Átadták Agárdon a Magyar Kézilabda-szövetség strandkézilabda-központját

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.06. 14:08
Átadták Agárdon a Magyar Kézilabda-szövetség strandkézilabda központját (Fotó: Kovács Péter)
Agárdon csütörtökön ünnepélyesen átadták a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) strandkézilabda-központját.

Biró Tamás, a Gárdony-Pázmánd NKSE társelnöke elmondta, 2019-ben indult a beruházás, amikor a szabadstrand és az Üdülők útja között lévő egyik telket sikerült megvásárolnia. Elkészült három pálya, mellettük csak egy konténer volt, abban kapott helyet a mellékhelyiség. Évről évre fejlesztettek: 2020-ban lett még egy konténer, abban egy kis öltöző, 2021-ben felállítottak egy kisebb lelátót, 2022-ben pedig sikerült megvásárolnia a szomszéd telket is, és elkezdték oda megtervezni a most megvalósított strandkézilabda-központot. Az építkezés tavaly januárban kezdődött, vagyis kevesebb mint másfél év alatt készült el a komplexum. Közben a pálya és a palánkrendszer teljesen megújult, és felállítottak még egy lelátót.

Leszögezte: sikerült egy olyan komplexumot létrehozni, amely reményei szerint a válogatottaknak, az országnak és a kézilabda sportágnak is nagyon hasznos lesz hosszú távon. Kiemelte, májustól júliusig a strandkézilabdáé lesz a főszerep Agárdon, hiszen mind a válogatottak, mind a klubcsapatok, mind a saját csapataik igénybe vehetik a pályákat és a szállást. Augusztusban a – felkészülés során alapozómunkát végző – teremkézilabda-csapatok használhatják a létesítményt, ugyanis Agárdon, Gárdonyban és Pázmándon is van szabványméretű pálya. Szeptembertől májusig a saját játékosaikat szeretnék elszállásolni itt.

A 2003-ban indult Gárdony-Pázmánd NKSE az első tíz évben a megyei bajnokságban szerepelt, majd a taorendszer 2012-es bevezetése új lendületet adott a klubnak, olyannyira, hogy a nemrégiben lezárult idényben 13 teremkézilabda-csapatot indítottak az U8-tól az U21-ig minden korosztályban, illetve a felnőtt női NB I/B-ben. A strandkézilabdát is komolyan fejlesztik, felnőttcsapatuk tavaly a négyes döntőbe jutott a bajnokságban, az egyik gárdonyi iskola pedig ugyancsak tavaly megnyerte a diákolimpia országos döntőjét.

„Amikor 2019 környékén hallottuk ezt a fantasztikus ötletet, hogy itt strandkézilabda-központ épül, csak néztünk nagyokat – mondta Tóth István polgármester. – Ebben benne van a kézilabda-szövetség támogatása, sokak támogatása, de mindig kell egy ember, aki összefogja, megálmodja és végigküzdi. Azt kívánom Gárdonynak, hogy ilyen beruházók érkezzenek a tópartra, és a vendégeink nagy része elsősorban azért jöjjön a Velencei-tóhoz, mert itt fantasztikus sportolási lehetőségek vannak. Ennek a koronája a mai létesítmény.”

Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára, az Európai Kézilabda-szövetség strandkézilabda-bizottságának elnöke elmondta, hogy a szakág rövid, de annál sikeresebb múltra tekinthet vissza. A 2000-es évek elejétől egyre népszerűbb strandkézilabda térhódítását jól mutatja a világversenyek folyamatosan bővülő száma: idesorolható a világ- és az Európa-bajnokság, a Világjátékok, a Strandvilágjátékok és a különböző olimpiai fesztiválok.

„Fontos megemlítenem, hogy az idén a párizsi olimpián bemutatkozik a strandkézilabda, és nagy öröm, hogy Neukum Tamás szakágvezetőnk mellett öt játékos meghívást kapott a világválogatottba. A világelithez tartozunk, hiszen szinte minden világversenyről érmekkel térnek haza csapataink” – fogalmazott Horváth Gabriella.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik