Női kézi: magyar, spanyol, orosz, lengyel Eb-csoport

Vágólapra másolva!
2014.06.19. 13:37
A horvátokkal társrendező magyar női kézilabda-válogatott az első kalapból várta a decemberi (7–21.) Európa-bajnokság sorsolását, amelyen a spanyolokat, az oroszokat és a lengyeleket sorsolták mellé.
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT
(Győr)
B-CSOPORT (Debrecen) C-CSOPORT (Varasd) D-CSOPORT
(Eszék)
Magyarország Norvégia Svédország
Montenegró
Spanyolország Dánia Németország
Franciaország
Oroszország
Románia
Horvátország Szerbia
Lengyelország
Ukrajna
Hollandia
Szlovákia
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT
(Győr)
B-CSOPORT (Debrecen) C-CSOPORT (Varasd) D-CSOPORT
(Eszék)
Magyarország Norvégia Svédország
Montenegró
Spanyolország Dánia Németország
Franciaország
Oroszország
Románia
Horvátország Szerbia
Lengyelország
Ukrajna
Hollandia
Szlovákia
Rendezőként kell helytállnia az átalakulóban lévő magyar válogatottnak az Eb-n (Fotó: NS-archív)
Rendezőként kell helytállnia az átalakulóban lévő magyar válogatottnak az Eb-n (Fotó: NS-archív)
A sorsolás nem nélkülözte a torna rangjához méltó körítést
(Fotók: Papp Gábor)
A sorsolás nem nélkülözte a torna rangjához méltó körítést (Fotók: Papp Gábor)

Az már a sorsolás előtt, a kalapkiemelés elkészítését követően biztossá vált, hogy Norvégiával, Montenegróval, Svédországgal, Dániával, Horvátországgal és Szlovákiával biztosan nem kerülhetünk egy csoportba.A ceremónia előtt sort kerítettek egy keresztelőre. Nevet adtak a torna kabalafigurájának, a Foxette névre keresztelt rókalánynak, aki a sorsolás alatt rendkívül aktívnak bizonyult, majd a színpadra szólították a nyertes pályázatot magáénak mondó horvát fiatalembert.

A zágrábi sorsoláson a Horvát Kézilabda Szövetség elnöke, Sandi Sola köszöntötte a sorsolás vendégeit, valamint valamennyi, az Eb-re kijutott válogatottat.

Vetési Iván MKSZ-elnök, az Európa-bajnokság szervező bizottságának elnöke hangsúlyozta: a rendező országok mindent megtesznek, hogy a szurkolók és a csapatok számára is felejthetetlen Európa-bajnokságot rendezzenek.

Jean Brihault, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke kiemelte, hogy mindkét rendező ország nagyszerű kézilabda-tradíciókkal, eredményes csapatokkal és rendezési tapasztalatokkal rendelkezik. Az EHF vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben nagyot lépett előre a női kézilabdázás, az európai szövetség törekvései a női szakág fejlődésének elősegítésére gyümölcsözőnek bizonyultak.

A sorsolásnál a montenegrói Katarina Bulatovics, a szerb Jelena Erics, valamint a két házigazda képviseletében a horvát Andrea Penezic és Soós Viktória segédkezett.

A kiemelést az Eb-selejtezők és a 2012-es Eb alapján készítették el. A két rendezőnek megvolt a joga, hogy a sorsolás előtt meghatározzon egy-egy ellenfelet, amellyel nem szeretne közös csoportba kerülni. A sorsolás alkalmával először a három fennmaradó negyedik kalapos csapatot osztották be, majd ezt követte a harmadik, a második és az első kalap.

A középdöntőt Debrecenben és Zágrábban rendezik, a két elődöntőre és a fináléra Budapesten kerül sor.

Spanyolország a londoni olimpián bronzérmes lett, a tavalyi vb-n azonban a nyolc közé sem jutott be, a 9. helyen végzett, míg két éve a tízből is kiszorult (11.).

Oroszország már messze nem a régi fényében csillog. Londonban olimpiai 8. lett, a tavalyi vb-ről szégyenszemre lemaradt. A 2012-es Eb-n is csak hatodik lett. Lengyelország tavaly villantott, miután a vb-n meglepetésre negyedik lett. Előtte az olimpiára és az Eb-re sem jutott ki.

A mieinknek a két szerbiai torna közül az Eb sikerült jobban (bronzérem), a tavaly vb-n nyolcadikként zártak. Az olimpiára nem jutottak ki.

A magyarok – továbbjutásuk esetén – a B-csoport legjobb három csapatával folytatják szereplésüket a középdöntőben, méghozzá Debrecenben

A válogatott játékos, Soós Viktória szerint nem könnyű a sorsolás, de lehetett volna nehezebb is.

„Egy Európa-bajnokságon nincs könnyű ellenfél, meg kell dolgoznunk a sikerért. Nem lehet senkit félvállról venni, de megteszünk mindent, hogy hazai pályán jól szerepeljünk” – mondta.

Vetési Iván úgy véli: a válogatott csoportja kiegyensúlyozott, nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb és két egyformán erős ág alakulhat ki a középdöntőre.

„A franciákat és a montenegróiakat elkerültük szerencsére, mert ezt szerettük volna, de semmit nem adnak ingyen, kemény munka és szoros mérkőzések várnak a válogatottra” – fogalmazott.

Hozzátette: a jó csapatok álma, hogy dobogón végezzenek, „nekünk pedig jó csapatunk van”.

A sorsolás záróakkordjaként Vetési Iván MKSZ-elnök, Bódi Dezső, az MKSZ főtitkára, Sandi Sola, a horvát szövetség elnöke, valamint Jean Brihault EHF-elnök és Michael Wiederer, az EHF főtitkára aláírták az Európa-bajnokság megrendezéséről szóló háromoldalú szerződést.

Foxette, az Eb kabalafigurája
Foxette, az Eb kabalafigurája

NŐI KÉZILABDA EB, A SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉS
1. kalap:
Montenegró, Norvégia, Magyarország, Svédország (a selejtezőcsoportok első helyezettjei, és a rendező)
2. kalap: Dánia, Németország, Franciaország, Spanyolország (a selejtezőcsoportok első helyezettjei)
3. kalap: Horvátország, Szerbia, Oroszország, Románia (a selejtezőcsoportok második helyezettjei és a rendező)
4. kalap: Ukrajna, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia ( a selejtezőcsoportok második helyezettjei)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik