svéd beálló Andreas Nilsson, Pascual pedig Bukarestből hozná magával a horvát irányító Luka Cindricet, de ez csak feltételes mód.

A Telekom Veszprém régóta keresi az edzőjét, és a svéd Ljubomir Vranjes rossz emlékű regnálását leszámítva valamennyi szakember hozzátette a magáét a klub történetéhez. Volt, amelyikük menesztése talán nem is volt indokolt, de közös bennük, hogy egyikük sem tudta elérni a célt, amit az Építők már régóta kitűzött maga elé: a Bajnokok Ligája-trófea megszerzését.

A BL megnyerésére természetesen Pascual szerződtetése sem garancia, de jó esélye van, hogy Veszprémben végre az utolsó kirakós is a helyére kerül a bivalyerős keret mellett. Információink szerint egyébként a napokban nemcsak a szakmai stábban várhatók változások, hanem a klubvezetőségben is.

Éles József, 179-szeres válogatott játékos
Az elmúlt években rengeteg neves edző fordult meg Veszprémben, de BL-t egyik­nek sem sikerült nyernie. Pascualnak fantasztikus eredményei vannak, a neve az egyik legjobban csengő a szakmában, de ő sem varázsló. A keret ennél már nem lehet erősebb, az idény elején mindenki azt mondta, ha most nem nyerik meg BL-t, akkor soha, bár az is igaz, hogy ezt lassan minden évad elején elmondjuk. Viszont a csapat messze nem hozta ki magából azt, amire hivatva van, szerintem nem úgy használták és forgatták, ahogyan kellett volna, több játékos a középszintet sem ütötte meg. A gárda talán túlságosan ráhagyatkozott a Remili, Fabregas kettős játékára, amit az Aalborg semlegesített a BL-negyeddöntőben, így meg is akadt a játék. A Veszprémnek voltak szenzációs meccsei is, a Magdeburg vagy a Barca ellen idegenben, de ez nem elég. Ennél a klubnál az utóbbi időben min­den edzőnek előbb-utóbb az állásába került, ha nem szerezte meg a BL-trófeát, de Hajnal Csaba idejében egyetlen edző sem úszta meg, ha elveszítette a bajnokságot. Momir Ilics óriási játékos volt, mindig is kedveltem, de az edzőváltást most időszerűnek érzem. Jól sülhet el, ha egy tapasztalt szakmai tekintélyt hoznak ide. Bár csak halkan kérdem, mi van akkor, ha Pascuallal sem nyeri meg a BL-t a Veszprém, akkor kit hoznak ide?!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik