Férfi kézi-vb: a dánok és a svédek kiakadtak a koronavírus-tesztelések miatt

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.04. 09:19
null
Morten Henriksen szerint nincs értelme és őrülten helytelen az IHF koronavírus-protokollja (Fotó: Getty Images)
A Dán Kézilabda-szövetség (DHF) sportvezetőjét, Morten Henriksent bosszantja, hogy a svéd–lengyel közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság előtt 72 órával, valamint a csoportkör után is koronavírusteszteknek vetik alá a vb-n résztvevő játékosokat. Úgy véli, a nemzetközi szövetség (IHF) döntésének nincs értelme és őrülten helytelen.

 

Mint a dán Tv2 beszámolt róla, a Szaúd-Arábia elleni két felkészülési mérkőzésen a dán válogatott tagjai jobban elszigetelik magukat a szurkolóktól, mint eddig. Ennek oka, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szigorú koronavírus-ellenőrzést tart Svédországban és Lengyelországban. A játékosoknak a vb előtt, valamint a csoportkör után, a negyeddöntő előtt kell teszteltetniük magukat, s ha valaki pozitív mintát ad, annak öt napot kell kihagynia, a visszatéréshez pedig negatív tesztet kell adnia.

Morten Henriksent, a Dán Kézilabda-szövetség (DHF) sportvezetőjét bosszantja, hogy ennek így kell lennie, mert emiatt a kézilabdázóknak korlátozniuk kell a kapcsolatot a szurkolókkal és családjaikkal.

„Itt hiba történt. Az IHF úgy döntött, ragaszkodik a szabályokhoz. Ennek nincs értelme és őrülten helytelen. A világ teljesen más, mint az elmúlt években, a koronavírus-járvány idején. Az emberek megbetegednek az influenzától, az RS-vírustól és mit tudom én, még mitől. Tesztelhetnénk minden mást is. Ugyanakkor a közelgő világbajnokság teljesen nyitott a nézők számára, nekik nem kell tesztelniük magukat, de furcsa módon a csapatokra követelmények vonatkoznak. Ez teljesen ellentmondásos” – hangsúlyozta Morten Henriksen.

Az egyik dán játékos, Simon Pytlick a dánok világbajnokságra készülő edzőtáborában pozitív koronavírustesztet produkált, ezért izolálták, ugyanakkor a világbajnokságon való részvétele nincs veszélyben.

A társrendező svédektől Michael Appelgren szövetségi edző is kritikával illette az IHF koronavírus-protokollját.

„Azt hittem, vége ennek az időnek, tudom, hogy nem a világbajnoki szervezőink döntöttek így. Az IHF-től származik” – mondta Michael Appelgren, aki nem érti, miért hozott ilyen döntést a nemzetközi szövetség. „Svédországban véget ért a koronavírus-korszak és már nem sorolják a társadalomra veszélyes betegségek közé” – húzta alá Appelgren.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő Izland kapusa, Björgvin Páll Gústavsson pedig levelet írt az IHF-nek, melynek kifejtette, más kézilabdázókkal együtt konzultált ügyvédekkel az esetleges elszigetelődés, a jogi státusz és a vb-szervezők intézkedései miatt – szúrta ki az Origo.


„Az emberi jogok és alapvető szabadságok előmozdításáról szóló egyezmény átfogó védelmet biztosít a sportolóknak és másoknak szabadságuk korlátozásával szemben" – áll Gústavsson levelében. A kapus kiemelte: más alapvető emberi jogokat is felül kell vizsgálni. Például a magánélet védelme és a foglalkoztatás szabadsága.

„Azok a játékosok, akiket a világbajnokság ideje alatt elszigetelnek, bíróság előtt érvényesíthetik a jogaikat" – tette hozzá, megjegyezve, a versenyszabályok szigorúbbak, mint az országok hatályos törvényei.

Gústavsson arról is írt, a játékosok tudják, bármikor elhagyhatják a karantént és visszautasíthatják a tesztelést, emellett úgy véli, a munkavállalási szabadság figyelembevétele is felülvizsgálatot igényel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik